Almakosárka: pakoljon bele mindenki a saját kedvére!

Ha nincs idő süteményt készíteni, és nem is akarunk már estére tésztásat enni, töltsünk almát desszertnek!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.03.05.
Módosítva: 2023.03.05.
Fodor Erika konyhájából Édesség alma

Itt a böjt, ami arra is lehetőséget ad, hogy egyszerűbben oldjuk meg étkezéseinket, figyelve arra, hogy minél kevesebb fölösleges dolgot vásároljunk, használjuk fel leleményesen, ami van otthon, ne dobjuk ki a maradékokat, hanem csináljunk belőlük új ételt. Az almát mi minden verzióban szeretjük – sós vagy édes harapnivaló mellé is, ezért ilyenkor gyakran sütök vegyes almakosárkát vacsorára.

Sajttal, dióval és sárgabaracklekvárral töltött almakosárka Fotó: Fodor Erika

Az almakosarába mindenki azt rak, amit kedve tartja, vagy ami éppen van otthon. Nálunk az alma-sajt kombó bármikor jöhet, de sárgabarack- vagy eperlekvárral megtöltve is közkedvelt.

Színes, formás almákat válasszunk! Fotó: Fodor Erika

Hozzávaló

4-5 darab alma (akár piros, sárga, zöld vegyesen)

lekvár

sajt (kemény, füstölt, kecske-)

sült máj- vagy húsmaradék

dió- vagy mandulaszemek

Mindent bele – amit csak van otthon, és el tudjuk képzelni az almához! Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

Az almákat vakarás nélkül megmossuk, félbevágjuk, és a magházat eltávolítjuk. Az almakosarakat egy hőálló tálba egymás mellé tesszük. Betöltjük, amivel akarjuk. Sajtkockák dióval, maradék sült májdarabok sajttal, lekvár maggal, sütiből kimaradt dió- vagy máktöltelék. Bármi, amit csak el tudunk képzelni az almához. Ha kész, letakarás nélkül mehet a sütőbe, légkeveréssel közepes hőfokon 15-20 perc alatt kész a könnyű vacsora.

Egy falat a lekváros mandulásból Fotó: Fodor Erika

Tuti

Szép, formás almákat válasszunk, hogy a kosárkáinkba rendesen tudjunk pakolni. Ha különböző színűek, fajták, azzal megdobhatjuk a látványt is.

Na, ebbe például maradék sült kacsamáj darabkákat tettem sajtkockával Fotó: Fodor Erika 

Mi a titka?

Semmiképpen ne hámozzuk le a fél almát, mert a töltelék íze sülés közben átjárja a saját zamatával együtt, és vajpuhán ehetjük meg így. Aki végképp nem szereti a az almahéjat, annak sem kell aggódnia, mert az a hő hatására leválik magától a gyümölcshúsról, mire elkészül.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás