RETRO RÁDIÓ

Ezt a 4 ételt soha ne melegítsd újra, ha jót akarsz magadnak!





Meglepő ételek kerültek fel a listára.



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2023.05.03.
Módosítva: 2023.05.03.
életmód tippek étel egészség

Van, aki az előrefőzésre/dobozolásra esküszik, míg sokan épp az ellenkezőjére, a mindig frissen főtt ételre. Ez a mai napig számos vitát képes generálni, azonban akik a frissességre esküsznek, még náluk is előfordul, hogy a maradék a hűtőben landol. 

tojás, Pexels
Sokak kedvenc reggeli alapanyaga is komoly veszélyt hordozhat – Fotó: Pexels

Ilyenkor másnap csak annyi a dolgunk, hogy gyorsan bedobjuk a mikróba a megmaradt ételt és már fogyaszthatjuk is. Azonban vannak bizonyos ételek, amelyeket a szakértők nem ajánlják, hogy újramelegítsünk, ugyanis komoly veszélyeket rejthet magában. Kim Lindsay dietetikus szerint van 4 étel, amit különösen kockázatos újramelegítve fogyasztani, ugyanis még betegek is lehetünk tőlük.

1. Rizs

Sokakat nem ér meglepetésként, hogy a rizs felkerült a listára, ugyanis erről már gyakran lehetett hallani, hogy nem a legjobb döntés újramelegítve fogyasztani. Viszont azt már kevesen tudják, hogy ez miért is van így. A szakember ezzel kapcsolatban elmondta:

A rizs nagy kockázatot jelent. A benne található spórák ellenállnak a hőnek, így még ha fel is melegítjük, akkor is maradhatnak benne káros kórokozók.

A főzés nélküli, nyers szemek a Bacillus cereus nevű baktériumot tartalmazhatják, amely a főzés során sem mindig pusztul el, ezek pedig bizonyos esetekben ételmérgezést okozhatnak. Ezért a megbetegedés elkerülése érdekében a rizst a lehető leggyorsabban – ideális esetben a főzést követő egy órán belül – hűtsük le, és fogyasztás előtt se melegítsük újra. Ha mégis melegen szeretnénk fogyasztani, akkor forró gőz fölött melegítsük újra.

2. Burgonya

Kim Lindsay szerint szinte minden háztartásban megtalálható burgonya újramelegítésével is a megbetegedést kockáztathatjuk. A veszélyt itt az jelenti, ha a keményítőtartalmú alapanyagot minél tovább tároljuk szobahőmérsékleten, ez ugyanis a Clostridium botulinum elszaporodásához vezethet.

 

A baktérium által termelt halálos méreganyag egy ritka és életveszélyes állapotot, a botulizmust okozhatja, amely megtámadhatja az agyat, az idegeket és a gerincvelőt, és bénulást okozhat. 

 

A szakember szerint a burgonya fóliában való főzése növelheti a botulizmus kockázatát, mivel az anyag elvágja az oxigént, és elősegítheti a baktériumok növekedését a burgonyában. Itt is azt tanácsolja, hogy mielőbb fogyasszuk el a kész ételt és ha mégis melegítésre kerül a sor, akkor az gőz fölött történjen.

3. Spenót

Az olyan zöldségek, mint a spenót, nem megfelelő felmelegítése listeriózist okozhat, amely egy súlyos fertőzés, lázzal, influenzaszerű tünetekkel, fejfájással, merev nyakkal, zavartsággal és akár görcsrohamokkal is járhat. A dietetikus szerint az előre elkészített saláták és a boltban vásárolt zöldségek hajlamosabbak a listeria hordozására.

4. Tojás

A negyedik, egyben utolsó étel Kim listáján pedig nem más, mint a tojás. Talán ez a legkevésbé meglepő, hiszen az nagyjából köztudott, hogy a reggelik alapanyagaként is szolgáló étel a szalmonella baktériumot hordozhatja. Ez pedig mindenféle kellemetlen tünetet, például hasmenést, hasfájást, lázat vagy akár hányást okozhat – írja a The Sun
 





 





Ezeket olvastad már?
A TikTok mentette meg a bántalmazott anya életét

A TikTok mentette meg a bántalmazott anya életét

Erre a három csillagjegyre új kapcsolat talál csütörtökön. Közel a szerelem?

Erre a három csillagjegyre új kapcsolat talál csütörtökön. Közel a szerelem?

Nyilvánosan vetkőzik, boltban mutogatja meztelen testét az OnlyFans új sztárja – Videó

Nyilvánosan vetkőzik, boltban mutogatja meztelen testét az OnlyFans új sztárja – Videó

Erre vigyázz! Életmentő lehet, hogy mikor vacsorázol!

Erre vigyázz! Életmentő lehet, hogy mikor vacsorázol!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás