Négy nem is annyira könnyed főétel, illetve egy desszert. Ezek voltak az amerikai filmcsillag kedencei.
Marilyn Monroe életében az étel nem csupán táplálék volt, hanem maga az öröm forrása. Az 50-es évek szexikonja rajongott a finom és különleges fogásokért, amiket ő maga is szívesen elkészített. A Fanny Magazin összegyűjtött kedvenc receptjei közül néhányat.
Gesztenyével töltött pulykamell
Hozzávalók (4 személyre):
800 g pulykamellfilé
1 db zsemle
100 g natúr gesztenyepüré
1 db tojás
½ csokor petrezselyem
só
őrölt bors
1 A húst mossuk meg, töröljük szárazra. Vágjuk szabályos alakúra, a leeső részeket daráljuk le. Hosszú pengéjű késsel szúrjuk fel és vágjunk bele hosszú „zsebet” a tölteléknek. A zsemlét áztassuk be langyos vízbe.
2. Dolgozzuk össze a gesztenyepürét, a tojást, a megmosott, felaprított petrezselymet, a ledarált húsdarabokat és a kinyomkodott zsemlét. Sózzuk és borsozzuk meg a keveréket, majd töltsük meg vele az előkészített pulykamellet. Ezután a húst dörzsöljük be sóval és borssal, majd zsineggel kötözzük meg, hogy hengeres formája legyen.
3. Csomagoljuk alufóliába, tegyük tepsibe, és öntsünk mellé egy kevés vizet. Süssük 200 fokos sütőben kb. 45 percig. Ezután távolítsuk el vagy nyissuk szét a fóliát, és süssük szép pirosra a húst kb. 15 perc alatt. Rozmaringgal és gránátalmával díszíthetjük.
Elkészítési idő: 90 perc
Egy adag: 335 kcal
Rozmaringos báránysült szilvával
Hozzávalók (8 személyre):
2,2 kg bőrös báránycomb (csont nélkül)
1 ek. olaj
só
frissen őrölt bors
néhány gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring
250 g fagyasztott szilva
100 g koktélparadicsom
1. A húst mossuk meg, töröljük szárazra, terítsük ki, kenjük be az olajjal, sóval, és hintsük meg egy kevés borssal. Hámozzuk meg a fokhagymát, zúzzuk össze, egyenletesen oszlassuk el a húson. Ezután tekerjük fel úgy, hogy a bőrös oldala kívül legyen. Kötözzük meg, csipkedjünk rá egy kevés rozmaringot, majd tegyük tepsibe.
2 Rendezzük el mellette a szilvaszemeket, a paradicsomokat és a megmaradt rozmaringot. Öntsünk mellé egy kevés vizet, majd toljuk 220 fokos sütőbe 20 percre. Ezután állítsuk a sütőt 190 fokra, és süssük a húst további 90 percig. Közben locsolgassuk a keletkező pecsenyelével. Vegyük ki a sültet, pihentessük 10 percig, majd szeletelve tálaljuk a szilvával és a paradicsommal.
Elkészítési idő: 120 perc
Egy adag: 470 kcal
Burgundi marharagu
Hozzávalók (4 személyre):
250 g kolozsvári szalonna
1 kg marhacomb
500 ml száraz vörösbor
1 fej vöröshagyma
2 db sárgarépa
300 g csiperkegomba
20 db gyöngyhagyma
1 ek. paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
4 ág kakukkfű
500 ml marhahúsleves (kockából)
só
frissen őrölt bors
1. Egy nagy, száraz serpenyőben pirítsuk meg a felkockázott szalonnát. A sült pörcöket kanalazzuk ki, a visszamaradt zsiradékon, nagy lángon pirítsuk körbe a megmosott és felkockázott húst. Ezt is kanalazzuk ki, öntsük a serpenyőbe vörösbort, forraljuk fel, közben fakanállal oldjuk fel a leragadt pörköket.
2 Öntsük a bort egy slow cookerbe, azaz lassú főzőbe, adjuk hozzá a marhát, a szalonnát, a meghámozott, negyedekre vágott hagymát, valamint a megtisztított, felszeletelt répát és gombát, a gyöngyhagymát, majd keverjük hozzá a paradicsompürét és a meghámozott fokhagymát, végül a babérleveleket és a kakukkfüvet. Majd öntsük fel a húslevessel.
3 Fedjük le, és főzzük a slow cookerben 2-es fokozaton 4-6 órán át. Sózzuk, borsozzuk meg, és forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 45 + 300 perc főzés
Egy adag: 1125 kcal
Tipp
Slow cooker helyett használhat kuktafazekat is, ekkor rövidebb ideig kell főzni.
Csirkemájrizottó
Hozzávalók (4 személyre):
30 g vaj
300 g rizs
só
1 kis fej vöröshagyma
3 ek olaj
150 g csiperkegomba
500 g csirkemáj
morzsolt majoránna
½ csokor petrezselyem
150 g főtt zöldborsó
100 g reszelt trappista sajt
frissen őrölt bors
1 Lábasban hevítsük fel a vajat, és futtassuk meg rajta az átöblített, lecsepegtetett rizst. Azután öntsük fel 600 ml vízzel, sózzuk meg, és lefedve, kis lángon pároljuk puhára.
2 A megtisztított vöröshagymát aprítsuk finomra, majd egy lábasban, felforrósított olajon pároljuk üvegesre. A gombát és a májat tisztítsuk meg, és vágjuk fel 1-1,5 cm-es kockákra. Adjuk a gombát a hagymához, majd 2-3 perc múlva a májat is forgassuk bele. Ízesítsük néhány csipet majoránnával, és kevergetve pirítsuk 2-3 percig. A petrezselymet mossuk és szárogassuk meg, aprítsuk fel, és adjuk a májas keverékhez. Azután forgassuk bele a zöldborsót és a reszelt sajt felét, sózzuk, borsozzuk meg, végül keverjük össze a főtt rizzsel. Tálaláskor szórjuk meg a rizottót a maradék sajttal.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag kb.: 625 kcal
Mandulás kókuszfagyi
Hozzávalók (6 személyre):
1 db vaníliarúd
3 db tojás
só
400 g habtejszín
60 g kristálycukor
6 ek. rum
100 g mandulapehely
100 g kókuszreszelék
1 A vaníliarudat hosszában vágjuk félbe, a magjait kaparjuk ki. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket verjük kemény habbá egy csipet sóval. A tejszínt szintén verjük kemény habbá. A sárgájákat keverjük habosra a cukorral, a rummal és a kikapart vaníliamagokkal.
2 Forgassuk a sárgájás masszához a finomra vágott mandulát, majd óvatosan a tejszín- és a fehérjehabot. Simítsuk a keveréket egy 20 cm hosszú, 1,25 literes műanyag edénybe. Fedjük le, és tegyük egy éjszakára a mélyhűtőbe. Másnap friss bogyós gyümölcsökkel és mentalevelekkel tálalhatjuk.
35 perc + hűtés
1 adag: 450 kcal
Hallotta?
A szőke szépség imádta a fagylaltot. Minden délután, miután végzett a színész óráival, elfogyasztott egy kehellyel a kedvenceiből. Legjobban a kókuszos és fahéjas ízvilágot kedvelte.
Klasszikus csokoládészuflé – chocolate souffle néven találtok képet a Shutterstockon
190 g 70%-os étcsokoládé
55 g hideg vaj
5 db tojás szétválasztva
1 ek. holland kakaópor
1 csipet só
Elkészítés:
1. A csokoládét törjük össze és gőz felett olvasszuk fel egy keverőtálban. Az olvasztott csokoládéba szórjuk bele a kakaóport, keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a kockákra vágott vajat is, amivel keverjük szintén simára. Hagyjuk hűlni (45-46 fokra, ez az a hőmérséklet, amit már kényelmesen elbír az ujjunk, ha belenyomjuk).
2. A tojássárgákat finoman verjük fel, majd keverjük a csokis alaphoz. Ezt követően egy csipetnyi sóval verjük fel nem túl kemény habbá a fehérjét, majd óvatosan forgassuk a csokiba.
3. A – lehetőség szerint porcelán – szufléformákat vékonyan kenjük ki vajjal, majd hintsük be kakaóporral. Adagoljuk a csokis krémet a forma háromnegyedéig, majd legalább egy órára tegyük a hűtőbe.
4. A sütőt melegítsük elő 230 fokra, majd 13-14 perc alatt süssük készre a desszertünket. (Ne nyitogassuk a sütő ajtaját.) A kész szuflét vegyük ki, 20-30 másodpercet pihentessük, majd tálaljuk gyümölccsel, vaníliafagylalttal.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre