
Berobbant a szezonja: íme a legegyszerűbb gesztenyés sütemény
Isteni recept.
A gesztenye mindenki kedvenc téli csemegéje. Sokféleképpen elkészíthetjük, és bizony nem maradhat le az ünnepi asztalról sem. Egész adventi időszakban előszeretettel fogyasztunk gesztenyét, a Mindmegette pedig most megmutatta a legegyszerűbb gesztenyés piskóta receptjét.

A piskótához:
- 12,5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 db tojás
- 2 ek. forró víz
- 12,5 dkg liszt
A töltelékhez: - 25 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1,5 dl hulala
- 20 dkg gesztenyemassza
A tészta lekenéséhez: - savanykás ízű lekvár (pl. meggylekvár)
Elkészítés
- A gesztenyekrémes piskótatekercs tésztájához a porcukrot és a vaníliás cukrot egy keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, és pár perc alatt robotgéppel jó habosra keverjük. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk a forró vizet, majd még 1-2 percig keverjük. A lisztet hozzászitáljuk a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, összeforgatjuk.
- Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egyenletesen rákenjük a masszát. (Kb. 37x33 cm-es gáztepsi.) Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon 15 percig sütöttem.)
- Egy nagyobb sütőpapírt enyhén megszórunk liszttel, majd a sütőből kivett tésztát rögtön ráfordítjuk.
- Ezután óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával letakarjuk a tésztát. (A konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen.)
- Amikor a tészta már éppen csak langyos, levesszük a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt feltekerjük, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni.
- A mascarponéhoz hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd simára keverjük. A gesztenyemasszát villával összetörjük, majd hozzáadjuk a mascarponekrémhez, és szintén simára keverjük.
- A hulalát felverjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a krémhez, arra figyelve, nehogy túl lágy legyen (csakis apránként keverjük hozzá a tejszínhabot, mert lehet nem kell hozzá mind).
- A teljesen kihűlt piskótát vékonyan megkenjük pár evőkanál savanykás lekvárral, majd rákanalazzuk a gesztenyekrém 2/3 részét, és egyenletesen elkenjük. Ezután óvatosan feltekerjük a tésztát, majd bevonjuk a maradék krémmel. Ízlés szerint szórócukorral is díszíthetjük.
- Az elkészült roládot ezután pár órára a hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Metropol Google News oldalán is!
Top hírek


Mit látsz meg először? Ez a kép felfedi, milyen ember vagy valójában!

Őrületesen finom: csokis-banános táska, a család új kedvence
Mennyei finomság, ezt érdemes kipróbálni!
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre