Mennyivel jobbak a teljes kiőrlésű termékek? Most eláruljuk!

A teljes kiőrlésű gabonák több tápanyagot tartalmaznak, mint finomított társaik és még kevesebb erőforrást is igényelnek az előállításukkal. A vékony zabok és a kemény kenyerek nem nagyon hangzanak szuperételeknek, de ezek az alázatos ételek táplálták elődeinket, miközben hosszú napokat dolgoztak a termőföldeken.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.11.01.
teljes kiőrlésű étrend egészség

Azokhoz cukros gabonapelyhekhez és a fehér kenyerekhez képest, amiket manapság fogyasztunk, a teljes kiőrlésű termékek táplálkozási erőművek. Ami hiányozhat belőlük a finomságban, azt bőven pótolják tápértékükben, hiszen rostban és tápanyagokban gazdagok.

Egy köböl búzából 60 vekni teljes kiőrlésű kenyér terem, de fehérből csak 42.
Egy köböl búzából 60 vekni teljes kiőrlésű kenyér terem, de fehérből csak 42. (Képünk illusztráció) / Fotó: Pexels

A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása olyan mértékben csökkent, hogy egy 2019-es Global Burden of Disease tanulmány szerint Európában csak 2019-ben a teljes kiőrlésű gabonákban szegény étrend 215 000 megelőzhető halálesethez volt kapcsolható. Ez könnyen elkerülhető, hiszen kutatások kimutatták, hogy napi 50 gramm teljes kiőrlésű gabona elfogyasztása a 2-es típusú cukorbetegséget 25%-kal tudja csökkenteni, a szívelégtelenséget 20%-kal és a rákos megbetegedéseket 12%-kal.

Szóval, mik is azok a teljes kiőrlésű gabonák?

Kategóriaként számos terményt foglalnak magukban: a kukoricát, zabot, rozst és búzát, valamint a cirokot, a teffet és a quinoát. Értelemszerűen a gabonamag mindhárom részét (a korpát, a csírát és az endospermiumot) is tartalmazzák, ellentétben a finomított szemekkel, amelyekből az őrlés során eltávolítják a korpát és a csírát.

A teljes kiőrlésű gabonák előállítása amellett, hogy jót tesz az egészségünknek, környezetünknek is jót tesz, mivel kevesebb erőforrás szükséges előállításukhoz, mint a finomított lisztből készült termékek előállításához.

Egyesek hozzájárulnak a talaj minőségéhez is, mint például a köles és a teff, szárazságtűrők, így kevesebb vízre van szükségük fejlődésük során és kevesebb ételhulladék keletkezik feldolgozásuk során.

De mielőtt elfutsz egy fazék zabkását készíteni, ne félj: senki sem javasolja, hogy kezdjünk el pontosan úgy étkezni, mint őseink. Minden étkezési változás során érdemes arra figyelni, hogy úgy illesszük be az új összetevőket étrendünkbe, hogy azok életmódunknak és a szájízünknek is megfelelőek legyenek - írta a Positive.News oldala.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás