15 perc alatt kirabolják otthonát: betörők meséltek

Egy friss felmérés szerint a magyarok kétharmada idén nyáron is tervez valamilyen utazást. Ez azt jelenti, hogy számos lakás és ház napokra üresen marad, amelyek vonzó célpontokká válhatnak a betörők szemében.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.01.
biztonság betörés bűnözés kékfény betörő

Az Országos Kriminológiai Intézet néhány évvel ezelőtt elvégzett egy olyan kutatást, amelyben közel 150, egykori betörőt kérdeztek ki. Az derült ki, hogy a lebukás kockázata miatt, egy akció időtartama maximum 10-15 perc lehet. Éppen ezért, ha nem egy előre tudott, nagy zsákmányra utaznak, akkor a legegyszerűbb védekezés is hatékony lehet, hiszen nem szívesen kockáztatnak. A kutya, a szomszédok közelsége, a jó világítás, a látható helyre felszerelt riasztó vagy kamera is azt jelzi, hogy nem érdemes rizikózni. A spontán betörések többnyire a kevésbé védett lakásokat veszélyeztetik, ezért akár már egy állkamera is eltántoríthatja a bűnözőket.

Nagy veszélyeket rejt az éjszaka Fotó: Metropol

Mire fizet a lakásbiztosítás?

A biztosítók feltételei tartalmazzák, hogy a betörés elleni biztosítást milyen védelmi szint megléte esetén, milyen mértékben vállalják. Érdemes arra is figyelni, hogy mely vagyontárgyakra nem terjed ki alapesetben a biztosítási védelem. Készpénzre például a biztosítók nem minden esetben vállalják a kockázatot, vagy ha igen, akkor csak pár tízezer forintos összegig biztosítják, ha nem értéktárolóban tárolják.

A jó ajtó aranyat ér

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint egy nem megfelelő zárral ellátott ajtót mindössze 15 másodperc alatt képesek kinyitni. – A betörők olyan, könnyen elérhető ablakokon és ajtókon keresztül hatolnak be, amelyekre a szomszédok nem látnak rá. Megnehezíti a dolgukat, ha olyan ajtóval vagy ablakkal találják szembe magukat, amelyek szerkezetét mechanikailag megerősítették betörésbiztos vasalattal és zárral. Egy ilyen nyílászáró feltörése több mint tízszer annyi időbe telik, mint a hagyományosé. Tovább növelhető a védelem, ha az ablakot biztonsági fóliával is ellátják – tanácsolta Búcsi János, a Deceuninck ablakprofilgyártó cég termékmenedzsere.

3 tipikus hiba

 • Amikor a közösségi média-felületeken nyilvánosan közzé tesszük, hogy hol nyaralunk.
 • Amikor a legkisebb ablakokat bukóra nyitva hagyjuk, hogy szellőzzön a lakás.
 • Amikor teljesen lehúzzuk a redőnyöket.
 • Betörésbiztos trükkök

 • Kérjünk meg egy szomszédot, rokont vagy barátot, hogy időnként ellenőrizze az ingatlant, ürítse a postaládát, húzza ki és vissza a kukát a szemétürítés napján akkor is, ha üres.
 • Tegyünk úgy, mintha otthon lennénk. Ebben segíthet a távolról is vezérelhető okos világítás.
 • Ne húzzuk le teljesen a redőnyöket.
 • Pakoljunk el az udvarról! Ne legyen kint felejtett létra vagy a kis balta, és a cserép alól is vegyük ki a dugikulcsot.
 • Tegyük zárhatóvá az elektromos mérőóra szekrényét, hogy a betörők ne tudják lekapcsolni az áramot, ezzel pedig kiiktatni a riasztót.
 • Erre utaznak:

  1. készpénz,

  2. ékszer,

  3. kisebb, de drága műszaki berendezések (laptop, tablet),

  4. barkácsgépek, horgászfelszerelések,

  5. kerékpár.

   

  Top hírek  Hírlevél-feliratkozás