
Böjti beluga lencse – A hamuszín íz- és tápanyagbombát nyers zöldséggel színesíthetjük
Ezt a fekete lencsét mindenképp ki kell próbálni!
A hagyományos lencsét nem csak újévkor szokás fogyasztani, a többi hüvelyessel együtt ez tipikus böjti étel is. A vörös változata már a reformkonyhában is igen elterjedt és közkedvelt, a fekete színűvel, az úgynevezett beluga lencsével ritkábban találkozunk. Most ez jött szembe, és kiderült, hogy kiváló, magas tápanyagtartalmú, ásványi anyagokban gazdag „böjtös főzelék” készíthető belőle, és az íze is kiváló, és még a feketeségét is kompenzálhatjuk színes zöldségfeltéttel, szezámmaggal vagy (levesgyöngy helyett) csicseriborsó-golyóval.

A böjti beluga lencse hozzávalói
- 50 dkg beluga lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 2-5 gerezd fokhagyma (ahogy tetszik)
- Fél dl tökmagolaj, 1 dl olívaolaj (kihagyható)
- Só

Feltétnek
- Pirított csicseriborsó-golyók
- Szezámmag, tökmag
- Sárgarépa (nyersen)
- Friss bazsalikomlevél vagy petrezselyemzöld
- Lilahagyma-szeletek (nyersen vagy picit megdinsztelve)

Elkészítés
A beluga lencsét nem kell beáztatni főzés előtt (a precíz háziasszonyok átválogathatják), egyszerűen átmossuk egy szűrőn, és mehet a lábosba. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, megsózzuk.

Beledobjuk a félbevágott vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket egyben, és fedő alatt főzni kezdjük. Figyeljük a vízmennyiséget a lábosban, és ha szükséges, öntsünk még hozzá, ha a lencse nem ehető.

Ügyeljünk arra is, hogy ne főzzük szét, a lencseszemek puhák legyenek, de egyben maradjanak. Ha kész és kicsit meghűlt, egy kevés vízzel és/vagy az olajok hozzáadásával, botmixerrel laza sűrűségű „főzelékké” turmixoljuk.

Tipp
A hamuszín-fekete ételt fehér mélytányérba célszerű tálalni és sárgarépával, csicseriborsó-golyóval, szezámmaggal, friss zölddel dekorálva színesíteni. Ezeknek az íze is passzol a lencséhez. Kiváló párosítás a kecskesajt (vagy krémfehér tehéntejből készült sajt) is!
Beluga lencse – Táplál, de nem hizlal
Az egyik legkülönlegesebb lencseféle. A fekete lencse szemek rendelkeznek a legegyedibb ízzel és a legmagasabb táp- és ásványianyag tartalommal. Tápértéke rendkívül magas. Többek között az egyik legjobb növényi fehérje- és szénhidrátforrás. A második legjobb növényi fehérjeforrás a szójabab után. Magas szénhidrát tartalmától sem kell tartani, mert magas a rosttartalma és alacsony a glikémiás indexe. Kalóriatartalma is alacsony a tápértékéhez képest, mivel szinte egyáltalán nem tartalmaz zsírt. Jelentős vas-, kalcium-, kálium-, B-vitamin-, szelén-, cink- és rézforrás. Hozzájárul a gyomor egészséges működéséhez, a megfelelő vércukorszinthez.

Top hírek

Kiakadt a nő, amikor meglátta szerelme elhunyt feleségének fotóit
Tapasztalt pár furcsaságot korábban is.

A sikeres első randi nem a pénzről szól: ez az ideális összeg, amit érdemes ráfordítani
Fontos, hogy mennyit áldoz rá az ember.

A Halak Hold most teljesen kiforgatja önmagukból ezeket a csillagjegyeket
Valakinek lelki békét, másoknak konfliktust hozhat a Hold.
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre