Az olasz finomság nem épp egy állandó eleme az éléskamránknak, pedig van, hogy szükség van rá.
A mascarpone nagyon sok krémes sütemény egyik alapeleme. A bársonyos-krémes, zsírban gazdag alapanyag azonban nem egy olyan állandó dolog, amit csak úgy kiveszünk a hűtőnkből mint például a vajat. Ennek egyik oka, hogy nincs rá szükségük naponta, továbbá az ára sem olcsó. Épp ezért ha mégis szükség van rá, akkor bajban lehetünk. Vagyis inkább lehettünk. Most ugyanis mutatunk pár tökéletes helyettesítőt, amire kicserélhető a mascarpone a receptekben.
1. KRÉMSAJT
Igazán alakbarát helyettesítő, hiszen míg a krémsajt kb. 33 százalék zsírtartalmú, addig a mascarpone akár 75 százalékos is lehet. Sós ételekben működik igazán jól, édességeknél már fel kell picit turbózni kevés vajjal és tejszínhabbal
– kezdi a legegészségesebb opcióval a Mindmegette.
2. CREME FRAICHE
A Creme fraiche a mascarpone francia változata, némi különbséggel persze. A Creme fraiche nem olyan sűrű és zsíros, nem édes, inkább savanykás ízű, ezért nem minden sütiben jó helyettesítője a mascarponénak. De sajttorta készítéséhez tökéletes, mint ahogy levesekhez, szószokhoz, pizzákhoz is. A jó hír: kalória- és koleszterintartalma lényegesen kevesebb, így mindenképpen érdemes cserélni.
3. RICOTTA
Mindkettő olasz sajt, kenhető és édeskés ízű. A ricotta azonban sokkal nedvesebb és sajtosabb jellegű, szemcsés textúrájú. Mivel kevesebb zsírt tartalmaz, íze pedig nem annyira vajas és bársonyos, ezért ha mascarpone helyettesítésére használod keverd el kevés tejszínhabbal és krémsajttal. Ez a kombó ízre bárkit megtéveszt, a kalóriatartalma viszont lényegesen kevesebb.
4. TÚRÓ
Ha mascarpone szerepel a receptben, de csökkenteni szeretnéd a bevitt kalóriákat, tökéletes választás helyette a tehéntúró. Több fehérjét tartalmaz, mint olasz rokona, így jobban telít. Állaga nagyon különbözik a mascarponétól, ezért mindenképpen pürésítsd!
5. TEJFÖL
A tejföl hasonló állagú, mint a mascarpone, de nem olyan krémes és kevésbé zsíros. A legjobban sós ételekben helyettesítheted vele a mascarponét, édességekben nem igazán működik – bár a sütemények bevonásához készített cukormázhoz bátran adhatod. Egyébként levesekben, öntetekben, szószokban, mártogatósokban kiváló helyettesítő.
6. GÖRÖG JOGHURT
Míg mascarpone nem minden boltban kapható, görög joghurtot már a legkisebb élelmiszerüzletben is beszerezhetsz. Igaz nem annyira krémes, és az íze is kicsit más, de tökéletes választás a mascarponét tartalmazó gyümölcsös ételekhez. Ügyelj arra, hogy a joghurtot ne főzd meg, mert magas hőmérsékleten nem lesz kellemes a végeredmény látványra és állagra sem...
+1: HÁZI, „CSINÁLD MAGAD” MASCARPONE
Elkészítheted saját mascarponédat is krémsajtból, tejszínből és vajból. A szoba-hőmérsékletű krémsajtot villával lazítsd fel, adj hozzá tejszínt és konyhai robotgéppel keverd simára. Adj hozzá kevés lágy vajat és folytasd a turmixolást addig, míg olyan gazdag és krémes lesz, mint a mascarpone. Még finomabb lesz, ha egy csipetnyi citromlevet is adsz hozzá.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre