Böjtös édesség: máktojások túróból

A húsvétig tartó böjti időszakban is jólesik néha valami sütiszerűség, még akkor is, ha az most nem a legfinomabb torta vagy desszertkülönlegesség.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2025.03.26.
Módosítva: 2025.03.26.
mák böjt desszert

A „muszáj egy falat édesség” éhségből született a darált mákba (a színe is böjtös hamu) forgatott túrógolyó, aminek a tárolására és kínálására spontán kínálkozott a hűtőben lévő üres tojástartó. Innen kapta a máktojás nevet ez a böjtös édesség.

böjtös édesség
Böjtös édesség: máktojások a tojástartóban / Fotó: Fodor Erika

A böjtös édesség hozzávalói:

50 dkg túró

2 evőkanál chiamag

1 db citrom (kezeletlen héjú)

Darált mák

Vaníliás cukor vagy eritrit tetszés szerint

Mindössze ennyi kell az édességéhség csillapítására kiváló máktojáshoz / Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A túróba belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, majd hozzáadjuk a chiamagot. Saját szájíz szerint édesítjük azzal, amivel szeretjük. A masszát fél órára betesszük a hűtőbe. (Ekkor került szem elé az üres tojástartó, ami adta a lehetőséget, hogy a golyócskákat úgy rakjuk ki, hogy ne ragadjanak össze.) Amíg a hűtőben összeáll a chiamaggal a túró, elmosogatjuk a tojástartót és előkészítjük a darált mákot a hempergetéshez. A túrómasszából kis golyócskákat, tojásokat formázunk kézzel, és beleforgatjuk a darált mákba, majd egyesével a tojástartóba tesszük.

A maradék túrótojásokat bio áfonyaporba forgattuk / Fotó: Fodor Erika

Tipp

Volt egy kis maradék 100% bio áfonyaporom, ezért (meg hogy ne csak hamuszín tojáskák legyenek), néhány túrógolyót abba forgattam. Ezeket kiürült bonbonosdobozok műanyag tartójába tettem. Ebben vendégségbe is praktikusan szállítható – akár a mákos, akár az áfonyás.

Nézd meg a máktojások készítéséről a képgalériánkat!

 


 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás