Kiderült a titok: így lesz háromszor tovább friss a krumpli

Egy aprócska módosítás, és máris tovább bírja a krumpli!



Megosztás
Szerző: H. M.
Létrehozva: 2025.01.23.
krumpli tárolás tartósság

Felettébb bosszantó, hogy amikor kitalálunk egy fenséges krumplis ételt, mert nemrég vettünk burgonyát, ám az étel elkészítésekor szembesülünk azzal, hogy gyökeret eresztett, foltos, rohadt, megromlott, és már nem fogyasztható. Ez a probléma szerencsére megelőzhető, ráadásul egy pofonegyszerű módszerrel!

A jó minőségű krumpli megérdemli a megfelelő tárolást 
Fotó: Pexels/Marco Antonio Victorino/Képünk illusztráció

A megszokottnál akár háromszor tovább is bírja a krumpli!

Lucia Washbrook, Nagy-Britannia legnagyobb burgonyaszállítójának értékesítési és marketingigazgatója elárulta a legjobb módszert arra, amivel kitolható a burgonya felhasználási és így fogyasztási ideje. A szakember azt tanácsolja: tartsuk hűtőszekrényben a burgonyát, így több mint háromszor hosszabb ideig marad jó, mintha szobahőmérsékleten tárolnánk

Mindez meglepő lehet annak tükrében, hogy korábban úgy vélték, hogy a burgonyában hűtés közben cukrok képződnek, melyek sütés vagy főzés közben akrilamiddá alakulhatnak, amelyről úgy vélik, hogy káros az emberi szervezetre. Ám kiterjedt tudományos kutatások kimutatták, hogy a hűtőben való tárolás nem növeli az akrilamid potenciális emelkedését – írja a The Mirror.

A szakértők azt javasolják, hogy főzzük meg a burgonyákat, majd tegyük azokat jeges vízbe. A burgonyát ezt követően úgy fektessük egy tálcára, hogy ne érjenek egymáshoz. A tálcát a fagyasztóba kell tenni, és miután megfagyott, át kell tenni egy újrazárható, légmentesen záródó fagyasztózacskóba, majd ki kell nyomni belőle a felesleges levegőt, és mehet vissza a fagyasztóba. Ez a módszer az akrilamid kapcsán aggódóknak javasolják.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás