Itt az ősz, itt a gesztenyeszezon: mutatjuk a legjobb recepteket

Ezek után mindenki megnyalja mind a tíz ujját.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.09.15.
gesztenye recept ősz

Ne a gesztenyepüré legyen az első, ami az ősz egyik kedvenc finomságáról eszünkbe jut, hiszen számtalan ínycsiklandó főétel alapanya lehet. A kissé édeskés ízvilága remekül passzol húsok mellé – írja a Fanny Magazin.

Aszalt szilvás, gesztenyés húsos táska

Hozzávalók:

  • 8 vékony szelet sertéskaraj
  • 50 g aszalt szilva
  • 50 g főtt gesztenye
  • 5 cm póréhagyma
  • 400 g darált hús
  • 1 db tojás
  • bors
  • kevés olaj

Elkészítés:

1. A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd készítsük el a tölteléket: vagdaljuk össze a szilvát és a gesztenyét, aprítsuk fel a pórét (legegyszerűbb, ha mindet beledobjuk az aprítógépbe), végül keverjük össze mindezeket a darált hússal, a tojással, sóval, őrölt fekete borssal.

2. Tépjünk nyolc nagyobb darab alufóliát. Mindegyikre öntsünk pici olajat, fektessük rájuk a karajszeleteket. Mindegyik közepére rakjunk egy-egy halom tölteléket. Formázzunk kis csomagokat belőle. Tegyük tepsibe az előkészített húsokat, és 180 fokos sütőben körülbelül háromnegyed óra alatt süssük meg.

3. Közvetlenül tálalás előtt vegyük le róla az alufóliát. Tökéletes köret mellé a burgonyapüré és/vagy valamilyen egyszerű zöld saláta.

Almás-gesztenyés pulykapiláf

Hozzávalók:

  • 250 g rizs
  • 1 kávéskanál szárított majoránna
  • 1-2 db babérlevél
  • olívaolaj
  • 400 g pulyka apróhús
  • 2 fej közepes lila hagyma
  • 2 db alma
  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje
  • bors
  • 150-200 g főtt gesztenye

Elkészítés:

1. A rizst futtassuk meg kevés olajon, majd öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel és főzzük meg, majd tegyük félre.

2. A majoránnát és a babérlevelet tegyük száraz serpenyőbe, és kissé pörköljük meg. Utána hagyjuk kicsit hűlni, majd kávédarálóban őröljük finomra.

3. A serpenyőbe öntsünk egy kis olívaolajat, újra forrósítsuk fel, és pirítsuk rajta körbe a kockára vágott húst. Ha már fehér kéreg borítja a pulykakockákat, dobjuk mellé a finomra vágott lila hagymát, és süssük roppanósra.

4. Közben negyedeljük az almákat, szedjük ki a csutkát, és héjastul szintén kockázzuk fel. Tegyük a serpenyőbe. Sózzuk-borsozzuk, s pár percig süssük együtt – arra kell vigyázni, hogy ne főjjön szét a gyümölcshús, csak süljön át. Ízesítsük sóval, őrölt fekete borssal és finomra vágott petrezselyem zöldjével, a legvégén keverjük bele a főtt gesztenyét (akár egyben, akár darabolva) és a főtt rizst.

Áfonyás töltött pulykamell gesztenyés krokettel, konyakmártással

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Hozzávalók:

  • 150 g áfonya
  • 50 ml konyak
  • 800 g-1 kg pulykamell
  • 1-2 ág friss vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 1 fej közepes vörös- vagy 10 cm póréhagyma
  • 2 db tojás
  • libazsír

A kroketthez:

  • 2 db nagyobb burgonya
  • bors
  • szerecsendió
  • 250 g natúr gesztenyemassza
  • 4-5 evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje
  • pár szem főtt gesztenye
  • olaj a sütéshez

A mártáshoz:

  • 1-2 evőkanál vaj
  • 1 csapott evőkanál színes bors
  • 1 kávéskanál mustár
  • 500 ml tejszín
  • 50 ml konyak
  • 3 evőkanál keményítő

Elkészítés:

1. Az áfonyát áztassuk be a konyakba egy-két órára. Szedjük le a hús szűz részét és a többi leeső húsdarabot, mindezt daráljuk meg. Keverjük hozzá az áfonyát, a kakukkfüvet, a petrezselyem zöldjét. Rakjuk hozzá finomra vágott hagymát és a két tojást.

2. Éles, hegyes késsel szúrjuk fel a mellet, és egy evőkanál segítségével töltsük be a masszát. Hústűvel tűzzük meg. Rakjuk be egy kicsi tepsibe, locsoljuk körbe olvasztott libazsírral. Öntsünk alá 300 ml vizet, zárjuk le alufóliával.

3. Rakjuk a húst egy órára 160 fokos sütőbe. Utána, ha már puha a hús, szedjük le a takarást, emeljük fel a sütő hőmérsékletét, és pirítsunk rá.

