Rájöttek a tudósok: ez az egyszerű döntés lehet a hosszú élet titka

Mindössze ezt az egy dolgot kell megváltoztatnod.



Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2025.03.07.
egészség főzés vaj olivaolaj étkezés kutatás életmódváltás

Az egészség megőrzéséért mindenki máshogyan tesz. Valaki igyekszik sportos életet élni, míg mások az étkezésükre próbálnak nagyobb hangsúlyt fektetni – ugyanakkor vannak, akik ezt a kettőt ötvözik. Most azoknak segítünk, akik az étkezés terén bizonytalankodnak: mi a jó és mi nem az? Eláruljuk!

főzőlap, konyha, tűzhely, főzés
Érdemes vaj helyett növényi olajjal főzni Fotó: Pexels

A tudósok azt tanácsolják, olívaolajjal főzz vaj helyett, ha tovább akarsz élni. Egy tanulmány ugyanis rámutatott, hogy azok az emberek, akik több növényi olajat fogyasztanak állati zsiradék helyett, kisebb valószínűséggel halnak meg fiatalon. A kutatók úgy vélik, ezzel az egyetlen étrendváltással óriási hatást lehet elérni.

200 ezer ember 30 éven át gyűjtött egészségügyi feljegyzései azt mutatták ki, hogy az olajat használó szakácsok körében 17 százalékkal alacsonyabb volt a halálozás kockázata, mint a zsírral főzőknél. Átlagosan kisebb valószínűséggel haltak meg szívbetegségben, rákban vagy bármilyen más okból. A tanulmány szerzője, Dr. Yu Zhang, az amerikai bostoni Brigham and Women's Hospital munkatársa elmondta: 

Ami meglepő, az az általunk talált összefüggés nagyságrendje. 17 százalékkal alacsonyabb halálozási kockázatot tapasztaltunk, amikor a napi étrendben a vajat növényi olajokra cseréltük. Ez elég nagy hatással van az egészségre.

Az olaj és a vaj egyaránt zsírtípus, de a szervezet számára az emésztésük módja eltérő. Az állati zsírok, beleértve a disznózsírt, telítettek, ami azt jelenti, hogy lassabban emésztődnek, és nagyobb valószínűséggel növelhetik a koleszterinszintet, vagy tárolódhatnak zsírsejtek formájában. Az olajok telítetlenek, és gyorsabban felszívódnak a szervezetben, és javítják a koleszterinszintet.

Az embereknek érdemes megfontolniuk, hogy egy egyszerű étrendi csere – a vaj olívaolajjal való helyettesítése – jelentős hosszú távú egészségügyi előnyökkel járhat

– idézi a The Sun a tanulmány társszerzőjének, Dr. Daniel Wang-nak a szavait, aki hozzátette, hogy már a vaj vagy zsír kis mértékben való visszaszorítása is jelentős egészségügyi előnyökkel járhat.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás