RETRO RÁDIÓ

Így vigyázzunk magunkra a hidegben

Minden évszakváltás megterheli a szervezetet, éppen ezért időben gondolnunk kell arra, hogy egy kicsit tudatosabban menjünk bele a télbe. Az apró vacogások ugyanis a megfázás mellett még számos betegségnek nyithatnak ajtót.Megosztás
Szerző: metropol
2022.11.16. 17:00
életmód

Az idősek és a gyerekek a legkiszolgáltatottabbak a nagy hidegben. Fontos, hogy a megfelelő legyen a hőmérsékletet a belső térben is, a kihűlés veszélye ugyanis nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem lakásban is. Éppen ezért a lakáson belül is öltözzünk rétegesen, a lábunkon pedig viseljünk zoknit és papucsot. Jó szolgálatot tesz a hővédelemben a szőnyeg.

Otthon is öltözzünk melegen, vagy takarózzunk be, ha fázunk FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Munkába is öltözzünk rétegesen

Védjük magunkat a széltől és az átnedvesedéstől, és a nedves ruhákat minél előbb váltsuk át. Különösen figyeljünk arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viseljünk, mert a lábfej hamar lehűl. Védjük a kezünket is, amikor érezzük, hogy kint folyamatosan hideg a kézfejünk, feltétlenül viseljünk kesztyűt.

Erre figyeljenek a krónikus betegséggel élők

A hidegfront érkezésekor a magas vérnyomás betegségben szenvedők figyeljenek tüneteikre: emelkedhet a vérnyomásuk, aminek jellegzetes tünete a fejfájás, a tarkótáji nyomás. Nagyon fontos, hogy ne feledjék el bevenni gyógyszereiket, panaszaik esetén kérjék orvosuk tanácsát, ha szükséges, konzultáljanak a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról. További, hidegfronttal kapcsolatos tünet a görcskészség fokozódása, ami a szívbetegeknél mellkasi szorító fájdalomként jelentkezhet, illetve előfordulhat úgynevezett vesekőkólika is.

Ilyen tüneteket okoz a hidegfront

A frontérzékenység a magyar lakosság 78 százalékát érinti, nagyobb arányban a nőket. A levertség, az ingerlékenység, a nyugtalanság, az alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás a hidegfront átvonulása után jelentkező tünetek. Súlyosbíthatják a reumás panaszokat, ízületi fájdalmakat. A hidegfront átvonulása miatt növekszik az anginás panaszok, az embólia, valamint a kólika veszélye is. A hidegfront átvonulásának következtében asztmás rohamok, gyomor-, epe- és vesegörcsök, illetve mellkasi panaszok jelentkezhetnek, sőt a koraszülések számának emelkedésével, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulásával is összefüggésbe hozták.

Jönnek a légúti fertőzések

A légúti fertőzések száma is megszaporodik ilyenkor. Aki náthás, köhög, lehetőleg kerülje a zsúfolt közösségi tereket, használjon zsebkendőt, ha köhög, tüsszent. Fogyasszunk C-vitamin-tartalmú gyümölcsöket, zöldségeket.

Ezeket olvastad már?
Idén korábban indul az allergiaszezon – Ez az oka

Idén korábban indul az allergiaszezon – Ez az oka

Vigyázz, ezek az ételek betegíthetnek meg karácsonykor

Vigyázz, ezek az ételek betegíthetnek meg karácsonykor

Ha eddig utáltál sportolni, ezek után biztos elkezdesz mozogni

Ha eddig utáltál sportolni, ezek után biztos elkezdesz mozogni

 A rozmaring csodát tesz a testtel, kívül-belül

A rozmaring csodát tesz a testtel, kívül-belül

Top hírek

vírus

Mi az RSV vírus?

Főleg a kisgyermekeket és az időseket támadja meg, tünetei hasonlóak, mint az influenzáé és a Covid–19-é.Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás