A teljes kiőrlésű gabonák több tápanyagot tartalmaznak, mint finomított társaik és még kevesebb erőforrást is igényelnek az előállításukkal. A vékony zabok és a kemény kenyerek nem nagyon hangzanak szuperételeknek, de ezek az alázatos ételek táplálták elődeinket, miközben hosszú napokat dolgoztak a termőföldeken.
Azokhoz cukros gabonapelyhekhez és a fehér kenyerekhez képest, amiket manapság fogyasztunk, a teljes kiőrlésű termékek táplálkozási erőművek. Ami hiányozhat belőlük a finomságban, azt bőven pótolják tápértékükben, hiszen rostban és tápanyagokban gazdagok.
A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása olyan mértékben csökkent, hogy egy 2019-es Global Burden of Disease tanulmány szerint Európában csak 2019-ben a teljes kiőrlésű gabonákban szegény étrend 215 000 megelőzhető halálesethez volt kapcsolható. Ez könnyen elkerülhető, hiszen kutatások kimutatták, hogy napi 50 gramm teljes kiőrlésű gabona elfogyasztása a 2-es típusú cukorbetegséget 25%-kal tudja csökkenteni, a szívelégtelenséget 20%-kal és a rákos megbetegedéseket 12%-kal.
Kategóriaként számos terményt foglalnak magukban: a kukoricát, zabot, rozst és búzát, valamint a cirokot, a teffet és a quinoát. Értelemszerűen a gabonamag mindhárom részét (a korpát, a csírát és az endospermiumot) is tartalmazzák, ellentétben a finomított szemekkel, amelyekből az őrlés során eltávolítják a korpát és a csírát.
A teljes kiőrlésű gabonák előállítása amellett, hogy jót tesz az egészségünknek, környezetünknek is jót tesz, mivel kevesebb erőforrás szükséges előállításukhoz, mint a finomított lisztből készült termékek előállításához.
Egyesek hozzájárulnak a talaj minőségéhez is, mint például a köles és a teff, szárazságtűrők, így kevesebb vízre van szükségük fejlődésük során és kevesebb ételhulladék keletkezik feldolgozásuk során.
De mielőtt elfutsz egy fazék zabkását készíteni, ne félj: senki sem javasolja, hogy kezdjünk el pontosan úgy étkezni, mint őseink. Minden étkezési változás során érdemes arra figyelni, hogy úgy illesszük be az új összetevőket étrendünkbe, hogy azok életmódunknak és a szájízünknek is megfelelőek legyenek - írta a Positive.News oldala.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre