8+1 reggeli rutin, ami kihat a fogyókúrádra





Ahány ember, annyiféle fogyási módszer létezik. Viszont ezekkel a reggeli teendőkkel megkönnyítheted a helyzetedet.



Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2023.07.30.
Módosítva: 2023.07.30.
fogyás fitness diéta

Biztos sokakkal előfordult már, hogy akárhogy próbáltak lefogyni, sehogy sem sikerült nekik. Mindent bevetettek, de az eredmények nem jöttek. Ilyenkor jöhet jól a napi rutin bevezetése, amellyel nem kell drasztikusan átalakítani a napi életünket. Mutatjuk azt a 8+1 tippet, amely támogatja a fogyást.

Choosing,Healthy,Eating.,Cropped,Portrait,Of,Overweight,Man,Eat,Healthy
Ha fogyni szeretnél, semmiképp se hagyd ki ezeket a teendőket reggel (Fotó: Shutterstock

1. Legyen a reggelid magas fehérjetartalmú!

A nap első étkezése kihat az egész napunkra. Ezért is fontos a megfelelő reggeli, ami segít, hogy ebédig teljesnek érezhessük magunkat, és ne nyúljunk különböző nasikhoz a délelőtt folyamán. A magas fehérjetartalmú ételek kellő energiát adnak, hozzájárulnak, hogy sokáig ne legyünk éhesek, így támogatva a fogyást is.

Éppen ezért tökéletes választás lehet reggelire a tojás, a görög joghurt, a túró, a diófélék, valamint a chiamag. Ám az első falatok előtt döntsünk le egy nagy pohár vizet, zöld teát vagy gyümölcsteát. A víz ugyanis amellett, hogy fokozza az anyagcserét, segítséget nyújt a kalóriaégetésben is. Arról nem is beszélve, hogy „átmossa" a gyomrot, és hozzájárul, hogy kevesebb ennivalóval is jóllakj reggel.

2. Mérlegre fel!

A fogyókúránk idején célszerű minden reggel megmérni a súlyunkat, így képet kapunk arról, mennyire hatékony az erőfeszítésünk. A mérlegeléshez a legideálisabb időpont a mosdóhasználat és a reggeli közötti időszak, így mindig tiszta eredményeket tudunk egymással összehasonlítani.

Az elért ideális testsúly fenntartása is jóval egyszerűbb, ha rendszeresen, és lehetőség szerint nagyjából azonos időpontban mérjük magunkat. Nincs ok a pánikra akkor sem, ha eleinte szinte semmit sem mozdul a testsúly, előbb-utóbb egészen biztosan látjuk az eredményt, ha kitartóak és elszántak vagyunk. Az is normálisnak mondható, ha az ideális testsúly elérését követően „jön vissza” 1-2 kiló. Ez függhet az anyagcserétől, a napi vízfogyasztás mennyiségétől is. Ilyenkor tartsunk egy picit nagyobb önfegyelmet, és másnap máris a megfelelő számot látjuk a mérlegen.

3. Élvezd a fény erejét!

Hatékony ébresztő a napfény, felkelés után húzzuk el a sötétítőket és engedjük, hogy a kinti látvány a szabadba csábítson! A nyári reggeli friss levegő egyaránt ideális a kocogáshoz és a sétához is. Ráadásul a napfény az egyik legjobb módja a D-vitamin-pótlásra, mellyel elejét vehetjük a súlygyarapodásnak. Kevesen tudják, de ha reggelente 10-15 percet mozgunk a szabadban, azzal meglepően sokat teszünk az egészségünkért.

4. A varázsige: mindfulness

A mindfulnesst magyarul talán úgy lehetne a legjobban meghatározni, hogy tudatos jelenlét. A lényege, hogy maximálisan az adott pillanatra fókuszálunk, és tudatosságot viszünk a gondolkodásunkba. A tudatos jelenlét komoly támogatást jelent az egészséges táplálkozási szokások kialakításában, továbbá az ideális testsúly szinten tartásában. Mindehhez érdemes reggelente a következő gyakorlatot elvégezni: helyezkedjünk kényelmes, nyugodt ülőhelyzetbe, hunyjuk be a szemünket és hangolódjunk az érzéseinkre legalább 5 percen keresztül. Ezzel nemcsak a stressztől szabadulhatunk meg, de ez a pár perces tudatos kikapcsolódás az ideális testsúly elérését is segíti. Mindez tovább javítható, ha közben látjuk magunk előtt és át is érezzük a vágyott fogyási eredményt.

5. Laza reggeli testmozgás

Kapaszkodj meg: az éhgyomorra végzett reggeli testmozgás segíti leginkább a fogyást. Nem kell megszakadni, sőt! Egy 15-20 perces laza jóga vagy kocogás meglepő módon nemcsak boldogsághormonokat szabadít fel, de nem hagyja megemelkedni a vércukorszintet, így csökken az éhségérzet.

6. Tervezd meg előre a másnapi ebédet!

Tudod, milyen könnyű elcsábulni, pláne ebédidőben! Ne adj ennek esélyt! Már előző este tervezd meg és állítsd össze a másnapi ebédedet. Ha magad készíted el, tisztában leszel vele, hogy mit tartalmaz és miként segíted a fogyókúrádat.

7. Aludd ki magad!

Az éjszakai alvás mennyisége és minősége komoly hatással bír az anyagcserédre. Célszerű este 10 óra körül nyugovóra térni annak érdekében, hogy másnap reggel kipihenten ébredj! Talán már megfigyelted, ha keveset alszol, másnap gyakrabban leszel éhes napközben, s ilyenkor a fogyókúrás falatok helyett a hizlaló ételeket kívánod inkább.

8. Hagyd a slusszkulcsot, inkább sétálj!

Aki alá autó került, az nehezen mond le róla. Pedig érdemes kocsi, illetve tömegközlekedés helyett gyalog vagy bringával munkába menni hetente legalább 2-3 alkalommal. Ha túl messze lakunk a munkahelyünktől, akkor odafele szálljunk le pár megállóval előbb, hazafelé pedig sétáljunk le pár megállót.

+1 Nézzünk szembe a tényekkel!

Írd fel, hogy melyik nap, mikor és mennyit ettél! Ezzel a módszerrel nemcsak azt naplózod, hogy melyik nap mennyi kalóriát vittél be, de segít a tudatosságban és megakadályozza, hogy (túl gyakran) csalj.

(Forrás: Mindmegette)





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás