A krumpli egy értékes tápanyagokkal teli zöldség, ami ráadásul nagyon finom és változatosan elkészíthető. A főzővize azonban a legtöbb helyen valószínűleg a mosogatóban végzi, holott több mindenre is használható, miután a burgonya tápanyagainak egy része átkerül a folyadékba. A Mindmegette nemrég felsorolta, hányféleképpen használhatjuk még fel ezt a főzővizet!
Többé garantáltan nem öntöd ki a krumpli főzővizét! / Fotó: Pexels (Képünk illusztráció)
A vizet, amelyben a burgonya főtt, fogyaszthatod egészségvédő italként. Egyrészt segít feloldani a vesekövet, másrészt figyelemre méltó mennyiségű fenolos vegyületének köszönhetően remek antioxidáns hatású, így segít a káros szabad gyökök elleni küzdelemben.
A főzővízben lévő ásványi anyagok ideálisak a kerti vagy a szobanövények táplálására, gondozására. Ez a jótékony hatás azonban csak akkor érvényesül, ha nem adsz a vízhez sót, az ugyanis károsíthatja a növényeket.
A burgonya főzővizét a levéltetvek és más kártevők elleni természetes védekezőszerként is használhatod. Ha a burgonyát héjában főzöd, a héjból egy szolanin nevű vegyület kerül a vízbe, amely biológiai rovarirtóként működik: ennek hála környezetbarát módon tarthatod távol a kártevőket a növényektől.
A takarítás során is remekül használható a burgonya főzővize: a benne lévő keményítőnek köszönhetően a folyadék szuper zsíroldó. Egyszerűen öntsd a vizet a lefolyóba, és az teszi a dolgát, zsírtalanítja a csöveket.
Végül a krumpli főzővizét az üvegedények tisztításra is használhatod. Nedvesíts meg egy ruhát a keményítős vízzel, dörzsöld át vele az üveg felületét, majd egy tiszta vízzel átitatott, mikroszálas kendővel töröld le a maradékot.