Védekezz a vírusok ellen: vesd be a téli immunbombákat!

Tegyünk, illetve együnk az egészségünkért! Íme 3+1 recept!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.01.19. 12:00
Módosítva: 2025.01.19. 13:22
immunrendszer recept január február

Az immunrendszerünk gondoskodik arról, hogy ne legyünk betegek. Gőzerővel pusztítja a szervezetünkbe jutó baktériumokat és vírusokat, hogy minden reggel makkegészségesen ébredjünk. Ám ahhoz, hogy végezni tudja a munkáját, támogatnunk kell. Íme a Fanny magazin közöl most fantasztikus recepteket, amelyek nemcsak jót tesznek nekünk, de még finomak is.

Együnk az egészségünkért! (Fotó: Pexels/Annushka Ahuja – Képünk illusztráció)

Saláta az egészségünkért

Ebben a salátában kizárólag olyan zöldségek, gyümölcsök és fűszerek vannak, amelyek erősítik az immunrendszerünket. Ehetjük önmagában vagy egy szelet hússal, grill sajttal.

Íme egy különleges salátarecept, melynek végeredményét ehetjük önmagában vagy egy szelet hússal, grill sajttal kiegészítve is (Fotó: Pexels/Daian Gan – Képünk illusztráció)

Hozzávalók:

1 közepes fürt vörös szőlő

1 csésze friss vagy fagyasztott áfonya

2 db cékla

1 kisebb fej római saláta

0,5 fej káposzta (lila vagy fehér)

1 marék durvára tört dió

Öntethez:

egy csipetnyi friss vagy szárított mezei kakukkfű

1 kevés friss, reszelt gyömbér

1 nagy evőkanál méz

0,5 dl olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

Először az öntet hozzávalóit tegyük egy kisebb befőttesüvegbe, tekerjük rá a tetejét és alaposan rázzuk össze. Ezután a zöldségeket, gyümölcsöket vágjuk össze, tegyük egy salátástálba, jöhet rá az öntet, majd a tetejére szórjuk rá a durvára vágott diót.

Erősítő itóka

A csipkerózsa termése, a csipkebogyó C-vitamin-tartalma elképesztő, 22-szerese a goji bogyóénak. Magas a rosttartalma, jó hatással van a csontokra, fogakra, látásra, idegrendszerre. Ha az ebből készült teánkat citromlé helyett homoktövislével ízesítjük, akkor egészen biztos, hogy nem lesz szükségünk más étrend-kiegészítő szedésére. Az édes ízről természetesen a méz gondoskodjon! Készíthetünk nagyobb adagot is, amit a nap folyamán komótosan elkortyolgathatunk.

 

Hozzávalók 1 liter teához:

1 csésze (1 dl) csipkebogyó

2 evőkanál homoktövislé

1 evőkanál selyemfű vagy vegyes virágméz (ezek a fajták a leginkább immunerősítő hatásúak)

Elkészítés:

A csipkebogyót egy éjszakára áztassuk be a szoba-hőmérsékletű vízbe. Másnap szűrjük le, és keverjük össze a homoktövislével és a mézzel. Fontos, hogy ne főzzük, mert a méz és a csipkebogyó is hő hatására elveszíti vitamintartalma nagy részét!

Csípős desszert

Az étkezések után szívesen eszünk egy kis édességet. Ezzel nincs is semmi baj, főleg akkor, ha olyan desszertet készítünk, amely az egészségünket is szolgálja. A gyömbér ráadásul serkenti az emésztésünket is, így mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztanunk.

gyömbér citrom
Gyömbér és citromlé – ennek a csípős és egészséges desszertnek ez a két fő összetevője (Fotó: Pexels / Pexels)

Hozzávalók:

Egy nagyobb darab friss gyömbér

3 dl vegyes virágméz

1 kiskanál őrölt fahéj

1 citrom kifacsart leve

1 csipet kardamom

Elkészítés:

A gyömbért pucoljuk meg és reszeljük le. Majd keverjük össze az összes hozzávalót egy nagyobb befőttesüvegbe, és alaposan rázzuk össze. Minden étkezés után egy nagy evőkanállal együnk belőle. Hűtőben tároljuk.

Édes álom

Akár tízóraira, akár uzsonnára, akár csak ha nassolnánk valamit, ez a finom, krémes csoda egészségünkre válik. A joghurt alap, rengeteg élőflórát tartalmaz, ezzel fokozva a jó bélbaktériumokat az emésztőrendszerünkben. Ez azért fontos, mert itt található az immunrendszerünk döntő része.

Isteni finom és egészséges (Fotó: Pexels/Mike Jones – Képünk illusztráció)

Hozzávalók:

1 pohár élőflórás natúr joghurt

Egy marék friss vagy fagyasztott piros bogyós gyümölcs (ribizli, málna, meggy, áfonya, szeder)

Egy nagy evőkanál bodza vagy vegyes virágméz

Elkészítés:

Mindent keverjünk össze egy tálba, majd hűtőben pihentessük egy órán át, hogy az ízek összeérjenek.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás