Gondoltad volna? Ezek a gyümölcsök olyan hatással bírnak, ami megváltoztathatja az életed!

Érdemes kipróbálni, neked is sokat segíthet.



Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2025.03.11.
egészség kezelése citrusfélék betegség gyümölcs depresszió

A szakemberek már régóta hangoztatják, hogy együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, mert az jót tesz a fizikai egészségünknek, de - a mentális képességünknek is.

A citrusfélék fogyasztása jelentősen csökkenthetik a depresszió kockázatát / Fotó: Pixabay

Egy tanulmány pedig most feltárta a kapcsolatot a bélrendszer egészsége, bizonyos gyümölcsök fogyasztása és a depresszió kockázata között. Egy, a BMC-ben megjelent kutatás szerint, az étrend az „ígéretes útja a depresszió megelőzésének és kezelésének”, szemben az antidepresszánsok használatával.

Arra reflektál, hogy a mediterrán típusú étrendet „közel 35 százalékkal alacsonyabb depressziós kockázattal hozták összefüggésbe”, és „bár az ezen eredmények hátterében álló konkrét élelmiszercsoportok továbbra sem világosak, azonban a citrusfélék, köztük a narancs és a grapefruit fogyasztása jelentősen csökkenti a depresszió kialakulásának a kockázatát”.

Emellett „egyre több adat” mutat arra, hogy a bél mikrobiomja hatással lehet a mentális betegségek kialakulására. Ezért úgy döntött, hogy ezt tesztelni fogja.

Több mint 32 427 résztvevőt vizsgálva a tanulmány „elemezte a citrusfélék fogyasztása, a bélmikrobiom és a depresszió kockázata közötti kölcsönhatást” - „az egyik első és legmélyebb vizsgálat”, amely ezt tette. A kutatás egy másik, először 1989-ben készült tanulmányra épült, amely 116 429 regisztrált női ápolóból állt, akiknek kétévente kérdőíveket küldtek, amelyekben adatokat gyűjtöttek kórtörténetükről és életmódjukról.

Ezt követően 1991-ben félkvantitatív étkezési gyakorisági kérdőíveket küldtek ki, majd négyévente folytatták. 2003-ban kezdték el gyűjteni a kifejezetten a depresszióra vonatkozó információkat. Azokat kizárva, akik kihagytak bármilyen adatot, a tanulmány ezután 32 427 középkorú nőre összpontosított, akiket a 2003-as kiindulási időponttól 2017-ig követtek nyomon.

A tanulmány ezt követően azt is vizsgálta, hogy a depresszió kockázatát pusztán az „összes gyümölcs és zöldség” csökkenti-e, nem csak a citrusfélék. Megállapították, hogy ez a jótékony hatás például a banán vagy az alma esetében nem áll fent - írja az Unilad.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás