Öt pikáns vasárnapi recept, ezek a kaják még Marilyn Monroe-t is elvarázsolták

Négy nem is annyira könnyed főétel, illetve egy desszert. Ezek voltak az amerikai filmcsillag kedencei.



Megosztás
Szerző: SK
Létrehozva: 2024.06.02.
Módosítva: 2024.06.02.
Marilyn Monroe recept étel

Marilyn Monroe életében az étel nem csupán táplálék volt, hanem maga az öröm forrása. Az 50-es évek szexikonja rajongott a finom és különleges fogásokért, amiket ő maga is szívesen elkészített. A Fanny Magazin összegyűjtött kedvenc receptjei közül néhányat.


 

American actress Marilyn Monroe
Fotó: Sunset Boulevard

Gesztenyével töltött pulykamell


 

Hozzávalók (4 személyre):

800 g pulykamellfilé

1 db zsemle

100 g natúr gesztenyepüré

1 db tojás

½ csokor petrezselyem

őrölt bors


 

1 A húst mossuk meg, töröljük szárazra. Vágjuk szabályos alakúra, a leeső részeket daráljuk le. Hosszú pengéjű késsel szúrjuk fel és vágjunk bele hosszú „zsebet” a tölteléknek. A zsemlét áztassuk be langyos vízbe.

2. Dolgozzuk össze a gesztenyepürét, a tojást, a megmosott, felaprított petrezselymet, a ledarált húsdarabokat és a kinyomkodott zsemlét. Sózzuk és borsozzuk meg a keveréket, majd töltsük meg vele az előkészített pulykamellet. Ezután a húst dörzsöljük be sóval és borssal, majd zsineggel kötözzük meg, hogy hengeres formája legyen.

3. Csomagoljuk alufóliába, tegyük tepsibe, és öntsünk mellé egy kevés vizet. Süssük 200 fokos sütőben kb. 45 percig. Ezután távolítsuk el vagy nyissuk szét a fóliát, és süssük szép pirosra a húst kb. 15 perc alatt. Rozmaringgal és gránátalmával díszíthetjük.


 

Elkészítési idő: 90 perc

Egy adag: 335 kcal


 

 


 


 

Rozmaringos báránysült szilvával


 

Hozzávalók (8 személyre):

2,2 kg bőrös báránycomb (csont nélkül)

1 ek. olaj

frissen őrölt bors

néhány gerezd fokhagyma

2 ág rozmaring

250 g fagyasztott szilva

100 g koktélparadicsom


 

1. A húst mossuk meg, töröljük szárazra, terítsük ki, kenjük be az olajjal, sóval, és hintsük meg egy kevés borssal. Hámozzuk meg a fokhagymát, zúzzuk össze, egyenletesen oszlassuk el a húson. Ezután tekerjük fel úgy, hogy a bőrös oldala kívül legyen. Kötözzük meg, csipkedjünk rá egy kevés rozmaringot, majd tegyük tepsibe.

2 Rendezzük el mellette a szilvaszemeket, a paradicsomokat és a megmaradt rozmaringot. Öntsünk mellé egy kevés vizet, majd toljuk 220 fokos sütőbe 20 percre. Ezután állítsuk a sütőt 190 fokra, és süssük a húst további 90 percig. Közben locsolgassuk a keletkező pecsenyelével. Vegyük ki a sültet, pihentessük 10 percig, majd szeletelve tálaljuk a szilvával és a paradicsommal.


 

Elkészítési idő: 120 perc

Egy adag: 470 kcal


 

 


 

Burgundi marharagu


 

Hozzávalók (4 személyre):

250 g kolozsvári szalonna

1 kg marhacomb

500 ml száraz vörösbor

1 fej vöröshagyma

2 db sárgarépa

300 g csiperkegomba

20 db gyöngyhagyma

1 ek. paradicsompüré

2 gerezd fokhagyma

2 db babérlevél

4 ág kakukkfű

500 ml marhahúsleves (kockából)

frissen őrölt bors


 

1. Egy nagy, száraz serpenyőben pirítsuk meg a felkockázott szalonnát. A sült pörcöket kanalazzuk ki, a visszamaradt zsiradékon, nagy lángon pirítsuk körbe a megmosott és felkockázott húst. Ezt is kanalazzuk ki, öntsük a serpenyőbe vörösbort, forraljuk fel, közben fakanállal oldjuk fel a leragadt pörköket.

2 Öntsük a bort egy slow cookerbe, azaz lassú főzőbe, adjuk hozzá a marhát, a szalonnát, a  meghámozott, negyedekre vágott hagymát, valamint a megtisztított, felszeletelt répát és gombát, a gyöngyhagymát, majd keverjük hozzá a paradicsompürét és a meghámozott fokhagymát, végül a babérleveleket és a kakukkfüvet. Majd öntsük fel a húslevessel.

3 Fedjük le, és főzzük a slow cookerben 2-es fokozaton 4-6 órán át. Sózzuk, borsozzuk meg, és forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 45 + 300 perc főzés

Egy adag: 1125 kcal


 

Tipp

Slow cooker helyett használhat kuktafazekat is, ekkor rövidebb ideig kell főzni.


 

 


 

Csirkemájrizottó


 

Hozzávalók (4 személyre):

30 g vaj

300 g rizs

1 kis fej vöröshagyma

3 ek olaj

150 g csiperkegomba

500 g csirkemáj

morzsolt majoránna

½ csokor petrezselyem

150 g főtt zöldborsó

100 g reszelt trappista sajt

frissen őrölt bors


 

1 Lábasban hevítsük fel a vajat, és futtassuk meg rajta az átöblített, lecsepegtetett rizst. Azután öntsük fel 600 ml vízzel, sózzuk meg, és lefedve, kis lángon pároljuk puhára. 

2 A megtisztított vöröshagymát aprítsuk finomra, majd egy lábasban, felforrósított olajon pároljuk üvegesre. A gombát és a májat tisztítsuk meg, és vágjuk fel 1-1,5 cm-es kockákra. Adjuk a gombát a hagymához, majd 2-3 perc múlva a májat is forgassuk bele. Ízesítsük néhány csipet majoránnával, és kevergetve pirítsuk 2-3 percig. A petrezselymet mossuk és szárogassuk meg, aprítsuk fel, és adjuk a májas keverékhez. Azután forgassuk bele a zöldborsót és a reszelt sajt felét, sózzuk, borsozzuk meg, végül keverjük össze a főtt rizzsel. Tálaláskor szórjuk meg a rizottót a maradék sajttal. 

 

Elkészítési idő: 60 perc

Egy adag kb.: 625 kcal


 

 

Fotó: Stefler Balázs


 


 

Mandulás kókuszfagyi


 

Hozzávalók (6 személyre):

1 db vaníliarúd

3 db tojás

400 g habtejszín

60 g kristálycukor

6 ek. rum

100 g mandulapehely

100 g kókuszreszelék


 

1 A vaníliarudat hosszában vágjuk félbe, a magjait kaparjuk ki. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket verjük kemény habbá egy csipet sóval. A tejszínt szintén verjük kemény habbá. A sárgájákat keverjük habosra a cukorral, a rummal és a kikapart vaníliamagokkal.

2 Forgassuk a sárgájás masszához a finomra vágott mandulát, majd óvatosan a tejszín- és a fehérjehabot. Simítsuk a keveréket egy 20 cm hosszú, 1,25 literes műanyag edénybe. Fedjük le, és tegyük egy éjszakára a mélyhűtőbe. Másnap friss bogyós gyümölcsökkel és mentalevelekkel tálalhatjuk.


 

35 perc + hűtés

1 adag: 450 kcal

Hallotta?

A szőke szépség imádta a fagylaltot. Minden délután, miután végzett a színész óráival, elfogyasztott egy kehellyel a kedvenceiből. Legjobban a kókuszos és fahéjas ízvilágot kedvelte.


 

Klasszikus csokoládészuflé – chocolate souffle néven találtok képet a Shutterstockon


 

190 g 70%-os étcsokoládé

55 g hideg vaj

5 db tojás szétválasztva

1 ek. holland kakaópor

1 csipet só


 


 

Elkészítés:

1. A csokoládét törjük össze és gőz felett olvasszuk fel egy keverőtálban. Az olvasztott csokoládéba szórjuk bele a kakaóport, keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a kockákra vágott vajat is, amivel keverjük szintén simára. Hagyjuk hűlni (45-46 fokra, ez az a hőmérséklet, amit már kényelmesen elbír az ujjunk, ha belenyomjuk).

2. A tojássárgákat finoman verjük fel, majd keverjük a csokis alaphoz. Ezt követően egy csipetnyi sóval verjük fel nem túl kemény habbá a fehérjét, majd óvatosan forgassuk a csokiba.

3. A – lehetőség szerint porcelán – szufléformákat vékonyan kenjük ki vajjal, majd hintsük be kakaóporral. Adagoljuk a csokis krémet a forma háromnegyedéig, majd legalább egy órára tegyük a hűtőbe.

4. A sütőt melegítsük elő 230 fokra, majd 13-14 perc alatt süssük készre a desszertünket. (Ne nyitogassuk a sütő ajtaját.) A kész szuflét vegyük ki, 20-30 másodpercet pihentessük, majd tálaljuk gyümölccsel, vaníliafagylalttal.


 


 

 


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás