
Mobiltelefon segíthet a mellrák elleni küzdelemben
Elképesztően izgalmas fejlesztés zajlik.
Egy neves orvos három közkedvelt italról rántotta le a leplet, amelyekkel nap mint nap mérgezzük magunkat, gyakran anélkül, hogy sejtenénk.
Egy orvos sürgős egészségügyi figyelmeztetést adott ki egyes italok miatt, amelyek rákot vagy akár demenciát is okozhatnak.
Dr. Alessia Roehnelt, egy New Jerseyben praktizáló endokrinológus három olyan gyakori italt nevezett meg, amelyek jelentős károkat okozhatnak a szervezetben. Természetesen alternatívákat is hozott, amelyek felé érdemes nyitni, hiszen egészségünk is meg fogja hálálni.
A kapszulák belsejében általában darált kávébab vagy tealevelek vannak, de a probléma nem ezekkel van. Maga a kapszula egy műanyag gyűrűből áll, amit alufólia fed, belül pedig egy szűrőanyag borítja, ami főzés közben egyben tartja a kávét. Bár ez az eljárás kényelmesebb, mint a hagyományos kávéfőzés, Dr. Roehnelt szerint ez a módszer mikroműanyagok felhalmozódásához vezethet a folyadékban, és ezzel minden korty növeli a vegyi anyagoknak való kitettséget.
A mikro- és nanoműanyagok olyan apró műanyagdarabkák, amelyek kevesebb mint öt milliméter hosszúak, és képesek károsítani a DNS-t, valamint felhalmozódhatnak a létfontosságú szervekben.
A tudósok úgy vélik, hogy a mikroműanyagok növekvő mennyiségű fogyasztása az élelmiszerekkel és italokkal gyulladáshoz, valamint vastagbélrákhoz vezethet. Emellett egy 2025 márciusában közzétett tanulmány arra is rámutatott, hogy képesek felhalmozódni az emberi agyban, gyulladást és agykárosodást okozva, amely demenciához is vezethet.
A kapszulák helyett Dr. Roehnelt a francia prést vagy a hagyományos kotyogós kávéfőzőt ajánlja, mivel ezek nem igényelnek műanyag kapszulát a kávé lefőzéséhez.
Az utóbbi években a koffeinmentes italok népszerűsége megnőtt, részben egészségügyi aggályok, részben életmódbeli preferenciák miatt. Dr. Roehnelt azonban úgy véli, hogy a koffeinmentes italok nem feltétlenül egészségesek, mivel sok esetben vegyi oldószerekkel készülnek.
Ezeket az oldószereket más termékek, például szójabab, fagylalt, instant tészta és pálmaolaj, feldolgozásakor is használják, hogy tisztítsák vagy fokozzák azok ízét. A kávé koffeinmentesítéséhez jellemzően metilén-kloridot vagy etil-acetátot alkalmaznak, hogy eltávolítsák a stimuláló hatást a szervezetre. Korábbi kutatások azonban kimutatták, hogy az ennek az anyagnak való kitettség növelheti a máj-, tüdő-, emlő-, agy- és leukémiás rák kialakulásának kockázatát, valamint idegrendszeri károsodást, májkárosodást, sőt akár halált is okozhat.
Dr. Roehnelt inkább a természetes, koffeinmentes gyógynövényteákat ajánlja, mivel ezek nem igényelnek semmilyen vegyi koffeineltávolító eljárást.
Az elektrolitokat tartalmazó energiaitalok tele vannak mesterséges édesítőszerekkel, ételfestékekkel és más vegyi anyagokkal. Ilyen például a Blue 2, amit egyes országokban már be is tiltottak vagy szabályoztak. Ez egy módosított változata a természetes indigó színezéknek, amelyet kék szín elérésére használnak különféle termékekben, például a sportitalokban is.
Korábbi tanulmányok megállapították, hogy a Blue 2 túlzott fogyasztása megnövelheti a daganatok kialakulásának kockázatát, különösen a hólyagban és a herékben. Állatkísérletek pedig összefüggést találtak a színezék és az agydaganatok kockázatának növekedése között is.
A mesterséges színezékkel készült energiaitalok helyett Dr. Roehnelt egy pohár víz fogyasztását javasolja, amelybe egy csipetnyi sót és némi citromlevet keverünk - írta a Daily Mail.
Elképesztően izgalmas fejlesztés zajlik.
Útmutató az ekcéma elleni harchoz.
„Húsz százalék volt az esélye, hogy belehalok a műtétbe.”
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.