4. A burgonyát héjastul főzzük meg, hámozzuk meg, és még forrón törjük át. Fűszerezzük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval. Gyúrjuk hozzá a lisztet, a két tojást, a gesztenyepürét, a finomra vágott petrezselyem zöldjét, valamint a feldarabolt főtt gesztenyét. Formázzunk két centi széles csíkokat belőle, majd 5-6 centinként vágjuk fel. A kis kroketteket bő, forró olajban süssük ki.

5. A pulyka visszamaradt szaftját öntsük át a serpenyőbe, adjuk hozzá a vajat. Ha felforrósodott, szórjuk bele a durvára tört borsot, rakjuk rá a mustárt, és kicsit pirítsuk meg. Öntsük fel a tejszínnel és 300 ml vízzel, ha felforrt, adjuk hozzá a konyakot is, és végül a keményítővel sűrítsük be mártás sűrűségűre.

Gesztenyével töltött csirkecombfilé egészben sült zöldségekkel

Hozzávalók:

A csirkéhez:

  • tej
  • 2 db zsemle
  • ½ fej vöröshagyma
  • 200 g darált csirkemell
  • 200 g főtt gesztenye
  • 2 db tojás
  • bors
  • pár levél friss vagy 1 teáskanál szárított zsálya
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 8 db csirkecombfilé
  • olívaolaj

A zöldségekhez:

  • 300 g vékony sárgarépa
  • 100 g kelbimbó
  • 100 g csicsóka
  • 150 g parázsburgonya
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 db kápiapaprika vagy színes kaliforniai paprika
  • bors
  • kakukkfű
  • 1 csipet barna cukor
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • olívaolaj

Elkészítés:

1. Áztassuk tejbe a széttépkedett zsemlét. Pár perc múlva facsarjuk ki, és morzsoljuk egy keverőtálba. 2. Adjuk hozzá a kevés olajon megdinsztelt vöröshagymát, a darált csirkemellet, a durvára vágott gesztenyét, a két egész tojást. Ízesítsük sóval, borssal, kicsi zsályával, tört fokhagymával. Ezzel a töltelékkel töltsük meg a kinyitott combfiléket.

3. Egy tepsit kenjünk ki zsiradékkal, fektessük bele a tekercseket, öntsünk rá kevés vizet, és 165 fokos sütőben 30-35 perc alatt süssük készre.

4. A zöldségeket szükség szerint tisztítsuk meg a nagyokat vágjuk félbe vagy negyedbe. Egy keverőtálban keverjük össze a fűszerekkel (só, bors, kakukkfű, barna cukor, balzsamecet) és egy-két evőkanál olívaolajjal. Hagyjuk állni 20 percig. Öntsük sütőpapírral borított tepsibe, és 170 fokos sütőben süssük meg.

Hamis vadas csirkemell gesztenyés zsemlegombóccal

 

Hozzávalók:

A csirkéhez:

  • 600 g csirkemellfilé
  • bors
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 fej nagyobb vöröshagyma
  • 2 szál nagyobb sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 2 teáskanál mustár
  • 1 db citrom leve
  • 1 teáskanál őrölt babérlevél
  • 1 l zöldségalaplé
  • 250 ml tejföl
  • 2 evőkanál liszt

A zsemlegombóchoz:

  • 6 db szikkadt zsemle
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej kisebb vöröshagyma
  • 200 g főtt egész gesztenye
  • 3 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 1 szál kakukkfű
  • 1 csipet majoránna
  • bors

Elkészítés:

1. Az egész csirkemellfiléket sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk hideg helyen állni fél órát. Utána hevítsünk olajat egy serpenyőben, tegyük bele az egész csirkemelleket, és süssük pirosra. Vegyük ki, tegyük félre.

2. A maradék olajon karamellizáljuk a két evőkanál barna cukrot. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a lereszelt zöldségeket (sárgarépa és petrezselyemgyökér), jól pirítsuk át. Pár perc múlva mehet hozzá az ízesítő mustár, citromlé, őrölt babér, és pirítsuk még tovább.

3. Öntsük fel az alaplével, tegyük bele az elősütött csirkét, és pároljuk addig együtt, míg a hús meg nem puhul. Ekkor ismét vegyük ki a csirkét. A lisztből és a tejfölből készítsünk habarást, és sűrítsük be vele a zöldségragunkat. Kóstoljuk meg, ha szükséges, ízesítsük még sóval és borssal.

4. A zsemlék felét vágjuk kockákra, a másik felét tépjük szét és áztassuk vízbe. Két evőkanál olajon dinszteljük meg a finomra vágott vöröshagymát, tegyük hozzá a darabokra vágott gesztenyét, pirítsuk pár percig együtt. Adjuk hozzá a kifacsart, szétmorzsolt áztatott zsemlét, a villával felvert tojásokat, a kockákra vágott zsemléket. Fűszerezzük összevágott petrezselyem zöldjével, kakukkfűvel, egy csipet elmorzsolt szárított majoránnával, sóval és borssal. Vizes kézzel formázzunk gombócokat belőle.

5. Forraljunk bő sós vizet, és dobjuk bele a gombócokat. Ha feljöttek a víz tetejére, akkor forraljuk még öt percig. Utána szedjük egy tálba, pici zsiradékkal forgassuk össze.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás