Mire jó a „professzionális simogatás”? – Mutatjuk!





Kutatások igazolják a tapintás stresszoldó hatását és annak jelentőségét.



Megosztás
Szerző: B.V.
Létrehozva: 2023.08.05.
kutatás érintés stressz és relaxáció életmód

Az alapító Pálfi Gábor szerint a „professzionális simogatás terápia”, vagyis egy sketching szalon (magyarul „vakargatószalon”) kialakításának az ötlete egy gyerekkori emlékből indult ki. Arra az emlékre alapozva, amikor is kicsi gyerekként őt simogatással nyugtatták meg otthon. 

érintés, simogatás
Fontos szerepe van az érintésnek, annak finomságának. Fotó: pexels.com  

Egy „cirógató kezelés” 35 és 40  perces is lehet

Nincs korhatár, bárki részt vehet rajta 0–99 kor között. Jó a stresszre, szomorúságra, bármi nyűgre-bajra. A kezelést követően a vendégek felfrissültnek, nyugodtnak és kipihentnek érzik magukat. 

Bevallotta, először sokszor tartózkodnak tőle, hogy mi is ez a sketching terápia, de utána nagyon jól érzik magukat. Sokan kifejezetten munka után mennek, hogy maguk mögött hagyják a gondokat, mielőtt hazamennek. 

Hogy hogyan lehet ezt professzionális szintre emelni? 

Pálfi Gábor szerint semmi ördöngösség nincs benne. Ez egy finom, egyszerű cirógatás, ami csak egy kis kreativitást igényel. Ahhoz, hogy tökéletes legyen az egész, át kell élni azt, amit a páciens érez. Hol gyengéden, hol erősebben kell csinálni a megfelelő hatás érdekében, de utána az érzés felbecsülhetetlen. 

Az egész „simogatásterápiának” a görcsoldó és stresszoldó hatását kutatások bizonyítják. Ez összefügghet azzal is, hogy az embereknek a mai világban sokkal több fizikai kontaktusra van szüksége, amit ez a kezelés megad a páciens számára. 

Egy korábbi cikk szerint, melyet a HáziPatika oldala közölt, a test tapintási rendszerének nagyon fontos jelentősége van. Írásukban Martin Grunwald, a lipcsei egyetem orvostudományi karának tapintásérzékelési kutatójára is hivatkoztak. Grunwald szerint, ha extrém példa is, gondoljunk csak bele, mennyire fontos az érintés azoknak, akik nem látnak és nem hallanak. Számukra a túlélés a tapintással jön létre. 

A simogatással szerzett ingerek biokémiai és bioelektromos folyamatokat váltanak ki az agyban, így hormonok és ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) keletkeznek, melyek pozitív módon befolyásolják az agy működését, és a szervezet fizikai állapotát is kedvezően befolyásolják

 – magyarázta Grunwald. Vagyis az érintés hatására csökken a pulzusszám, a légzés nyugodtabb lesz és a közérzet is javul.

 





 





Ezeket olvastad már?
„Az orvosok azzal kezdték” – csodát tett, 47 kilót fogyott a magyar édesanya

„Az orvosok azzal kezdték” – csodát tett, 47 kilót fogyott a magyar édesanya

Ennyit kell naponta aludnod, hogy olvadni kezdjen rólad a zsír

Ennyit kell naponta aludnod, hogy olvadni kezdjen rólad a zsír

Ezek a csillagjegyek a vasárnap nyertesei: de a Kosok jobban teszik, ha csendben maradnak

Ezek a csillagjegyek a vasárnap nyertesei: de a Kosok jobban teszik, ha csendben maradnak

Így készítsünk öblítőt házilag!

Így készítsünk öblítőt házilag!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás