Hallottál már a központi vízlágyítóról? Ezek a legnagyobb előnyei





A vízlágyító berendezések segítségével megszűrhetjük a vezetékes vizet, ezáltal csökkenthetjük a vízkőlerakódások kialakulásának kockázatát. Megmutatjuk, mire érdemes figyelnie a készülék vásárlása előtt, és milyen előnyökkel járhat, ha lágy vizet használunk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.25.
Módosítva: 2024.02.25.
vízlágyítás tippek otthon

1. Figyeljünk a beszerzésekor

Első lépésként érdemes végiggondolni, hogy az otthonunk adottságaihoz mérten melyik vízlágyító eljárás az ideális választás. Ahhoz, hogy a megfelelő vízlágyító berendezést válasszuk, a felhasználás módja mellett fontos ismernünk a lakóhelyünkön lévő vízkeménységet. A vásárlás előtt szakember segítségét is kérhetjük.

víz, medence, fulladás
Fotó: unsplash.com

2. Gondolkodjunk hosszú távon!

Érdemes körültekintően választani, mielőtt vízlágyító berendezést építünk a hálózatba. Ne fektessünk olcsó anyagból készült termékbe! Kerüljük azokat is, amelyeket garancia nélkül árulnak, és érdeklődjünk, hogy van-e lehetőség szerviztámogatásra. A legtöbb készülék ugyanis rendszeres karbantartást igényel.

3. Hívjunk hozzá szakembert

Habár magunk is megpróbálhatjuk beszerelni a vízlágyítót, sok esetben érdemes szakember segítségét kérni, ugyanis a bekötési pontok megfelelő elhelyezkedése nagyon fontos ahhoz, hogy a berendezés jól működjön.

4. Száraz környezetben

Mindig figyeljünk arra az elhelyezésnél, hogy a vízlágyítót száraz és fagymentes helyre tegyük! Ha a beszerelés előtt ellenőrizzük, hogy a környezet megfelelő-e ezeknek a szempontoknak, akkor elősegíthetjük a vízlágyító hosszú élettartamát és zavartalan működését.

5. Miként működik?

Az ioncserélő gyantás vízlágyító az egyik legnépszerűbb központi megoldás. Az eljárás során alkalmazott gyanta kiszűri és kicseréli a kalcium- és magnéziumionokat. A gyantát bizonyos vízmennyiség után regenerálni, tisztítani kell, ezt azonban a berendezés magától elvégzi. A beszerzése előtt fontos tisztában lennünk a vízfogyasztási szokásainkkal.

6. Hogyan tud segíteni?

Melegítés hatására a kemény vízből vízkőlerakódások keletkeznek. Ez károsítja a fűtési rendszert, rongálja a bojlert és a konyhai kisgépeket is. A vízlágyító berendezés segít megvédeni a készülékeket, ráadásul meg is takaríthatunk vele, hiszen csökkenti az energiafogyasztásunkat és a későbbi szervizdíjat is megspórolhatjuk – összegzi a Fanny magazin

1. Ezért jó, ha lágy a víz!

Ha lágyabb vizet használunk, csökken a vízkőlerakódás esélye. Így egyszerűbb lesz jó formában tartanunk a konyhát és a fürdőszobát is, hiszen nem kell attól tartanunk, hogy foltokkal találkoznunk a mosogató környékén vagy éppen a zuhanykabinban.

2. A gépek védelmezője

A lágy víz a berendezéseinket nem csupán a külsejüket elcsúfító pöttyöktől védi meg, hanem az őket károsító vízkőlerakódásoktól is. Amennyiben elköszönünk azokról, várhatóan kevesebb alkalommal kell szervizelni a gépeket, így hosszabb távon is gond nélkül használhatjuk őket.

3. Pihe-puha anyagok

A mosógépet is megvédhetjük a káros vízkőlerakódástól, ha lágy vízzel mosunk. Ráadásul a ruháink is megköszönik majd, ugyanis ezáltal csökkenthetjük az esélyét, hogy kifakuljanak és elszürküljenek. Emellett az anyaguk is puhább lesz, amit kellemesebb érzés viselni.

4. Előnyös a bőrünknek

Nem mindegy, milyen vízben mosakszunk, a bőrünk ápolásában ugyanis a fürdővíz összetételének is szerepe van. Ennek lehet köszönhető, hogy a lágyított vizet a szépségiparban is használják. A lágy víz kevésbé szárítja a bőrünket, ráadásul ha abban mosunk hajat, a frizuránk is fényesebb lesz.

5. Takarékoskodjunk a tisztítószerrel

A tisztító- és mosakodószerek hatékonyabban működnek, ha lágy vízzel használjuk őket. Mivel jobban habzanak, spórolhatunk is. Erre több mosószergyártó is odafigyel, ezért gyakran lágyító adalékot használnak a hatékonyság növelése érdekében.

6. Foltmentes ablakok

Ablakmosás közben is hasznunkra válik, ha lágyabb víz folyik otthon a csapból. Ugyanis ha lágy vízzel törüljük át az üveget, nem kell a megjelenő pöttyök miatt aggódnunk.

7. Csillognak a poharak

Amikor vendégek érkeznek, kellemetlen lehet, ha az elővett poharakon vízkő okozta foltok láthatók. Ha lágy vízzel mosogatunk, megakadályozhatjuk, hogy a halvány foltok megjelenjenek a poharakon, sőt a fényességük elvesztésétől is megóvhatjuk azokat.

8. Hálásak a virágok

Ha megmosdatjuk a virágokat, keményebb víz esetében előfordulhat, hogy a leveleiken megmaradnak a vízcseppek nyomai. Amennyiben lágy vizet használunk, nem kell letörölgetni a növények leveleit, ugyanis foltmentesen száradnak majd meg.

 





 





Ezeket olvastad már?
Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Figyelmeztetnek a szakértők: a következő világjárvány egy gyilkos gombafertőzés lehet, amely agyduzzanatot és gennyes keléseket okoz

Figyelmeztetnek a szakértők: a következő világjárvány egy gyilkos gombafertőzés lehet, amely agyduzzanatot és gennyes keléseket okoz

Üzentek a csillagok: fontos, hogy ez a csillagjegy ma mindenképp hallgasson a megérzéseire!

Üzentek a csillagok: fontos, hogy ez a csillagjegy ma mindenképp hallgasson a megérzéseire!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás