Tudtad? Ebben a zónában ég legjobban a zsír





Az ideális zsírégetéshez érdemes figyelni a pulzust edzés közben, hiszen minél magasabb a pulzusszámunk, a szervezetünk annál inkább fordul a szénhidrátokhoz energiáért a zsírtartalékok helyett. Ráadásul minél intenzívebb az edzés, annál több energiát használunk fel, így hiába származik az elégetett energia nagyobb hányada szénhidrátokból, a zsírból is több fogy.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.04.13.
fitnesz

A „zsírégető pulzus” nem más, mint egy ideális pulzustartomány, melyet az edzés során célszerű fenntartani a fogyáshoz. Zsírégető zónának a maximális pulzus 60–70%-a közötti pulzustartományt nevezzük.

A pulzuskontrollt segítik a sportórák, okosórák Fotó: Shutterstock

Így lehet megbecsülni a zsírégető zónát

A maximális pulzus értékét pontosan maximális terhelést jelentő tesztekkel lehet lemérni, de van rá egy egyszerű becslés is: Maximális pulzus = 220 mínusz életkor, tehát egy 50 éves embernél 170. Egy 30 éves ember becsült max. pulzusa 190 ütés/perc. Ennek 60%-a 114, 70%-a pedig 133, tehát ezek között az értékek között van az ő zsírégető pulzuszónája. Edzés közben ez az az intenzitási zóna, ahol a legnagyobb arányban használunk zsírt üzemanyagként.

Aerob- vagy kardioedzés?

Az aerob edzésnél a szervezet oxigénfelvétele magas, ilyenkor beindul a zsírégetés: a testünk magasabb arányban használja energiafelvételre a zsírt, mint a szénhidrátot és fehérjét. Diétában célszerű ezt az edzésmódot alkalmazni, így elkerüljük az izomvesztést. Az aerob tartománynál magasabb pulzusszám már intenzívebb mozgást jelent, amikor átesünk kardiotartományba. Ez már állóképességi edzés, kevésbé hatékony zsírbontásra. Ilyenkor a testnek hirtelen magasabb mennyiségű energiára van szüksége, ezért nincs „ideje” a zsírsejteket bontani, helyette a szénhidrátokat – ha az nincs, akkor az izmot – kezdi felhasználni.

Az aerobedzésnél a szervezet oxigénfelvétele magas Fotó: Shutterstock

Pulzuskontrollos edzés

A pulzuskontrollt segítik a sportórák, okosórák, melyek önállóan, vagy okostelefonhoz kapcsolódva mérik a teljesítményt és a szervezetünk állapotáról is visszajelzést kaphatunk. A pulzuskontrollos edzés lényege, hogy a pulzusmérő egy előre beállított értéknél figyelmezteti a felhasználót, hogy elérte azt a pontot, ahol lassítania kell. A megadott pulzustartományban mozogva azonban biztonságosan növelhető a szervezet terhelhetősége, nő az izmok, köztük a szívizom oxigénellátottsága és a vérkeringés is javul. Fontos, hogy az edzések megtervezésekor figyelembe vegyük egészségi állapotunkat és életkorunkat.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás