Figyelmeztet az orvos: fontos dolgot közölt a kávéivásról

Ha tenni akarsz az egészségedért, akkor erre odafigyelsz.



Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2024.06.28.
egészség kávéfogyasztás orvos életmód

A kávé egy nagyon népszerű italnak számít, világszerte fogyasztják különböző időpontokban. Ugyanakkor egy orvos arra figyelmeztetett, hogy egy egészségtelen kávéfogyasztási szokás negatívan befolyásolhatja egészségünket.

Fontos dologra hívta fel a figyelmet az orvos a kávéfogyasztással kapcsolatban – Fotó: Pixabay

Bár ismert, hogy jelentős egészségügyi előnyei vannak, például csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát és hozzájárul a fogyáshoz, egy orvos azt állította, hogy ez káros lehet jóllétünk egyik legfontosabb aspektusára.

Doktor Poonam Desai, aki a doctoranddancer néven oszt meg videókat a TikTokon, most elárulta, hogy miért kell az embereknek tartózkodniuk attól, hogy a nap egy bizonyos szakasza után igyanak kávét. Dr. Desai több mint 22 000 követőjéhez szólva elmagyarázta, hogy mindennap 12 óra után abbahagyja a kávéfogyasztását egy konkrét ok miatt.

A koffein felezési ideje 5-6 óra, és lefekvés előtt még mindig ott maradhat a szervezetben, ami megakadályozza, hogy elaludjunk. Szóval tényleg igyekszem kerülni a koffeintartalmú italokat délután

– fejtette ki a szakember.

Bár ez elsőre nem tűnik olyan nagy problémának, de az alváshiány számos súlyos krónikus egészségügyi problémával hozható összefüggésbe, többek között szívbetegségekkel, vesebetegségekkel, magas vérnyomással, cukorbetegséggel, sztrókkal, elhízással és depresszióval. Az NHS szerint a brit felnőttek egyharmada életének legalább egy szakaszában alvászavarral küzd.

Desai doktor tanácsát számos kutatás is alátámasztja. Különösen a Science Translational Medicine című folyóiratban 2015-ben közzétett tanulmány mutatta ki, hogy a dupla eszpresszóban lévő koffeinmennyiség egy teljes órával eltolhatja a cirkadián óráját, és hasonló hatással van a szervezetre, mint az időzónák közötti utazás során tapasztalt érzés – írja a Mirror.

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás