RETRO RÁDIÓ

Egy fog, ami nem mindig bújik elő, de gyakran megkínoz

Sokszor kellemetlenül, rengeteg fájdalmat okozva tör elő a bölcsességfog, többnyire 18 és 25 éves kor között. Nevét azért kapta, mert a közhiedelem szerint ebben az életkorban van a legtöbb tudás birtokában az ember.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.08.31.
Fogas kérdés

A bölcsességfog a fogsor utolsó, 8. tagja, állcsontokként kettő van belőle. Van, akinek soha nem nő ki, ugyanis nincs meg a szájában a hely az előbújáshoz. Ilyenkor igen kellemetlen panaszokat tud okozni. Nézzük, mi a teendő, ha ég, lüktet és begyulladt?

Duzzanat, gyulladás

A fogíny gyulladása és duzzanata legtöbbször velejárója a bölcsességfog gyulladásának. Gyakran nem is a bölcsességfog maga, inkább a környező szövetek gyulladása okozza a tüneteket: akár a fülünk, akár az arcunk is fájhat, feldagadhat ilyenkor. Gyakran az az oka, hogy baktérium halmozódik fel a bölcsességfog körüli szövetekben. Ilyenkor el kell távolítani a fertőzést, és legtöbbször elkerülhetetlen a bölcsességfog eltávolítása is.

A fájdalmas tüneteknek gyakran az az oka, hogy a bölcsességfog szabálytalanul nő Fotó: Shutterstock

Rágáskor fáj

Ha rágáskor, az állkapcsunk mozgatásakor is fájdalmat érzünk és nem tudjuk rendesen kinyitni a szánkat, akkor ez valószínűleg nagyon erős gyulladást jelez, amit semmiképp sem szabad elhanyagolni, azonnal irány a fogorvos, hiszen a folyamat akár szájzárhoz is vezethet.

Fogtorlódás az állkapocsban

A fogorvosok leggyakrabban azt javasolják, hogy ha már problémák vannak a bölcsességfoggal, jobb eltávolítani, mert szabálytalansága miatt ismétlődő bajok forrása lehet. A fogtorlódás miatt ugyanis gyakran már nincs neki hely, ezért csak rossz irányba tudnak nőni vagy képtelenek előtörni, és az íny alatt maradva növekedés közben nyomást gyakorolnak arra, ami az útjukban áll, legyen az az állcsont, vagy a szomszédos, már kinőtt fog.

Az evolúció során el is tűnhet

A fájdalmas tüneteknek gyakran az az oka, hogy a bölcsességfog szabálytalanul nő. Ennek az egyik oka az, hogy az emberiség fejlődése során az állkapocs mérete csökkent, vagyis ma kevesebb fog fér el benne, mint ami genetikailag kódolt. Az evolúció során számos olyan példa akad, hogy egy-egy testrész elcsökevényesedett vagy idővel el is tűnt, ha feleslegessé vált az élet során. Talán a bölcsességfog is így jár majd egyszer, hiszen nincs rá szükségünk a rágás folyamatában. Erre utal az is, hogy a mai fiatal generációnál már nem mind a 4 bölcsességfog nő ki.

Akkor mégis mire jó a bölcsességfog?

Bár sokszor halljuk, hogy nincs szükség a bölcsességfogakra, ez nem teljesen valós. Ha a 8-as fog rendesen kibújt, erős és terhelhető fog válhat belőle, ami funkcionálisan is használható lehet. Betömni is be lehet mind a négyet, és ha a 7-es foggal probléma adódna, és ki kellene húzni, a bölcsességfog átveheti a szerepét, ezért ha lehetséges, érdemes megtartani, és vigyázni rá.

 

Ezeket olvastad már?
Mindenki rosszul csinálja: te ne kövesd el ezt az ordító hibát fürdéskor

Mindenki rosszul csinálja: te ne kövesd el ezt az ordító hibát fürdéskor

Izom- és ízületi fájdalom kínoz? Lehet, könnyen orvosolható, meglepő ok áll a háttérben

Izom- és ízületi fájdalom kínoz? Lehet, könnyen orvosolható, meglepő ok áll a háttérben

Orrspray: te is rosszul használtad – Videón a tuti módszer

Orrspray: te is rosszul használtad – Videón a tuti módszer

Elárulta a titkot a magyar orvos: így tehető sokkal könnyebbé a gyógyulás útja

Elárulta a titkot a magyar orvos: így tehető sokkal könnyebbé a gyógyulás útja

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás