A gesztenye mindenki kedvenc téli csemegéje. Sokféleképpen elkészíthetjük, és bizony nem maradhat le az ünnepi asztalról sem. Egész adventi időszakban előszeretettel fogyasztunk gesztenyét, a Mindmegette pedig most megmutatta a legegyszerűbb gesztenyés piskóta receptjét.
A piskótához:
12,5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
4 db tojás
2 ek. forró víz
12,5 dkg liszt A töltelékhez:
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1,5 dl hulala
20 dkg gesztenyemassza A tészta lekenéséhez:
savanykás ízű lekvár (pl. meggylekvár)
Elkészítés
A gesztenyekrémes piskótatekercs tésztájához a porcukrot és a vaníliás cukrot egy keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, és pár perc alatt robotgéppel jó habosra keverjük. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk a forró vizet, majd még 1-2 percig keverjük. A lisztet hozzászitáljuk a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, összeforgatjuk.
Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egyenletesen rákenjük a masszát. (Kb. 37x33 cm-es gáztepsi.) Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon 15 percig sütöttem.)
Egy nagyobb sütőpapírt enyhén megszórunk liszttel, majd a sütőből kivett tésztát rögtön ráfordítjuk.
Ezután óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával letakarjuk a tésztát. (A konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen.)
Amikor a tészta már éppen csak langyos, levesszük a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt feltekerjük, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni.
A mascarponéhoz hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd simára keverjük. A gesztenyemasszát villával összetörjük, majd hozzáadjuk a mascarponekrémhez, és szintén simára keverjük.
A hulalát felverjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a krémhez, arra figyelve, nehogy túl lágy legyen (csakis apránként keverjük hozzá a tejszínhabot, mert lehet nem kell hozzá mind).
A teljesen kihűlt piskótát vékonyan megkenjük pár evőkanál savanykás lekvárral, majd rákanalazzuk a gesztenyekrém 2/3 részét, és egyenletesen elkenjük. Ezután óvatosan feltekerjük a tésztát, majd bevonjuk a maradék krémmel. Ízlés szerint szórócukorral is díszíthetjük.
Az elkészült roládot ezután pár órára a hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.
Top hírek
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!