RETRO RÁDIÓ

Nem is hinnéd, melyik testrészed árulja el a valódi korodat





Ha öregedésről van szó, a legtöbbet valószínűleg az arcbőrünkkel törődünk – pedig egy másik testrészünk még több figyelmet igényelne.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.01.24.
testápolás

A legtöbb nő fürdőszobai szekrényében számtalan arcápoló termék megtalálható a tisztítóktól kezdve az éjszakai és nappali krémeken át a szérumokig, azonban a bőrgyógyászok véleménye szerint még egy testrészünk megérdemelne legalább ennyi törődést: a kezünk. Hogy ennek szükségességét hangsúlyozzák, azt is elárulták: a kezünk bőre képes a leggyorsabban öregedni, árulkodva a valós korunkról – írja a Best Life Online.

Fotó: Pixabay

A kezünk a második arcunk” – állítja egy friss tanulmányban a genfi bőrgyógyász, Luigi L. Polla. A kezünkön található bőr nagyon vékony, és számtalan külső hatásnak van kitéve: rendszeres kézmosásnak, kézfertőtlenítőnek, UV-sugárzásnak, hidegnek, szélnek, hogy csak néhányat említsünk. Ezek a hatások pedig nyomot hagynak a kezünkön, és amennyiben nem csökkentjük ezeket az elkerülhetetlen, káros behatásokat, a bőrünk gyors öregedésnek indul.

De mit tehetünk, mikor például a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés higiéniai szempontokból is elengedhetetlen? A meleg víz, a szappan vagy az alkoholos fertőtlenítőszer szárítja a bőrt, ezért érdemes bőrbarát szappanra váltanunk (növényi olajjal vagy sheavajjal készített termék a legideálisabb), és beszerezni egy hidratáló kézkrémet is, mosogatáshoz pedig húzzunk latexkesztyűt a bőrgyógyász szerint.

Fotó: Pixabay

A kézkrémet illetően Polla kiemeli, hogy az ár helyett a minőségre helyezzük a hangsúlyt, mert lehet, hogy az alkalmi magasabb kiadás kellemetlenül érinti a pénztárcánkat, viszont hosszú távon az egészségünk szempontjából kifizetődőnek minősül, ha nem kell rendszeresen orvoshoz fordulnunk a berepedező, sebes kézfejünk miatt.

Az időjárás sem kegyes a kezünkhöz: a napfény, a szél és a csípős hideg ugyanúgy érheti a bőrünket. De a megoldás nem olyan bonyolult: télen viseljünk kesztyűt – még ha nem fagy, akkor is –, míg nyáron naptejjel óvhatjuk az öregedéstől a kezünket is.

Polla szerint az igazán elszántakon némi hialuroninjekció is segíthet, hogy a kezük fiatalabbnak tűnjön a valós koruknál, de ha erre szánnánk rá magunkat, előtte mindenképp egyeztessünk a kezelőorvosunkkal.





 





Ezeket olvastad már?
Sűrű nap, túláradó érzelmekkel, ezek a csillagjegyek borulhatnak ki ma

Sűrű nap, túláradó érzelmekkel, ezek a csillagjegyek borulhatnak ki ma

Leleplezték a tudósok az antarktiszi piramis rejtélyét

Leleplezték a tudósok az antarktiszi piramis rejtélyét

Elárulta a magánnyomozó: ez a közös jel árulkodik a hűtlen pasikról

Elárulta a magánnyomozó: ez a közös jel árulkodik a hűtlen pasikról

Elképesztő felfedezés: a kutyák tényleg értik és össze is kapcsolják a főneveket – Videó

Elképesztő felfedezés: a kutyák tényleg értik és össze is kapcsolják a főneveket – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás