RETRO RÁDIÓ

Egyharmadával nőtt a forgalom májusban





Élénkülőben van a használt lakóingatlanok országos piaca, legalábbis erre utalnak az ingatlan.com által összegyűjtött, májusi adatok. Becslésük szerint összesen 11 800 használt lakás és ház adásvételét bonyolították le a hónapban. Ez 32 százalékos növekedést jelent tavaly májushoz képest.



Megosztás
Szerző: metropol
2021.06.07. 12:20
elemzés

Élénkülés a mélyponthoz képest

Élénkül a lakáspiac (Fotó: Shutterstock)

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, a jelentős, 32 százalékos növekedés jelentős részben a tavaly májusi alacsonyabb értékeknek köszönhető. A koronavírus-járvány tavaly márciusi, magyarországi megjelenése utáni korlátozások eredményeként ugyanis még 2020 májusában is a szokásosnál kevesebb adásvétel történt.

„A friss adatok szerint viszont a járvány tavaly tavaszi mélypontjához képest már élénkebb a lakáspiac” – mondta a szakember.

Közelít a járvány előttihez

Balogh László a felpezsdülésről az mondta, a 11 800 tranzakció már megközelíti a koronavírus-járvány előtti, 2019-es év átlagát.

„Akkor ugyanis a magánszemélyek között összesen közel 146 ezer használt lakás cserélt gazdát, vagyis havi átlagban alig több mint 12 ezer tranzakció volt a piacon.”

A szakember elmondta, hogy a járványhatás kezd lecsengeni a lakáspiacon, másik oldalról pedig az állami lakásprogram új elemei – például a lakásfelújítási program és a csokos vásárlók illetékmentessége – támaszt ad a keresletnek. Emellett pedig a pandémia alatt elhalasztott lakásvásárlások pótlása is hozzájárulhat a forgalomnövekedéshez.

Nőtt a kereslet és a kínálat is

Az élénkülésre utal továbbá a kereslet és a kínálat növekedése éves összevetésben. Az ingatlan.com adatai szerint májusban több mint 37 ezer eladó használt lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami 10,3 százalékos emelkedést jelent. A kínálatbővülés mellett a kereslet is fokozódott az ingatlanhirdetési portálon: tavaly májushoz képest 6,8 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó használt lakások és házak hirdetéseire.

 





Ezeket olvastad már?
A péntek a romantikáról szól a Szűznek

A péntek a romantikáról szól a Szűznek

Elárulják a csillagok, erre a fordulatra készülhetsz februárban horoszkópod szerint

Elárulják a csillagok, erre a fordulatra készülhetsz februárban horoszkópod szerint

Ezekre a csillagjegyekre nehéz nap vár

Ezekre a csillagjegyekre nehéz nap vár

Februári horoszkóp: az Ikreknél jöhet a gyerek, a Vízöntőnél válás lehet a vége!

Februári horoszkóp: az Ikreknél jöhet a gyerek, a Vízöntőnél válás lehet a vége!

Top hírek



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás