Kisebb ökológiai katasztrófa Budapest szívében: tömeges halpusztulás történt a Feneketlen-tóban - fotók





Fél mázsa hal is elpusztulhatott a héten a XI. kerületi Feneketlen-tóban.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.02.16.
Módosítva: 2024.02.16.
FŐKERT halpusztulás Feneketlen-tó Budapest

A Feneketlen-tó egykoron a XI. kerület büszkesége volt, zöld nádasai és friss vize mellett rengetegen ücsörögtek még hűvösebb időben is. A tavat a Karácsony Gergely embere, a milliárdos Mártha Imre által vezetett budapesti közművekhez tartozó Főkert kezeli és tartja fenn. A lefolyástalan állóvíz, amely számos növény- és állatfajnak ad otthont. A tóhoz kapcsolódó park és környezete népszerű pihenőhely a helyiek és a turisták körében egyaránt. De az utóbbi években a tó állapota súlyos problémákkal küzd, beleértve a vízminőség romlását és a halpusztulást is. Az elmúlt pár évben leginkább egy betegeskedő öregemberre hasonlít, akinek állapota lassan romlik.... A közelmúltban többször is előfordult vízszintcsökkenés, algásodás és halpusztulás. A héten pedig iszonyatos bűzt éreztek az erre járók, aminek súlyos okai voltak...

A tó a helyiek kedvenc pihenőhelye Fotó: Fügedi Richárd

Jelentős halpusztulás történt

A helyszínre kiérkezve azt tapasztaltuk, hogy a bűz már nem olyan intenzív, de még mindig érezhető. Ahogy a tóhoz közelebb mentünk, azt láttuk, hogy a víz felszínén jó néhány rohadó haltetem úszik. A tó közepén lévő csobogó körül pedig habzik a víz. Nem kell hozzá vízügyi diploma, hogy összeálljon a kép. A tóval nagyon komoly probléma van. Valószínűleg bomló szerves anyag okozott fehérjekicsapódást.

Habzott a víz Fotó: Fügedi Richárd

Már a madarak csipkedték a tetemeket

Egy fiatal lány éppen arra sétált, megkérdeztük, hogy ő mit tapasztalt.

Haltetemeket találtunk Fotó: Fügedi Richárd

Szeretek idejárni, de még csak tegnap vettem észre, hogy vannak haltetemek a tóban, ami elég büdös volt

– mesélte Ditta, aki elmondta, hogy amikor tegnap megnézte a tavat, a part mellé kisodródott haltetemeket már a madarak csipkedték.

Ditta a budös szagra figyelt fel Fotó: Fügedi Richárd

Az oxigénhiány végzett velük

Egy kicsivel arrébb éppen folyt a nádas levágása, amit akkor fejeztek be az ott dolgozók. Tőlük megtudtuk pontosan, mi is történt. Az egyikük elmondta, hogy nekik azt mondták, hogy az oxigénhiány végzett a jelentős mennyiségű hallal.

Hát kárászból láttam vagy 20-30 darabot, olyan 30-40 dekásat, pontyból meg 3 darabot, amik olyan hatkilósak lehettek. De ezeket szedjük kifele és viszik is el folyamatosan. Most már látjuk, hogy a levegőztető is megy, eddig szerintem az nem ment, mert elméletben azt mondták, hogy az be volt dögölve és ezért történt ez a tragédia, mert ez nagy tragédia

– osztotta meg a tapasztalatát. Hozzátette még, hogy összesen olyan 20 kiló kárász, meg 15-20 kiló ponty pusztult el, amit nagyon sajnál, mert ő is szeret horgászni.

Munkatársa, aki szintén a nádvágásban segédkezett, úgyszintén látta a rengeteg elpusztult haltetemet. Mint mondta, kisodródtak a partra, és rengeteg volt belőlük. Reggel szedték össze őket, amit szintén látott. Véleménye szerint akár 60 kiló hal is elpusztulhatott.

Szemét és döglött hal... Fotó: Fügedi Richárd

Ismert volt a probléma

Nemrég is történt hasonló eset. Arról azt mondta a Főkert, hogy az erős kénes szag és a halpusztulás okaként a szerves anyagok gyors lebomlása és a hirtelen hidegfront hatására kialakult kén-hidrogén-képződés azonosítható. Akkor sem működött a mélységi levegőztető, amit az eset után kapcsoltak be, majd egy speciális kén-hidrogén-faló baktériumtörzset is juttattak az iszapba. Akkor azt ígérték, hogy a hosszú távú rehabilitáció érdekében további intézkedéseket fognak végrehajtani, de a lakosok türelmét kérik, amíg a helyzet normalizálódik. Most újra haltetemek sokasága borította ezt a vízi élőhelyet – a főváros pedig nem tesz semmit.

FRISSÍTÉS:

Cikkünkre a Főkert reagált, válaszukat szó szerint közzétesszük:

„A Főkert Kertészeti Divízió szakemberei tapasztalták és vizsgálják a Feneketlen-tavi eseti halpusztulás okát. A szakmai vizsgálat még nem zárult le, de a mostani jelenség vélhetően külső okra vezethető vissza. Figyelembe kell venni, hogy egy mesterséges tóban az élővilág fenntartása eltérhet a természetes élőhelyen fennálló viszonyoktól. A tó napi látogatottsága az enyhe időjárásban kifejezetten magas, népszerű szabadidős tevékenységek helyszíne, így könnyebben kerülhet a vízbe olyan külső szennyező anyag, amely kárt okozhat az élővilágban. A jelenlegi enyhe időjárás miatt a tóban élő halak is a megszokottnál lényegesen korábban kivermelhettek az iszapból. A tartósan melegebb idő pedig elindíthat olyan kémiai, oxigéntől mentes lebontási folyamatokat is, amelyekkel toxikus anyagok kerülhetnek a vízbe. Mindez a korábban előbújó halak pusztulását okozhatja. Az elpusztult egyedek jellemzően nem a szakmai alapú haltelepítéssel kerültek a tóba. A pontos okokat szakembereink jelenleg is vizsgálják. A Főkert szakemberei a jelenleg is zajló vizsgálatok mellett a közvetlen károkat elhárították, a haltetemeket eltávolították.”





 





Ezeket olvastad már?
Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás