Pszichológus vagy pszichiáter? Ez a különbség!

Sokan keverik a pszichológust a pszichiáterrel, vagy fordítva. Pedig jelentős a különbség!



Megosztás
Szerző: B.P.
Létrehozva: 2024.09.03.
Módosítva: 2024.09.03.
pszichológus pszichiáter különbség Dr. Mangó Gabriella

A gyöngyösi háziorvosnak alig egy perc elég, hogy rendbe tegye a fejekben a különbséget pszichológus és pszichiáter között. Dr. Mangó Gabriella Facebook-oldalára töltötte fel azt a friss videót, amiben könnyen és gyorsan segít tisztázni, alkalomadtán kinek melyik szakemberre lehet szüksége.  

A pszichológus nem használ gyógyszert (Fotó: Pexels/Cottonbro Studio – Képünk illusztráció)

„A pszichológusról elmondható, hogy nem gyógyszerrel gyógyít, nem is kell hozzá orvosi egyetem, hogy valaki pszichológus legyen. Ugyanakkor elég hosszú képzés, és elég kevés embert vesznek fel pszichológusnak. A pszichológus elsősorban, akár évekig tartó beszélgetéssel, különböző pszichés vezetéssel próbál segíteni az életkörülményeinken”
– fogalmaz Mangó doktornő a Facebook-oldalára kitett videóban. Majd így folytatja:
„A pszichiáter inkább nagyobb pszichiátriai betegségekkel, mint például skizofrénia, depresszió foglalkozik, gyógyszeres kezeléssel, akár intézményes kereteken belül.”
Ezután egy érdekes példát említ a gyöngyösi háziorvos.
„Érdekes, hogy a pánikbetegség, azt gondolom, a kettő között van, mert nagyon sokszor gyógyszerrel kell beavatkozni a pánikbetegek életébe, és utána pszichológushoz járnak évekig, és nagyon sokat lehet rajta javítani. Szóval ez a két szakma valahol egy kicsit összemosódik, de mégsem”
– összegez a szakember.

Nézd meg dr. Mangó Gabriella videóját!

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás