A válássérültek nem mernek segítséget kérni





Bár sokan úgy érzik – gyakran még a kezdeményező fél is –, hogy a világ vége jön el váláskor és a sérüléseik soha nem gyógyulnak meg, hiszen a testi és a lelki egészséget is megviseli egy házasság felbomlása, valójában nem kell ezeket a terheket életünk végéig cipelni.



Megosztás
Szerző: metropol
Létrehozva: 2022.04.06.
élethelyzet

A házasságot a gyerekek és az anyagi összefonódások miatt sokan akkor is fenntartják, ha mindkét fél számára – és akár a gyerekeknek is – az lenne a jó megoldás, ha külön folytatnák az életüket. Pedig amikor egy kapcsolat a végéhez ért, amikor nincs már benne az, amiért a pár a közös élet mellett tette le a voksát, akkor el szabad válni.

A válás mindkét felet megviseli (Illusztráció: Pixabay)

A válás valamennyi szereplőt megviseli, ez a második legstresszesebb helyzet, amellyel egy ember élete során találkozhat egy szeretett személy halála után. A válássérülés testi tüneteket is produkálhat, válás alatt és utána is előfordulhatnak például étkezési zavarok. Ez gyakori tünet a váló párok mindkét tagjánál.

„Sokan nem mernek segítséget kérni, azt hiszik, meg tudnak birkózni a fájdalommal. Pedig érdemes szakemberhez fordulni, hogy megértsük, elfogadjuk a helyzetet, és aztán magunk mögött tudjuk hagyni” – idézte fel tapasztalatait Szalai Valéria párkapcsolati coach. „A válás után szükséges a gyászfeldolgozás, hiszen valami véget ért. El kell búcsúztatni a régit, hogy megszülethessen valami új, amit a régi tapasztalat táplál, de egy új jövő lehetőségét nyújtja. A változás nem mindig könnyű először, hiszen lebontani a régi mintákat fájdalommal jár.”

Nem kell kiradírozni a másikat teljesen az életünkből (Illusztráció: Pixabay)

Tanulmányok szerint a férfiak többet szenvednek a válás során, ugyanis hajlamosak elzárni az érzéseiket, nehezebben birkóznak meg a depresszióval és a szorongással. Aki az említett problémák bármelyikével küzd, mindenképpen kérjen segítséget egy terapeutától.

Metropol-tippek a túléléshez

  • Fontos egészségesen táplálkozni, hiszen a jó étel táplálja a lelket, és megadja azokat a tápanyagokat, amelyekre a testnek szüksége van a folytatáshoz.
  • Edzésekkel és egészséges táplálkozással képesek leszünk kezelni a stressz, a szorongás és a harag érzéseit.
  • Az edzés során endorfinok szabadulnak fel, az endorfinok pedig a jó közérzet hormonjai.
  • Próbáljuk megteremteni azt az új életet, amelyet szeretnénk élni: keressünk új hobbit, vagy ha tehetjük, utazzunk el, hogy újra megtaláljuk önmagunkat.
  •  





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás