Zöldfűszerek a konyhában: 4 szuper receptötlet tavaszra

Nincs olyan étel, amit ne tenne még ízletesebbé, üdébbé egy kevéske zöldfűszer. Petrezselyem, kapor és a többiek: mindegyiket imádjuk!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.03.23.
Módosítva: 2025.03.23.
zöldfűszer recept étel

Zöldfűszeres palacsinta

Fotó: Profimedia

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

  • 2 tojás
  • 200 g liszt
  • 1 nagy csipet sütőpor
  • 1 csipet só
  • 500 ml tej
  • 100 g túró
  • 200 g natúr vajkrém
  • 2 ek. natúr görög joghurt
  • 2 tk. citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 csokor kapor + a díszítéshez
  • bors
  • olaj
  • retek
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld

ELKÉSZÍTÉS:

1. Elsőként a tojásokat válasszuk szét. A lisztet forgassuk össze a sütőporral és a sóval. Adjuk hozzá a tojássárgáját, majd a tejet folyamatosan hozzáöntve habverővel dolgozzuk lágy, folyékony masszává. Pihentessük körülbelül 30 percig az így kapott palacsintatésztát.

2. Közben keverjük ki az áttört túrót, a vajkrémet és a natúr görög joghurtot. Tegyük hozzá a meghámozott, jól átnyomott fokhagymát, a citromlét, valamint a megmosott, finomra vágott kaprot és a fél csokor petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg, majd rakjuk be a hűtőbe.

3. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Óvatosan forgassuk a palacsintatésztába.

4. Egy tapadásmentes serpenyőt kenjünk ki kevés olajjal. Forrósítsuk fel, és süssünk a megszokottnál kicsit vastagabb palacsintákat: forgatva, egyenletesen oszlassunk el benne 1 merőkanálnyi tésztát, és vastagságtól függően oldalanként süssük nagyjából 1-2 percig. Csúsztassuk tányérra, majd ugyanígy készítsük el a többi palacsintát is.

5. Töltsük meg a zöldfűszeres krémmel, majd tekerjük fel a palacsintákat. Tálaljuk egy kevés kaporral, valamint megtisztított és cikkekre vágott retekkel.

1 adag 416 kcal

40 perc

 

Dararakottas gazdagon

Fotó: Profimedia

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

  • 300 g búzadara
  • 6 szikkadt zsemle
  • 300 ml húslevesalaplé
  • 300 g füstölt hús
  • 250 g vegyes gomba
  • 6 tojás
  • 1 csokor friss zöldfűszer (petrezselyem, kakukkfű, majoránna)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 6 vastagabb szelet bacon

ELKÉSZÍTÉS:

1. A darát öntsük kétszeres mennyiségű forró, sós vízbe, és kevergetve, közepes lángon főzzük jó sűrűre. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. A zsemléket kockázzuk fel, áztassuk be a húslevesalaplébe, majd nyomkodjuk ki. Ezután a füstölt húst vágjuk falatnyi darabokra. A gombát hámozzuk meg, aprítsuk fel.

2. A tojásokat válasszuk szét. A kihűlt darát, az alaplébe áztatott zsemléket, a füstölt húst és a gombát dolgozzuk össze a tojássárgájával, a leöblített, majd finomra szelt zöldfűszerrel, illetve a meghámozott és átnyomott fokhagymával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk ezt is a darás masszába.

3. Terítsünk egy tűzálló tál aljába 4 szelet szalonnát, és simítsuk rájuk a kikevert darás masszát. A maradék szalonnát kockázzuk apróra, szórjuk a rakottas tetejére.

4. Süssük 200 fokos sütőben körülbelül 35 percig, majd még melegen tálaljuk.

1 adag 241 kcal

60 perc

 

Sajttal töltött húsgolyó

Fotó: Profimedia

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 g feta sajt
  • 600 g darált hús (marha és sertés vegyesen)
  • 2 tojás
  • bors
  • 70 ml olaj

A MÁRTÁSHOZ:

  • 200 g natúr joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • bors

ELKÉSZÍTÉS:

1. A megtisztított vörös- és fokhagymát vágjuk apróra. A fetát kockázzuk fel. A darált húst keverjük össze a hagymákkal, a tojással, a sóval, a borssal.

2. Formázzunk a masszából 20 darab laposabb húspogácsát. Tegyünk mindegyikre egy-egy sajtkockát, formázzuk gombóccá, azután süssük ki mindet a felforrósított olajban.

3. Közben a joghurtot keverjük ki a meghámozott, átnyomott fokhagymával és a megmosott, szárazra törölt, apróra szelt petrezselyemmel, egy kevés sóval és borssal. Ezt kínáljuk a húsgombóc mellé. Zöldborsóhajtásokkal díszíthetjük.

1 adag 730 kcal

50 perc

 

Póréhagymás krémleves

Fotó: Profimedia

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

  • 1 póréhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 2 szárzeller
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 900 ml zöldségleves-alaplé
  • bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 szelet toastkenyér
  • 80 ml főzőtejszín

ELKÉSZÍTÉS:

1. Tisztítsuk meg, vágjuk kis darabokra a pórét, a sárgarépát, valamint a zellert. Hámozzuk meg a vörös- és a fokhagymát, szeljük finomra.

2. Fazékban forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá az előkészített zöldségeket, és kevergetve pirítsuk meg. Öntsük fel az alaplével.

3. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg, majd kis lángon főzzük addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor egy botmixerrel keverjük krémesre, és csorgassuk hozzá a tejszínt. Ha szükséges, ismét sózzuk meg.
4. Tálaljuk a levest a megmosott, szárazra törölt, durvára vágott petrezselyemmel és a megpirított, szív alakúra vágott toastkenyérrel.

1 adag 227 kcal

35 perc

A zöldfűszer akkor az igazi, ha friss, és sokféle áll belőle a rendelkezésre. Vagyis a legjobb, ha saját magunk termesztjük, akár cserépben az ablakban vagy a balkonon. Persze az ideális az, ha egy zsebkendőnyi kiskertünk is lenne… Legyen az tárkony, lestyán, bazsalikom, menta, rozmaring vagy oregánó, főzés során nagy hasznunkra válnak!

Forrás: Fanny magazin

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás