Egyre népszerűbb az otthoni napelem, íme 10 tipp a karbantartásukhoz





A makacs szennyeződések, porréteg csökkentik a panelek hatékonyságát.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.06.11.
napelem tisztítás szennyeződés panel életmód

A Fanny magazin Tóth Marcellt, a Solar Kit ügyvezetőjét kérdezte, mikor és hogyan kell tisztítani a napelemeket.
 

napelem sablon illusztráció
Fotó: Pexels

1.

Égi áldás az eső

Az esetek nagy részében a napelemes rendszereket nem szükséges tisztítani, ezt ugyanis az eső megteszi helyettünk. Ritkán, de előfordulhat, hogy egy nagyobb homokvihar, a szálló porral teli levegő azonban vastagabb szennyeződést okozhat, melyek csökkenthetik a panelek hatékonyságát.

 

2.

Csökken a teljesítmény

Ellenőrizzük rendszeresen a paneleket. Ha madárürüléket látunk a napelemen, érdemes azonnal takarításhoz látni, mert ez is a rendszer teljesítményének csökkentéséhez vezethet, főleg, ha nincsen optimalizálóval ellátva a rendszer.


 

3.

Nézzük a számokat

Ha a napelem-rendszerünkhöz teljesítményadatokat naplózó alkalmazást telepítettünk, rendszeresen ellenőrizhetjük a teljesítményt. Ha úgy látjuk, hogy az utóbbi időben feltűnően rosszabbul teljesít, mint amit az időjárás indokolna, akkor érdemes megtisztítanunk a paneleket.


 

4.

Kimarja a vegyszer

Elsősorban érdemes egy erre szakosodott céget megkeresni, hogy a tisztítás során ne károsodjanak a panelek. Ha mégis úgy döntünk, hogy saját magunk végezzük el a tisztítást, fontos beszereznünk a megfelelő takarítóeszközöket. A maró hatású tisztítószerektől meghibásodhatnak a panelek, ezért vásároljunk kifejezetten napelemek tisztításához gyártott folyadékot és felszerelést, melyekkel biztosan nem okozunk kárt.


 

5.

Az üveg könnyen megrepedhet

A tisztítást minden esetben sötétedéskor, vagy hajnalban végezzük. Napközben az üvegfelület felforrósodik, és ha ilyenkor hirtelen víz éri a paneleket, a hőstressz hatására az üveg megrepedhet.


 

6.

Lerakódik rá a vízkő

A tisztításhoz lágy, desztillált vizet használjunk. A kemény víz sok ásványi anyagot tartalmaz, melyek száradáskor megtapadnak a napelemek felületén, így mosás után a por helyett az odaszáradt vízkő okoz termeléskiesést. 


 

7.

Karcolások a panelen

A makacsabb, ráragadt szennyeződéseket ne próbáljuk meg szárazon lekapargatni, mivel ez mikrokarcolásokat okoz a felületen. A legjobb, ha egy puha, nedvszívó flanel anyaggal távolítjuk el, majd újra lemossuk a panelt.


 

8.

Túl nagy a nyomás

Kerüljük a magasnyomású mosót vagy gőztisztítót, mivel a túl nagy nyomás károsíthatja a speciális bevonatot, ami csökkentheti a napelem hatékonyságát és élettartamát is. Emellett könnyen sérülést okoz, a napelemek üvegfelülete eltörhet vagy megrepedhet.


 

9.

Rálépni szigorúan tilos!

Tisztítás során nem szabad rálépni a napelem felületére, ugyanis megkarcolhatjuk, vagy akár megrepeszthetjük a napelemeket, arról nem beszélve, hogy baleset- és életveszélyes lehet. Inkább oldalról vagy fentről tisztítsuk a paneleket, a nehezen elérhető részeket pedig teleszkópos napelem mosóval könnyen elérhetjük.


 

10.

Hó alatt is működik

Akkor sem kell megijedni, ha a napelemeket hó beborítja. Nem érdemes eltávolítani, hiszen egy kisebb hóréteg alatt is tudnak termelni a napelemek, ráadásul néhány nap után magától lecsúszik a panelekről.


 









Ezeket olvastad már?
Figyelem! A Te hangodat is klónozhatták, ha elkövetted ezt a hibát a telefonoddal

Figyelem! A Te hangodat is klónozhatták, ha elkövetted ezt a hibát a telefonoddal

A négyéves fiam gyűlöli a feleségem főztjét: hogy vessek véget az állandó családi viszálynak?

A négyéves fiam gyűlöli a feleségem főztjét: hogy vessek véget az állandó családi viszálynak?

Ezek a csillagjegyek örülhetnek! Párkapcsolatok helyrehozásában segítenek az égiek

Ezek a csillagjegyek örülhetnek! Párkapcsolatok helyrehozásában segítenek az égiek

Zseniális az IQ-d, ha meg tudod oldani ezt a matekfeladatot

Zseniális az IQ-d, ha meg tudod oldani ezt a matekfeladatot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás