Berobbant a szezonja: íme a legegyszerűbb gesztenyés sütemény

Isteni recept.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.12.03.
Módosítva: 2024.12.03.
gesztenye recept süti sütirecept

A gesztenye mindenki kedvenc téli csemegéje. Sokféleképpen elkészíthetjük, és bizony nem maradhat le az ünnepi asztalról sem. Egész adventi időszakban előszeretettel fogyasztunk gesztenyét, a Mindmegette pedig most megmutatta a legegyszerűbb gesztenyés piskóta receptjét. 

Ennél finomabb nincs! / Fotó: Mindmegette

A piskótához:

  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás
  • 2 ek. forró víz
  • 12,5 dkg liszt
    A töltelékhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl hulala
  • 20 dkg gesztenyemassza
    A tészta lekenéséhez:
  • savanykás ízű lekvár (pl. meggylekvár)

Elkészítés

  1. A gesztenyekrémes piskótatekercs tésztájához a porcukrot és a vaníliás cukrot egy keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, és pár perc alatt robotgéppel jó habosra keverjük. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk a forró vizet, majd még 1-2 percig keverjük. A lisztet hozzászitáljuk a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, összeforgatjuk.
  2. Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egyenletesen rákenjük a masszát. (Kb. 37x33 cm-es gáztepsi.) Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon 15 percig sütöttem.)
  3. Egy nagyobb sütőpapírt enyhén megszórunk liszttel, majd a sütőből kivett tésztát rögtön ráfordítjuk.
  4. Ezután óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával letakarjuk a tésztát. (A konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen.)
  5. Amikor a tészta már éppen csak langyos, levesszük a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt feltekerjük, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A mascarponéhoz hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd simára keverjük. A gesztenyemasszát villával összetörjük, majd hozzáadjuk a mascarponekrémhez, és szintén simára keverjük.
  7. A hulalát felverjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a krémhez, arra figyelve, nehogy túl lágy legyen (csakis apránként keverjük hozzá a tejszínhabot, mert lehet nem kell hozzá mind).
  8. A teljesen kihűlt piskótát vékonyan megkenjük pár evőkanál savanykás lekvárral, majd rákanalazzuk a gesztenyekrém 2/3 részét, és egyenletesen elkenjük. Ezután óvatosan feltekerjük a tésztát, majd bevonjuk a maradék krémmel. Ízlés szerint szórócukorral is díszíthetjük.
  9. Az elkészült roládot ezután pár órára a hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás