
A húsvétig tartó böjti időszakban is jólesik néha valami sütiszerűség, még akkor is, ha az most nem a legfinomabb torta vagy desszertkülönlegesség.
A „muszáj egy falat édesség” éhségből született a darált mákba (a színe is böjtös hamu) forgatott túrógolyó, aminek a tárolására és kínálására spontán kínálkozott a hűtőben lévő üres tojástartó. Innen kapta a máktojás nevet ez a böjtös édesség.
50 dkg túró
2 evőkanál chiamag
1 db citrom (kezeletlen héjú)
Darált mák
Vaníliás cukor vagy eritrit tetszés szerint
A túróba belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, majd hozzáadjuk a chiamagot. Saját szájíz szerint édesítjük azzal, amivel szeretjük. A masszát fél órára betesszük a hűtőbe. (Ekkor került szem elé az üres tojástartó, ami adta a lehetőséget, hogy a golyócskákat úgy rakjuk ki, hogy ne ragadjanak össze.) Amíg a hűtőben összeáll a chiamaggal a túró, elmosogatjuk a tojástartót és előkészítjük a darált mákot a hempergetéshez. A túrómasszából kis golyócskákat, tojásokat formázunk kézzel, és beleforgatjuk a darált mákba, majd egyesével a tojástartóba tesszük.
Volt egy kis maradék 100% bio áfonyaporom, ezért (meg hogy ne csak hamuszín tojáskák legyenek), néhány túrógolyót abba forgattam. Ezeket kiürült bonbonosdobozok műanyag tartójába tettem. Ebben vendégségbe is praktikusan szállítható – akár a mákos, akár az áfonyás.
Nézd meg a máktojások készítéséről a képgalériánkat!
Íme egy sós sajttorta céklával és sütőtökkel! Mutatjuk a receptet.
Érdemes kipróbálni!
Itt a finom mindenmentes sütemény receptje!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre