Elixírünk, a méz – ínycsiklandó ételek a folyékony arannyal





Ősi élelmiszerünkkel a mézzel, remekül helyettesíthetjük a cukrot. Legtöbben csak a tea ízesítésére használják, de kiválóan alkalmazható salátákhoz, mártásokhoz, levesekhez és természetesen desszertek készítésekor.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.04.27.
hozzávaló mandula darált vaníliás

A Fanny magazin nagyszerű recepteket hozott az olvasóknak.

1.

Tudta-e?

A jellegzetes aromájú mézek elviszik a sütik ízét, ezért nem ajánlott olyan karakteres fajtákat használnunk, mint a hársméz vagy a gesztenyeméz. 

Sós-mézes pite 


 

Hozzávalók (12 főre):

A tésztához:

120 g fagyos vaj

120 g teljes kiőrlésű liszt

120 g finomliszt

1 db tojássárgája

1 tk. só

1 ek. cukor

1 tk. őrölt fahéj

A töltelékhez:

200 g méz

120 g kristálycukor

2 ek. keményítő

1 mk. fekete só

3 db tojás

100 ml tejszín

120 g vaj

1 tk. vaníliakivonat


 

1. Morzsoljuk el a fagyos vajat a kétféle liszttel, majd dolgozzuk össze a többi hozzávalóval. Béleljünk ki a tésztával egy kerek piteformát, úgy, hogy pereme is legyen. Egy órára tegyük be a hűtőbe. Terítsünk sütőpapírt a tésztára, töltsük meg valamilyen nehezékkel, és süssük a 200 fokos sütőben kb. 10 percig. 

2. Közben állítsuk össze a tölteléket. Egy tálban elektromos habverővel verjük levegősre a mézet a cukorral, a keményítővel és a sóval. Egy másik tálban először a tojásokat habosítsuk ki, majd dolgozzuk hozzá a tejszínt, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot. Végül vegyítsük össze a két tál tartalmát. Öntsük az elősütött pitealapra, és süssük készre a 170 fokos sütőben 40 perc alatt.

3. Tálalás előtt hintsük meg durva szemű fekete sóval. Cukrozatlan tejszínhabbal kínálhatjuk.


 

Elkészítés: 90 perc + pihentetés

Egy adag: 280 kcal


 

Fotó: Vidék íze-archívum

2.

Tudta-e?

A mézontófűméz a legédesebb típus, ha ezt használjuk, kevesebb mennyiséggel is megfelelő édességérzést érhetünk el, amikor desszertet készítünk.


 

Datolyás-mézes kenyér 


 

Hozzávalók (12 főre):

200 g datolya

250 g finomliszt

1 teáskanál sütőpor

1 mk. őrölt fahéj

½ tk. só

1 nagy csipet őrölt szerecsendió

2 db nagy tojás

100 g barna cukor

60 g méz

200 ml étolaj

1 tk. vaníliaőrlemény

125 g apróra vágott dió (vagy más dióféle)


 

1. A datolyára öntsünk annyi forró vizet, amennyi ellepi, majd hagyjuk állni.

2. Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba, adjuk hozzá a sütőport, a fahéjat, a sót és a szerecsendiót. 

3. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, keverjük hozzá a barna cukrot, a mézet, az olajat és a vaníliaőrleményt. Öntsük az egészet a lisztes keverékhez, és fakanállal alaposan keverjük össze.

4. A datolyát szűrjük le, és vágjuk apró kockákra. A dióval együtt forgassuk a tésztába. Egy hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, simítsuk bele a masszát. Toljuk a 160 fokos sütőbe, és süssük meg kb. 1 óra alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe is. Ha igen, vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni pár percet, majd a papírral együtt emeljük át egy sütőrácsra, és ott hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt hintsük meg porcukorral. 


 

Elkészítés: 80 perc

Egy adag: 300 kcal

Fotó: Vidék íze-archívum



 

3.

Tudta-e?

Ha a recept szerint a mézet külön ki kell mérni és zsiradék is szerepel a hozzávalók között, először a zsiradékot mérjük ki, mert így a méz nem tapad majd a mérőedény falához és könnyebb dolgunk lesz vele. 


 

Mézes torta 


 

Hozzávalók (12 főre):

150 g méz

4 db tojás

1 csipet só

1 tasak vaníliás cukor

60 g finomliszt

80 g rétesliszt

½ mk. mézeskalácsfűszer (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke)

1 csipet sütőpor

50 g darált dió

½ db kezeletlen citrom 

vaníliás porcukor a tetejére


 

1. Forrósítsuk fel a mézet. A szétválasztott tojások fehérjéjéből verjünk kemény habot, vékony sugárban csorgassuk bele a mézet, közben folyamatosan verjük, amíg ki nem hűl a hab. 

2. A sárgájákat keverjük habosra a sóval és a vaníliás cukorral. Keverjük össze a finomlisztet a rétesliszttel, a mézeskalácsfűszerrel, a sütőporral, a darált dióval és a citrom lereszelt héjával. Végül a három elegyet óvatosan forgassuk össze. 

3. Béleljünk ki sütőpapírral egy 22-24 cm átmérőjű kerek tortaformát, simítsuk bele a masszát, és a 180 fokos sütőben süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük. Tálalás előtt szórjuk meg vaníliás porcukorral.


 

Elkészítés: 45 perc 

Egy adag: 140 kcal


 

Fotó: Vidék íze-archívum

4.



 

Tudta-e?

Ha mézet használunk sütésnél és nincs folyadék a recept hozzávalói között, csak zsiradék és tojás, akkor érdemes néhány kanállal több lisztet hozzáadni, hogy megfelelő állagot kapjunk.

Morzsatorta


 

Hozzávalók (12 főre):

a tésztához:

80 g puha vaj

100 g kristálycukor

1 csipet só

1 csomag vaníliás cukor

3 db tojás

280 g finomliszt

1/2 csomag sütőpor

1 kezeletlen citrom reszelt héja

100 g diákcsemege

200 ml tejszín

1 nagy üveg meggybefőtt 

A morzsához:

75 g darált mandula

75 g apró szemű zabpehely

100 g cukor

1 nagy evőkanál méz

150 g vaj

pici tej


 

Elkészítés:

1. Keverjük a vajat habosra elektromos habverővel a kristálycukorral, a sóval és a vaníliás cukorral. Utána egyesével dolgozzuk hozzá az egész tojásokat.

2. Egy külön tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, a citromhéjjal és a diákcsemegével. Fakanállal dolgozva vegyítsük bele a cukros-vajas tojásba a tejszínnel, és a leszűrt meggybefőttel együtt. Egy nagy (28 cm átmérőjű) kerek tortaforma aljába tegyünk sütőpapírt. Simítsuk bele a masszát, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, süssük körülbelül 40 percig. 

3. Közben egy nagy serpenyőben olvasszuk össze a mézet és a kristálycukrot, adjuk hozzá a vajat, keverjük bele a mandulát és a zabpelyhet. Ha nem elég folyékony, adjunk hozzá egy kis tejet. Kenjük rá a majdnem teljesen megsült torta tetejére, és süssük 200 fokon még nagyjából tíz percig.


 

Elkészítés: 125 perc 

1 adag: 380 kcal


 

Fotó: Vidék íze-archívum

5.

Tudta-e?


 

Kókuszkrémtorta mézes sült banánnal


 

Hozzávalók (12 főre):

Az alaphoz:

100 g darált mandula

100 g zabpehely

20 szem datolya

4 evőkanál olvasztott kókuszzsír

A krémhez:

400 ml sűrű kókusztej

4 lap zselatin

1 ek. méz 

A sült banánhoz:

6 kicsit éretlen banán

1 kk. fahéj

6 ek. méz

4 ek. kókuszzsír

A tetejére:

1-2 ek. méz

1 ek. durvára tört pisztácia


 

Elkészítés:

1. Áztassuk langyos vízbe a datolyát. Pirítsuk meg a zabpelyhet száraz serpenyőben, hűtsük ki. Daráljuk le a zabpelyhet. A mandulát és a leszűrt datolyát aprítógéppel zúzzuk egynemű morzsává. Végül gyúrjuk össze az olvasztott kókuszzsírral. Egy kis-közepes tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, és vékonyan nyomkodjuk bele a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig. 

2. A zselatinlapokat áztassuk be hideg vízbe, majd facsarjuk ki, és kevés forró vízben oldjuk fel. Hőkiegyenlítéssel keverjük össze a mézzel elkevert kókusztejjel. Kanalazzuk rá a kihűlt tortaalapra. Tegyük hűtőbe pihenni néhány órára, amíg a krém megszilárdul.

3. Egy nem tapadó nagy serpenyőben olvasszuk össze a kókuszzsírt a mézzel és a fahéjjal. Egy rétegben tegyük bele a körülbelül centi vastagra felkarikázott banánt. Süssük 4-5 percig, míg meg nem pirul. Fordítsuk meg, és a másik oldalát is pirítsuk aranybarnára. Hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt halmozzuk a torta tetejére, szórjuk meg tört pisztáciával, locsoljuk meg egy kis mézzel.


 

Elkészítés: 120 perc + pihentetés

1 adag: 200 kcal


 

Fotó: Vidék íze-archívum

6.

Narancsos baklava


 

Hozzávalók (12 főre):

1 nagy csomag jó minőségű réteslap

A töltelékhez:

200 g darált dió

100 g durvára vágott mandula vagy mogyoró 

1 csomag vaníliás cukor

100 g cukor

1 csipet őrölt fahéj

1 kezeletlen narancs héja, reszelve

Az összeállításhoz:

200 g olvasztott vaj

A sziruphoz:

50 g méz

150 g kristálycukor

150 ml víz

a narancs kifacsart leve


 

Elkészítés:

1. Vajazzunk ki egy közepes méretű tepsit. Olvasszuk meg a 200 gramm vajat.

2. Rakjunk le egy réteslapot, csöpögtessük meg az olvasztott vajjal, tegyünk rá egy másikat, megint kenjük meg vajjal, és arra tegyünk még egy lapot. Ismét locsoljuk meg egy kis zsiradékkal.

3. Keverjük össze a darált diót a durvára vágott mandulával vagy mogyoróval, a vaníliás cukorral, a cukorral, ízesítsük fahéjjal és narancshéjjal. A felét szórjuk rá a megvajazott réteslapra.

4. Ezután rakjunk rá újabb három tésztalapot, a közöket alaposan öntözzük meg olvasztott vajjal. Erre szórjuk rá a maradék diós keveréket. A tetejére tegyünk megint három megvajazott réteslapot. Felül is kenjük meg alaposan vajjal.

5. Éles késsel vágjuk háromszögekre, úgy, hogy a legalsó réteget nem vágjuk át. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és süssük addig, míg szépen meg nem pirul a teteje is. Hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni.

6. A sziruphoz egy kis lábasban forraljuk össze a vizet a kristálycukorral és a mézzel, majd keverjük hozzá a narancs kifacsart levét. Ezt locsoljuk rá a baklava tetejére, és pihentessük pár órát. Utána a jelölések mellett vágjuk fel.


 

Elkészítés: 55 perc

1 adag: 250 kcal

Fotó: Vidék íze-archívum


 

képek: Vidék íze-archívum





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás