Te mikor iszod az első kávéd? Százból kilencvenen rosszul fogyasztják





A koffein jótékonyan hat a szervezetünkre, persze nagyon nem mindegy, mikor és mennyit iszunk belőle.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.06.
serkentő

Te hogy iszod az első, napindító kávédat? Ha reggeli után, akkor van egy jó hírünk: a hiedelmekkel ellentétben kedvező hatással van a szívre, ugyanis segíthet a szívritmuszavar megelőzésében.

Bár a kávé élénkítő ital, mégis jótékony hatással van a szívritmuszavar megelőzésében – állapították meg a Kaliforniai Egyetem kutatói. Minden egyes csésze kávé a nap folyamán 3 százalékkal csökkenti a szívritmuszavar kockázatát.

A tudósok közel 390 ezer ember különféle egészségügyi információi, genetikai jellemzői és kávéfogyasztási szokásai alapján vonták le a következtetéseiket. Az adatokat az Egyesült Királyság Biobankjától szerezték be. Mint kiderült, minden egyes csésze kávé, amelyet elfogyasztunk a nap folyamán, 3 százalékkal csökkenti a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát, ebből pedig azt állapították meg, hogy helytelen az a széles körben elterjedt nézet, ami szerint a kávé rossz hatással van a szív- és érrendszerre. A vizsgálat ereményeinek összegzése a JAMA Internal Medicine folyóiratban jelent meg.

A koffein jótékonyan hat a szervezetünkre, persze nagyon nem mindegy, mikor és mennyit iszunk belőle (Fotó: Shutterstock)

A kutatások eredményeivel egyetért Vlagyimir Horosev kardiológus is, ám arra figyelmezet, hogy mint mindenben, ebben az esetben is fontos a mértékletesség, ami meglátása szerint napi két vagy legfeljebb három kávét jelenthet, azt is a reggeli órákban javasolja meginni – írja a Vremja Novosztyej című lap.

Fontos, hogy soha ne éhgyomorra igyuk az első kávét (Fotó: Shutterstock)

Nem mindegy, mikor iszod az első kávét

Kutatások megállapították, az első kávét nem szabad éhgyomorra inni.

Az éhgyomorra fogyasztott kávé ugyanis megnöveli a szervezet kortizolszintjét. A legjobb lenne, ha ébredés után legalább 3–4 óra eltelne, mielőtt az első koffeint elfogyasztjuk. De ha ez teljesen kivitelezhetetlennek tűnik, akkor legalább arra kell figyelni, hogy csak reggelizés után igyuk meg az első feketét.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás