Ezt kell tudnod, ha jó mosógépet szeretnél vásárolni





Ha új mosógép vásárlására kényszerülünk számos kérdésre kell választ adnunk. Nem nehéz eltévedni a műszaki tulajdonságok és jellemzők között, ráadásul az legjobb ár-érték arány megtalálása is kihívást jelent számunkra. És persze ott a várható élettartamról sem feledkezhetünk meg. Összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat, amelyek hozzásegítenek minket az ideális készülék megtalálásához. (x)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.26.
mosógép választás

Gyakran éri az a kritika a gyártókat, hogy a mai kereskedelmi forgalomban kapható gépek várható élettartama sokkal rövidebb, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Megkérdeztük az egyik fővárosi műszaki áruház munkatársát, mi az igazság, valóban megfigyelhető-e ilyen trend. Szerinte valós jelenségről van szó, amit elsősorban a felgyorsult fejlesztéseknek tudható be. Ma már úgy gondolunk egy 10 éves készülékre, mint egy őskövületre, amit azonnal le kell cserélni modernebb, energiatakarékosabb és szebb darabra. Mivel a felhasználók átlagosan 8-10 év után meg is teszik ezt, a gyártók az optimális ár-érték megtartása érdekében kénytelek ilyen időtartamra tervezni a készülékeiket.

Ha lejár a mosógépünk ideje, új készülék vásárlására kényszerülünk. Mielőtt elmélyülnénk a kiválasztás útvesztőiben, elsőként arra a kérdésre kell választ adnunk, milyen típusú készülékre van szükségünk. A hazai kereskedelmi forgalomban a hagyományos készülékek mellett felültöltős és keskeny elöltöltős változatokkal találkozunk, és természetesen mindegyik rendelkezik előnyös tulajdonságokkal.

Fotó: Pixabay

Amennyiben van lehetőségünk nagyobb alapterületű készüléket választani, a hagyományos elöltöltős mosógépek jelenthetik a célszerű megoldást. Ezek a gépek energiatakarékos mosást képesek biztosítani és még a mosószerrel is gazdaságosan bánnak. Azonban vannak esetek, amikor a helytakarékosság kiemelten fontos. Abban az esetben a felültöltős gépek jelentik a legjobb megoldást, hiszen rendkívül kis alapterületükkel és felfelé nyíló ajtajukkal épp azt a célt szolgálják, hogy akár egy sarokban is elhelyezhetők legyenek. Ugyanakkor érdemes tudni velük kapcsolatban, hogy kevésbé energiatakarékosak és a mosószerrel sem bánnak túl gazdaságosan… A helytakarékos készülékek között meg kell említeni a keskeny elöltöltős változatokat is, amelyek jó műszaki adottságokkal rendelkeznek, de helytakarékosság tekintetében nem képesek felvenni a versenyt a felültöltős társaikkal.

Mindenképpen érdemes szót ejteni a dobkapacitásról is. Általánosságban jól hasznosítható egy nagyobb dob, hiszen a nagyobb mennyiség egyidejű mosása energiatakarékos megoldásnak tűnik. És természetesen az is, ám abban az esetben, ha rendszeresen féltöltetet mosunk, jelentős veszteségekkel kell számolnunk. Ezen a problémán részben segít az úgynevezett súlyautomatika, amely szenzorok segítségével beállítja a szükséges víz és mosószer mennyiségét, azonban az ilyen fejlesztéssel rendelkező készülékek rendszerint magasabb árkategóriába tartoznak. Az általános javaslat szerint egy egyedül élő, átlagos mosási igényekkel rendelkező felnőtt számára 4 kg töltettel rendelkező készülék lehet ideális, míg egy család számára a 6-7 kilogrammos változatok nyújtanak optimális megoldást.

Nem mehetünk el szó nélkül az energiaosztályok kérdése mellett sem. Noha hozzászokhattunk az A++ és A+++ jelölésekhez, idén megváltoztak az energiaosztályok besorolásai; ma már „A” betű jelöli a leginkább energiahatékony készülékeket, de a kiosztások is változtak, vagyis a régi „B” nem azonos az új „B” jelöléssel. Nincs könnyű dolgunk, de mindenképpen érdemes összehasonlítani a kínálatban szereplő készülékeket.

Érdemes kellő figyelmet fordítani a mosógép kiválasztása során, hiszen kellő megfontolással olyan készüléket vásárolhatunk, ami hű társunk lesz ruháink mosása során.

(x)





Ezeket olvastad már?
Furcsa megérzése lesz ma ennek a csillagjegynek

Furcsa megérzése lesz ma ennek a csillagjegynek

Figyelem! A Te hangodat is klónozhatták, ha elkövetted ezt a hibát a telefonoddal

Figyelem! A Te hangodat is klónozhatták, ha elkövetted ezt a hibát a telefonoddal

A négyéves fiam gyűlöli a feleségem főztjét: hogy vessek véget az állandó családi viszálynak?

A négyéves fiam gyűlöli a feleségem főztjét: hogy vessek véget az állandó családi viszálynak?

Ezek a csillagjegyek örülhetnek! Párkapcsolatok helyrehozásában segítenek az égiek

Ezek a csillagjegyek örülhetnek! Párkapcsolatok helyrehozásában segítenek az égiek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás