Kétségkívül ez a nyári szezon egyik legsokoldalúbb gyümölcse. Csodálatos krémleves, megannyi főétel és sütemény készülhet belőle, ne fogja hát vissza magát!
A legjobb ötletekkel készült a Fanny magazin.
Őszibarack-krémleves habgaluskákkal
Hozzávalók (4 személyre):
A leveshez:
1 kg őszibarack
100 g kristálycukor
1 tk. őrölt fahéj
200 ml cukrozatlan habtejszín
½ tasak vaníliaízű pudingpor (főzős)
A habgaluskákhoz:
1 db tojásfehérje
1 tk. kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
őrölt fahéj
1. A barackokat mossuk és hámozzuk meg, magozzuk ki. A húsukat kockázzuk fel, és tegyük nagy méretű lábasba. Öntsük fel 800 ml vízzel, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat. Főzzük benne puhára a gyümölcsöt, majd botmixerrel törjük krémesre.
2. A habtejszínt keverjük ki 1 merőkanálnyi levessel, majd csorgassuk a többi leveshez, akárcsak a néhány evőkanál hideg vízben csomómentesre kevert pudingport. Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a lángot, és kevergetve főzzük addig, amíg kissé be nem sűrűsödik. Közben ízlés szerint tovább édesíthetjük. A kész levest hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálalásig tegyük be a hűtőszekrénybe.
3. Tálalás előtt készítsük el a habgaluskákat. Ehhez a tojásfehérjét verjük félig habbá, majd adjuk hozzá a kétféle cukrot, és verjük tovább, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Közben egy lábasban forraljunk vizet. Amikor már gyöngyözik, evőkanállal szaggassunk bele tetszőleges méretű galuskákat a fehérjehabból. Főzzük oldalanként 1 percig, majd szedőkanállal óvatosan szedjük ki, csepegtessük le. Ezzel tálaljuk a behűtött, őrölt fahéjjal megszórt levest.
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Fanny-tipp: A levest vaníliával is ízesítheti.
Sonkás-sajtos csirkemell őszibarackkal és kevert salátával
Hozzávalók (4 személyre):
A húshoz:
4 db, egyenként kb. 180 g-os felezett csirkemellfilé
só
bors
2 ek. olívaolaj + a tepsihez
2 db őszibarack
4 nagy szelet sonka
2 db mozzarella sajt
A salátához:
200 g tetszőleges saláta vagy salátakeverék
150 g koktélparadicsom
4 ek. extraszűz olívaolaj
2 ek. balzsamecet
1 tk. méz
só
1. A csirkemelleket tisztítsuk meg, kissé klopfoljuk ki. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk meg. Serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd erős lángon oldalanként 1 perc alatt süssünk kérget a csirkemellfilékre. Ezután tegyük a húsokat vékonyan kiolajozott tepsibe.
2. Az őszibarackokat mossuk és hámozzuk meg, magozzuk ki, a gyümölcshúst vágjuk fel cikkekre. Tegyünk mindegyik húsra 1 kettéhajtott sonkaszeletet, borítsuk be barackcikkekkel és a feldarabolt mozzarellával. Süssük készre a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt.
3. Közben a salátát mossuk és szárítsuk meg, ha szükséges, tépkedjük kisebb darabokra. A koktélparadicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe vagy négyfelé. Tegyük a salátával együtt keverőtálba. Az öntethez az olívaolajat keverjük ki a balzsamecettel, a folyékony mézzel és egy kevés sóval. Forgassuk össze a salátával, és tálaljuk a csirke mellé.
Elkészítési idő: 45 perc
Fanny-tipp: Pulykamellből vagy sertéskarajból is elkészítheti.
Currys-sárgabarackos pulykaragu
Hozzávalók (4 személyre):
250 g jázminrizs
só
2 ek. olaj
500 g pulykacombfilé
1 nagy fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 púpozott tk. curry-fűszerkeverék
bors
200 ml zsírosabb főzőtejszín
250 g sárgabarack
1 ek. étkezési keményítő
snidling
1. A jázminrizst enyhén sós vízben főzzük puhára a csomagolásán olvasható utasítás szerint.
2. Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, és erős lángon pirítsuk rajta fehéredésig a felkockázott húst. Szedjük ki, tegyük félre. Szórjuk a serpenyőbe a megtisztított, felcsíkozott lila hagymát, néhány perc múlva adjuk hozzá az átnyomott fokhagymát. Szórjuk meg a curryvel, alaposan keverjük el.
3. Tegyük vissza a serpenyőbe a húst, öntsük fel kb. 100 ml vízzel, pároljuk 10-15 percig, sózzuk, borsozzuk meg. Ha szükséges, adjunk még hozzá egy kevés vizet. Amikor már puhul, öntsük a serpenyőbe a főzőtejszínt. Forraljuk fel, főzzük kb. 5 percig, majd adjuk hozzá a megmosott, kimagozott, cikkekre vágott sárgabarackot is.
4. Az étkezési keményítőt keverjük simára egy kevés hideg vízben. Csorgassuk a serpenyőbe, és kis lángon, kevergetve főzzük még pár percig, amíg a szósz be nem sűrűsödik. A kész ragut tálaljuk a jázminrizzsel, és szórjuk meg finomra aprított snidlinggel.
Elkészítési idő: 45 perc
Fanny-tipp: Adhat felcsíkozott kápia paprikát is a raguhoz.
Barackos gyümölcstorta
Hozzávalók (1 db 26-28 cm átmérőjű, kerek formához):
A tésztához:
3 db tojás
120 g kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
50 ml olaj
120 g liszt + a formához
½ tasak sütőpor
1 nagy csipet só
vaj a formához
A krémhez:
250 ml tej
20 g vaníliás pudingpor (főzős)
3 ek. kristálycukor
20 g puha vaj vagy margarin
A tetejére:
5 db őszibarack
1 db fahéjrúd
50 g + 2 ek. kristálycukor
2 tasak vaníliás cukor
1 tasak színtelen tortazselé
1. A tojásokat válasszuk szét. A sárgájához adjuk hozzá a kétféle cukrot, és habverővel verjük fehéredésig. Ekkor csorgassuk hozzá az olajat is. A lisztet szitáljuk át a sütőporral és a sóval, majd több részletben keverjük a sárgás masszához. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk több adagban a masszához. Simítsuk a tésztát a kivajazott, vékonyan kilisztezett formába. Süssük a 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig vagy tűpróbáig. Rövid ideig pihentessük a formában, majd rácsra kiborítva hagyjuk teljesen kihűlni.
2. A krémhez 50 ml tejben keverjük simára a pudingport. A többi tejet a cukorral együtt forraljuk fel. Csorgassuk hozzá a pudingos tejet, vegyük lejjebb alatta a lángot, és folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre. Húzzuk le a tűzről, takarjuk le folpakkal, és hagyjuk kihűlni. Ezután habverővel dolgozzuk bele a puha vajat vagy margarint.
3. A barackokat mossuk és hámozzuk meg, magozzuk ki. Forraljunk fel 1 l vizet a fahéjrúddal, az 50 g kristály- és a vaníliás cukorral. Tegyük bele a felezett barackokat, és gyöngyöztetve főzzük pár percig, amíg a húsuk kissé meg nem puhul. Szűrjük le, tegyük rácsra a barackokat, és hagyjuk teljesen megszáradni.
4. Simítsuk a kihűlt piskótára a pudingos krémet. A barackokat éles késsel sűrűn irdaljuk be, majd középről kifelé indulva körben rakjuk ki a barackokkal.
5. A tortazselét keverjük össze a 2 ek. cukorral. Tegyük lábasba, öntsünk hozzá 250 ml vizet. Forraljuk fel, majd folyamatos keverés mellett főzzük még 1 percig. Húzzuk le a tűzről, néhányszor keverjük át, és amikor sűrűsödni kezd, csorgassuk a gyümölcsre. Tegyük be a tortát 1-2 órára hűtőbe, majd felszeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: 80 perc + hűtés
Fanny-tipp: A tortazselét víz helyett őszibaracklével is felfőzheti.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre