Az öregszeműség nem betegség





Negyven-negyvenöt éves korunk körül vesszük azt észre, hogy olvasáskor, közeli munka végzésekor szemük nem tud a megszokott távolsághoz alkalmazkodni, és közelre nézéskor gyakran megfájdul a fejünk. Sajnos ez a presbiópia, vagyis az öregszeműség jele.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.09.07.
Szemrevaló

Az olvasás nehézségét eleinte mindenki bolti olvasószemüveggel enyhíti, aztán előbb-utóbb mindenki eljut szakemberhez. Az öregszeműséget rutin szemvizsgálattal diagnosztizálják, amelyet általában szemész vagy optikus végez. A presbiópia természetes folyamat, minden szemen kialakul, általában negyvenéves kor után.

Az idő múlásával romlik a látás Fotó: Shutterstock

Ezt a látászavart a szemben lévő átlátszó szemlencse működésének természetes öregedése okozza. A szemlencse alakjának megváltozása biztosítja, hogy a tárgyakat élesen lássuk. Szemünk folyamatosan alkalmazkodik, a szemlencse hol domborúbb, hol laposabb lesz. A kor előrehaladtával, a szemlencse veszít a rugalmasságából, ezért egyre nehezebben látjuk élesen a közeli tárgyakat.

Az öregszeműség korrigálható szemüveggel, kontaktlencsével vagy akár fájdalommentes lézeres szemműtéttel is. Rossz hír, hogy az öregszeműség nem elkerülhető, de nem kell bepánikolni: nem vezet sem vaksághoz, sem 200-as dioptriához. Negyven év fölött nagyjából 5–10 évente romlik egy dioptriát a szemünk. A folyamat általában akkor zárul le, amikor eléri az ember a 60-at – ekkorra körülbelül 3 dioptriával kell erősebb szemüveget hordania.

Az öregszeműség korrigálható szemüveggel Fotó: Pixabay

Az öregszeműség tünetei

• Huzamosabb olvasás során a szem elfárad. • A szokásos olvasótávolságból a betűk összemosódnak. • Nehezen megy a fókuszálás.

A szemtorna csodákra képes

A minden nap elvégzett pár perces szemtornagyakorlatok rugalmassá teszik a szem izmait, és serkentik a vérkeringést. Nézzünk néhány egyszerű gyakorlatot:

Nézzük a végtelent

Hüvelykujjunkat tartsuk körülbelül 30 centire az arcunktól, és írjunk le vele fekvő nyolcast, vagyis egy végtelen jelet a levegőben. Kövessük a szemünkkel a hüvelykujj körmét anélkül, hogy a fejünket mozgatnánk. Felváltva végezzük a gyakorlatot jobb és bal kézzel, 3-4 percig.

Pislogjunk

Tudatos pislogással, a szem és környékének enyhe masszírozásával cserélődik a könnyfilm, javul a szem vérellátása, a szem körüli izmok ellazulnak.

Nézzünk négyfelé!

Ennél a szemtorna gyakorlatnál a lényeg, hogy míg a fej mozdulatlan marad, addig a szemekkel 4 irányba nézünk: felfelé, lefelé, balra és jobbra – ezt háromszor ismételjük meg

Pillangó gyakorlat

Ez a szemszárazság megakadályozására való szemtornagyakorlat. Előre nézve és egyenesen tartva a fejet, lazítsuk el az arcizmainkat és az állkapcsunkat. 20-szor nyissuk ki, majd csukjuk be a szemünket. A mozdulat a pillangó szárnyainak a mozgásához hasonlít, finoman végezzük a gyakorlatot, minden különösebb erőfeszítés nélkül.

Napfürdő

Napsütéses időben – lehetőleg ne délben – csukjuk be a szemünket, fordítsuk a fény felé és hagyjuk ellazulni a szemeinket. Ez addig tartson, ameddig jól esik, de maximum 5 percig.





Ezeket olvastad már?
Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

Ezt mindenki elrontja: rossz reggeli szokásról rántotta le a leplet az orvos

Ezt mindenki elrontja: rossz reggeli szokásról rántotta le a leplet az orvos

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás