Sokan a sírásra a gyengeség jelenként tekintenek, ezért ha ingert éreznek egy kiadós bőgésre, inkább visszafojtják. A több kutatás viszont azt bizonyítja, hogy a sírásnak számtalan jótékony hatása van. A Metropol most hármat gyűjtött össze közülük.

1. Nyugtató hatású

Sokszor érzünk ingert a sírásra, ha valaki felidegesít, megbánt minket vagy egy szomorú dolog történik velünk. Ez egy természetes reakció, a sírás ugyanis csökkenti a feszültséget és a stresszt, valamint segít kordában tartani érzelmeinket, ezáltal tudatosabban tudjuk kezelni a helyzetet. A beépített önnyugtató mechanizmus úgy működik, hogy a sírás aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, amely segíti visszanyerni az ember higgadtságát.

2. Fájdalomcsillapító

Sírás közben megemelkedik az oxitocin- és endorfin-, vagyis boldogsághormon-szint, melyek természetes fájdalomcsillapítóként működnek.

3. Empátiát vált ki

A szakértők szerint a sírás egyfajta biológiai „piros jelzésként” is működik, és jelzést küld az ember környezetében tartózkodók felé. Ezzel kivívja az emberek empátiáját, és segítségnyújtásra, támogatásra ösztönzi őket.

Sírókurzusokat tartanak Japánba

A sírás jótékony hatásaiban a japánok hisznek a legjobban. Szerintük heti egy alapos sírásra mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy le tudja küzdeni a mindennapok nehézségeit és kiegyensúlyozottabban legyen a hétköznapokban. Annyira fontosnak tartják, hogy még fizetni is hajlandóak azért, hogy valaki hétről hétre megríkassa őket.

Hidefumi Yoshida sírótrénerkért pénzért sírókurzusokat tart. Foglalkozásain megható filmrészletekkel és érzelmes levelek felolvasásával érik el, hogy az oda látogatók elsírják magukat, ezáltal pedig megtisztuljanak a felhalmozódott stressztől.