RETRO RÁDIÓ

A szegényebb országokban rosszabbul alszanak a kánikulában





Van, hogy akár a 38 fokot is eléri a hőmérséklet nyáron. A tartós kánikula nem csupán a csecsemőket és az idősebbeket viseli meg. A szervezetünk is extrém módon reagálhat. Mutatjuk, mire kell figyelni.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.07.13.
hőség

Az éghajlatváltozás számlájára jó néhány egészségügyi probléma írható. Az Euronews összeszedte, mi mindenért okolható a nagy meleg.

A kánikulában a szívnek erősebben és gyorsabban kell pumpálnia a vért Fotó: Shutterstock

Alvászavarok a nyomasztó melegtől

Az átlagosnál melegebb éjszakákon az emberek kevesebbet alszanak, vagyis csökken az az idő, amikor a szervezet regenerálódik. A rövid alvásnak a minősége is megváltozhat, a nyugtalan alvás, a forgolódás, a gyakori felriadás és a nehéz visszaalvás miatt másnap fáradtnak és kialvatlannal érezhetjük magunkat. Ha ez az állapot állandósul, fizikai és mentális állapotunk is megszenvedi. Legalábbis erre a következtetésre jutottak a Koppenhágai Egyetem kutatói, akik közel 50 ezer ember alvási szokásait vizsgálták az extrém nyári napokon. Az is kiderült, hogy a hőség nem hat mindenkinek az éjszakai nyugalmára egyformán: az idős embereket, a nőket és az alacsonyabb jövedelmű országok lakóit jobban megviseli.

Előjönnek a szív- és érrendszeri betegségek

A keringési rendszert is terhelik a hőhullámok, ugyanis a kánikulában a szívnek erősebben és gyorsabban kell pumpálnia a vért ahhoz, hogy az kellő mennyiségben jusson minden szervbe. A szívbetegek nagy melegben eleve fokozott veszélynek vannak kitéve, mivel szerveik az extra terhelés hatására több energia ráfordításával tudnak csak megfelelően működni.

Asztma és alultápláltság

Nagy melegben a talajközeli ózon szintje meghaladhatja az egészséges értéket, éppen ezért a belélegzése légúti vagy tüdőirritációhoz, köhögéshez, nehézlégzéshez vezethet, és növekedhet az asztmás rohamok gyakorisága is. A szélsőséges időjárási jelenségek – például aszályok, árvizek, fagyok – fokozzák az élelmiszerhiányt. Ennek egészségügyi hatásai sokrétűek: alultápláltsághoz vezetnek, de rák, cukorbetegség és növekedési zavarok is eredhetnek ebből – írja az euronews.com.

Gyógyszert szedők figyelem!

Egyes gyógyszerek, ide tartoznak a pajzsmirigygyógyszerek is, a nem megfelelő tárolás miatt, a nyári hőségben hatástalanná válhatnak, 30 °C felett lebomlanak és elveszítik hatásukat. A teendő tehát egyszerű: a gyógyszereket ne hagyjuk meleg helyen.





Ezeket olvastad már?
Tudtad? Ez a bélrendszer működésjavításának 7+1 aranyszabálya

Tudtad? Ez a bélrendszer működésjavításának 7+1 aranyszabálya

Maximális gyönyört akart, alig tudták megmenteni a férfiasságát

Maximális gyönyört akart, alig tudták megmenteni a férfiasságát

Fontos figyelmeztetés: ezt tanácsolja a magyar orvos a hosszú hétvégére

Fontos figyelmeztetés: ezt tanácsolja a magyar orvos a hosszú hétvégére

Súlyos betegséghez vezethet, ha nem mosol mindennap fogat

Súlyos betegséghez vezethet, ha nem mosol mindennap fogat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás