Palkovics László: Felgyorsítjuk a napelem-telepítések engedélyezését





2050-re jóval kisebb mértékben függ majd a gazdaság az import energiától – számolt be róla a politikus.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.05.
támogatás

„Felgyorsítják a saját célra telepített lakossági és kkv-s naperőművek ügyintézési folyamatait, illetve az ipari nagyfogyasztók esetén rövidül az engedélyezési határidő” – mondta dr. Palkovics László. A technológiai és ipari tárca vezetője az import földgáz- és áramfelhasználás kiváltásáról, illetve az ahhoz kapcsolódó kormánydöntésekről és várható lépésekről számolt be. A miniszter szerint a földgázigény csökkentése, az alternatívák növelése és a villamosenergia-rendszer alakítása közel 10 milliárd eurós beruházást jelent, ebből 6,5 milliárdot uniós forrásból szeretnének finanszírozni. A többi a piac által finanszírozott rész. A cél, hogy 2050-re csak kisebb mértékben függjön a magyar gazdaság az importált villamos energiától, az előzetes hipotézisek szerint ez 18%-ra mérsékelhető, míg a gáz esetében ez 0% lesz, ha a körülmények nem változnak.

A kormány folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel előmozdítja a az importtól való függetlenedést Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Eddig erről döntött a kormány, illetve ezeket tervezik

  • A Nemzeti Energiastratégia elfogadása még idén.
  • Hazai földgázkitermelés: 2023-ra plusz fél milliárd köbméter válik elérhetővé, miután az évi 1,5 milliárd köbméteres kitermelés új mezők nyitása nélkül növelhető 2 milliárd köbméterre.
  • Paks I. üzemidejének hosszabbítása: eredetileg 2032–2037 között kivezették volna a négy blokkot és Paks II. helyettesítette volna, de jelenleg 20 éves üzemidő-hosszabbítást terveznek Paks I. esetében.
  • A Mátrai Erőmű kivezetését is elkezdték korábban, de ezt most módosítják. Egyrészt fokozzák a szénalapú termelést (lignit), másrészt meghosszabbítják a működést 2029 végéig.
  • A saját célra telepített erőművek esetében az engedélyezést, az ügyintézési időt 30 napról 3 napra gyorsítják fel (ez vonatkozik a lakossági fogyasztókra, a kkv-kra és az ipari fogyasztókra is).
  • Szélenergiában vizsgálják a telepítés új lehetőségét. Vannak olyan területek, ahol alacsony szélbiztonsággal is hatékonyan működtethetők, hamarosan erre is lesz szabályozás.




  • Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás