Életet menthet: minden, amit a HPV-oltásról tudni kell

Sokan köszönhetik ennek az életüket.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.09.23.
hpv vakcina oltás

lete során az emberek mintegy 50-80%-a átesik a humán papillomavírus miatt kialakuló fertőzésen, ami gyakran észrevétlen, ám súlyos esetben rosszindulatú elváltozások megjelenését is okozhatja. Mindez ellen már egészen fiatal korban lehet védekezni, méghozzá védőoltással.

Ezt kell tudni a HPV-oltásról

Hazánkban 2014-ben vezették be a HPV elleni önkéntes védőoltást, amit iskolai keretek között a hetedik osztályos, vagy 12. életévüket betöltött lányok kaphatnak meg térítésmentesen, és ami 2020 óta a fiúk számára is elérhető. A Fanny Magazin tisztázza ehhez kapcsolódó legfontosabb kérdéseket!

Mi az a HPV?

A humán papillomavírus egy víruscsalád, száznál is több típusa ismert, ebből legalább 13 okozhat méhnyakrákot, aminek az előfordulásáért nagyjából 70%-ban a 16-os és 18-as típus felel. A vírus következtében számos egyéb betegség is kialakulhat mindkét nemnél, a rákos megbetegedések 30%-a pedig a fiúkat is érintheti, akinek nagy szerepük van a betegség továbbadásában, hiszen a fertőzés szexuális együttlét és bőr-bőr kontaktus során vihető át.

Mire jó az oltás?

A HPV oltás a szexuális aktivitás megkezdése előtt beadva magas védettséget képes nyújtani a fiatalok számára. Magyarországon a 2 és a 9 komponensű vakcina érhető el, melyek a következő betegségek megelőzésére szolgálnak: méhnyakrák, a szeméremtest, a hüvely, a pénisz és a végbélnyílás környékének rosszindulatú daganatai, nemi szervi szemölcsök. Fontos, hogy az oltás beadása nem helyettesíti a rendszeres nőgyógyászati szűrést a lányok és nők esetében.

Kinek, mikor, és kinek nem?

A legideálisabb a nemi élet megkezdése előtti időpont – egyes ajánlások már 9 éves korban javasolják az első dózist –, de bármilyen életkorban, így felnőttként is megkapható a vakcina önköltségen. Nem javasolt a várandós nőknek, és azoknak, akik az oltás valamelyik összetevőjével szemben ismert allergiával rendelkeznek, esetleg egy korábban beadott adag allergiás reakciót váltott ki. Láz, megfázásos vagy egyéb betegségnél jobb megvárni a gyógyult állapotot.

Mennyi ideig véd?

A kutatások szerint legalább 8-10 éven át magas szintű védettség érhető el, az ennél is hosszabb ideig tartó védettség részletei kapcsán jelenleg is vizsgálatok zajlanak. A mostani eredmények szerint nincs szükség emlékeztető oltásra.

Mikor igényelhető?

Az oltást minden év szeptember közepéig a szülők igényelhetik gyermekük számára abban az intézményben, ahol a fiatal tanul.

Mennyi adag szükséges?

A gyerekek 2 dózisban kapnak oltást 6 hónap különbséggel, felnőttkorban 3 adag szükséges a megfelelő immunitáshoz.

Vannak mellékhatások?

Mint minden oltás esetén, itt is számolhatunk esetleges kellemetlenségekkel: a beadás helyén duzzanat, kipirosodás és enyhe fájdalom, szédülés, ájulás, hányinger, fejfájás, gyengeség, láz, izom- és ízületi panaszok, allergiás reakció.

Hogyan fejti ki a hatását?

Az oltás által az immunrendszer képessé válik arra, hogy a vírus felbukkanása esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot, így a szervezet megvédheti magát a fertőzéssel szemben. A HPV vakcinák már kialakult fertőzést nem tudnak megállítani.

Kell félni az oltástól?

A szakértők szerint a oltással kapcsolatos elutasítás többnyire a tájékozatlanságból és információhiányból ered. Éppen ezért kiemelt fontosságú az ismeretszerzés, ehhez kérhetjük a gyermekorvos, háziorvos, védőoltási tanácsadó, iskolaorvos vagy iskolavédőnő segítségét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos álláspontja szerint a védőoltás kimondottan biztonságos és nem okoz megbetegedést.

Mennyire eredményes?

Az orvosok az oltás bevezetése óta több területen is beszámoltak pozitív változásokról. A serdülők és fiatal felnőttek körében mindkét nemnél csökkent a genitális szemölcsök megjelenése. A kamasz lányoknál és fiatal felnőtt nőknél visszaesett a magas rizikójú vírus variánsok és a szemölcsöket okozó típusok gyakorisága. Utóbbi csoportnál a méhnyakrák megelőző állapotok előfordulása is mérséklődött.


 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás