Nincs nyár citrom nélkül! Ilyenkor sokat fogyasztunk belőle, hiszen a nagy hőségben nincs olyan, aki ellenállna egy hűsítő limonádénak. Ám a gyümölcs héja gyakran a szemétben landol, pedig számos módon felhasználhatjuk!
Számos étel akkor az igazi, ha mi magunk készítjük el hozzá a fűszert. Pár perc alatt készíthetünk házi citromos cukrot: alaposan mossuk meg a citrom héját, majd reszeljük le és keverjük össze kristálycukorral. Ezzel tökéletes aromát adhatunk süteményeknek, krémeknek és gyümölcssalátának egyaránt.
Könnyen megszabadulhatunk a vágódeszkába beivódott kellemetlen szagoktól. Reszeljük le a citrom héját, keverjük össze durvább sóval, majd dörzsöljük át vele a deszkát. Hagyjuk rajta pár percig, majd öblítsük le. Ezzel a módszerrel garantáltan tiszta és illatos lesz!
Egy túlmelegített étel másodpercek alatt véget vet a mikró tisztaságának. A megoldás egyszerű: töltsünk meg egy tálat vízzel, tegyünk bele citromhéjat, majd magas fokozaton melegítsük a mikróban néhány percig. A kicsapódó forró gőz leoldja a szennyeződéseket, így egy mozdulattal letörölhetjük a zsiradékot.
Ha a hűtőszekrényünk átvette az ételek kellemetlen szagát, elsőként mossuk át citromos vízzel a belsejét, majd tegyük az összegyűjtött citromhéjakat a hűtőbe. Garantáltan elnyeli a kellemetlen szagokat, és hetekig friss illatú marad a hűtőnk.
A mosdókagylón könnyen megtelepszik a vízkő, amit nehéz eltávolítani. Tegyünk néhány citromhéjat egy befőttesüvegbe, és öntsük fel 10 százalékos ecettel. Hagyjuk állni egy-két hétig, majd szűrjük le. Töltsük át egy szórófejes flakonba, és ezzel a keverékkel töröljük át a vízköves felületeket.
Nem lesznek többé foltosak az üvegpoharak, ha a kinyomkodott citromgerezdekkel áttöröljük őket. Ezt a módszert üvegfelületek, például tükrök és ablakok esetében is bevethetjük, így egy mozdulattal megszabadulhatunk az ujjlenyomatoktól is.
A penészes fuga ellen is jöhet a citrom ereje! Keverjünk össze három evőkanál szódabikarbónát egy citrom reszelt héjával, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy pépes állagú masszát kapjunk. Mártsunk bele egy rossz fogkefét, és ezzel dörzsöljük át a fugát. Végül hideg vízzel mossuk le.
Tegyünk egy kisebb edénybe citromhéjat, adjunk hozzá egy evőkanál citromlevet, néhány rúd fahéjat és pár szem egész szegfűszeget. Öntsük fel 3 dl vízzel, majd forraljuk fel, hagyjuk tíz percig gyöngyözni. Miután kihűlt, töltsük át egy szórófejes üvegbe, és ezzel töröljük át a bútorokat.
A szúnyogok ki nem állhatják a citrusfélék illatát. Ha szeretnénk távol tartani őket, reszeljük le a citrom héját, és szórjuk szét a kertben. Másik lehetőség, hogy egy tálkába tesszük, amit a lakás és az udvar különböző pontjain, például a verandára, teraszra vagy az ablakpárkányra téve elűzhetjük a várszívókat.
Mutatós dekorációkat is készíthetünk a szárított citromhéjából, ráadásul finom illatot kölcsönöz a lakásunknak. Sőt, kisebb szellőző zacskókba téve még a molyokat is távol tartja. Hatását fokozhatjuk, ha a citromhéj mellé néhány szem borsmentát, szegfűszeget és fahéjrudakat is teszünk.
Forrás: Fanny magazin
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre