Bárcsak eltűnne a háthájam! – Így sikerülhet - Videó!





A konditerem-látogatók top kívánsága a kockahas, a második legjobban áhított izmos testrész pedig a hátunk, ugyanis az ott lerakódott zsírpárnáktól való megszabadulásra is sokan gyúrnak. A szó legszorosabb értelmében.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.02.
fitnesz

A háton lévő háj lerakódása mögött gyakran inzulinrezisztencia, magas tesztoszteronszint vagy alacsony szénhidrát-tolerancia áll, de PCOS-re is utalhat a jelenség, úgyhogy mielőtt vad edzésbe kezdenénk, érdemes egy kivizsgálást kérni a háziorvosunktól. A diagnózissal a kezünkben viszont már el lehet kezdeni tudatosan tenni ellene. Nem árt azonban tisztázni néhány alapvetést.

A hátunkra az évek előrehaladtával rakódik a zsír Fotó: Shutterstock

A só és a cukor is ludas

A hátunkra az évek előrehaladtával rakódik a zsír. Azt azonban az életmód is befolyásolja, hogy milyen gyors ez a folyama. A sok cukor és só fogyasztása, a túlzott kalóriabevitel, a mozgásszegény életmód és a rossz testtartás is hozzájárulhat ahhoz, ha jobban láthatóvá válnak a háton a zsírpárnák.

Húzzuk ki magunkat!

Sokkal gyorsabban veszítik el tónusukat a hátizmainkat, mint a testünk első felén elhelyezkedő izomkötegek, amelyeket akkor is erősítünk a mindennapi használat során, amikor nem is tudunk róla. Gyakran a háti zsírpárna nem más, mint rossz testtartás, ami miatt ott is ráncolódnak a kötőszövetek, ahol helyes testtartással nem látszana semmi.

Az edzést a hátizmok erősítésére is tudatosan kell felépíteni Fotó: Shutterstock

Erős törzs, jó tartás

Az edzést a hátizmok erősítésére is tudatosan kell felépíteni. Ez a mozgásforma ugyanis nem csupán esztétikai célokat szolgál, hanem az egyensúly megőrzéséhez is fontos a hátizom és törzsizmok erősítése, főleg akkor, ha ülőmunkát végzünk. Erős hátizom nélkül tartásunk meginoghat és gerincünk sérülékennyé válhat. Ennek jele lehet akár a gerincferdülés vagy a fájós derék is. Edzése különösen fontos akár konditermi, akár gyógytorna formájában.

Mertopol tipp – így formáljuk otthon a hátunkat!

Nem kell azonnal az edzőterembe rohanni, a tónusos hátat otthon is kialakíthatjuk. Íme két egyszerű gyakorlat, amit a nappaliban is elvégezhetünk:

Fordított hóangyal – Feküdjünk hasra úgy, hogy a homlok, a mellkas, a combok és a lábujjak érintsék a földet. A kezek pihenjenek a törzs mellett, majd a gyakorlat megkezdésekor emeljük a földtől pár centiméterre, és nyújtsuk előre test mellett egészen addig, amíg a fejünk fölött összeérnek. Ez a mozdulatsor a hóangyalkészítés mozdulatának pontosan a fordítottja.

Superman – Ehhez is ugyanúgy kell hasra feküdni, mint a fordított hóangyalhoz. Itt viszont nyújtsuk előre karjainkat, és próbáljuk egymástól vállszélességnyi távolságra tartani. Ebben a pozícióban úgy nézünk ki, mint Superman repülés közben. A hátizmok és farizom megfeszítésével emeljük fel a lábunkat, karunkat és a fejünket. Fontos, hogy a gyakorlat végrehajtása közben a törzs végig a földön maradjon.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás