Ezeket a hibákat mindenki elköveti a reggeli kávéval

Számos kutatás bizonyítja, hogy a reggeli kávé igazán jótékony hatású lehet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.07.
kávé

A reggeli kávé a legtöbbünknél kihagyhatatlan napindító szertartás. Szerencsére már az egészségünkért sem kell aggódni miatta, egyre több vizsgálat mutatja ki, hogy a testünk jól reagál a rendszeres kávéfogyasztásra. Tele van egészséges, antioxidáns hatású vegyületekkel, az izmokra és a csontrendszerre jól ható magnéziummal, és a vérképzésben szerepet játszó B5-vitaminnal.

Ám ha ki akarod hozni a legtöbbet a reggeli kávé egészségvédő hatásából, ne hagyatkozz a megszokásra. Ha ugyanis elköveted ezeket a hibákat, könnyen lehet, hogy a kávéd nem lesz olyan egészséges, amilyennek hiszed. Mutatjuk, mi az, ami árt.

A kutatások is bizonyítják, hasznos lehet a reggeli kávé

Cukorral teszed egészségtelenné

Egy kiskanálnyi cukor vagy egy kockacukor még elmegy, de reggeli kávé gyanánt ne igyál habos, ízesített szirupokkal édesített kávécsodát. Ezekben ugyanis önmagukban csaknem annyi a cukor, amennyit az ajánlások egész napra tanácsolnak. A legjobb lenne, ha egy nap, az élelmiszerek rejtett cukortartalmát is beleértve, nem fogyasztanál többet hat teáskanál cukornál – egy ilyen habos, édes kávéban már reggel többet veszel magadhoz ennél.

Egyes kutatások szerint az édesítőszerek sem sokkal egészségesebbek a cukornál. A fahéj viszont képes az édes íz illúzióját kelteni a kávéban, és antioxidáns tulajdonságainál fogva egészségesebb is, mint a cukor. A cukormentes szója-, mandula- és zabtej is képes kicsit enyhíteni a reggeli kávé keserűségét, az igazán merészek pedig egy kis chilivel bolondíthatják meg az italukat.

Zsíros tejszínnel a reggeli kávé árthat az ereidnek

A sovány tej vagy növényi tej enyhíti a reggeli kávé keserűségét és savasságát. Ezzel nincs baj, ám ha olyan tejport vagy tejszínt vásárolsz, amelyben sok a telített zsír, máris egészségtelenebbé tetted a kávét. A telített zsírsavak rendszeres fogyasztása ugyanis veszélybe sodorhatja a szív- és az erek egészségét. A növényi kávéízesítő porok és növényi tejek viszont általában egészséges, egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakkal vannak tele, amelyek szívvédő hatásukról ismertek.

Zaccosan a reggeli kávé sem jó!

Ha törökösen, zaccosan szereted a kávét, akkor van egy rossz hírünk. Ha nem szűröd le a kávét, nem engeded, hogy a szűrő az útjába álljon a „rossz”, LDL koleszterint tartalmazó olajoknak és vegyületeknek. A divatos french press sem a legjobb módszer a kávé elkészítésére – sokkal jobb, ha egyszerű papír kávéfiltert használsz.

Nem mindegy, milyen kávébabból készül!

A kávébab minőségére és tárolására érdemes nagyon ügyelni. Ha ugyanis penészgombák veszik be magukat a kávédba, lehet, hogy fel sem tűnik a jelenlétük, mégis képesek úgynevezett mikotoxinokkal szennyezni a kávédat, és károsítani a szervezetedet. A kávét száraz, hűvös, fénytől védett helyen tárold, légmentesen zárható dobozban, hogy a benne levő olajok ne induljanak avasodásnak. A reggeli kávé akkor a legfinomabb, ha frissen őrölt kávéból készül, így, ha megteheted, egyszerre mindig csak annyit darálj le, amennyit le is főzöl.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás