Ez hihetetlen: télen évekkel idősebbnek tűnünk a korunknál





Egy nő esetében akár 4,8 évet is öregíthet az arcbőrön a téli hideg, napfénytelen időjárás, de szerencsére van orvosság a furcsa tünetre.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.07.
öregedés

Régi illemszabály, hogy egy nőtől nem illik megkérdezni, hogy hány éves, de különösen igaz ez télen - ugyanis a kutatók szerint ilyenkor évekkel idősebbnek tűnünk a valódi korunknál. A nők esetében ez az eltérés akár négy év nyolc hónapnak is tűnhet az arc alapján - írja a Házipatika.

 

Fotó: Pixabay

A váratlan öregedés hátterében a szem alatti karikák állnak, amelyek télen jóval sötétebbek a megszokottnál. Az Adonia Organics szakemberei szerint a hideg évszakban, a napsütéses órák karcsú száma miatt az arcbőr sápadtabb az átlagos színénél, így pedig a szem alatti karikák is hangsúlyosabbá válnak. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a kevesebb napfény miatt szervezetünkben csökken a D-vitamin és a szerotonin nevű boldogsághormon szintje, ami kimerültséghez vezet.

„Egyre több tanulmány bizonyítja be, hogy a D- és K-vitamin alacsony szintje közrejátszik a karikák kialakulásában. Ráadásul ha már egyszer megjelentek valakin, az nehezen szabadul meg tőlük. Felmérésünkben úgy tapasztaltuk, hogy a nők jobban aggódnak a táskák, mint a ráncok miatt. Egy negyvenéves nő 4,7 évvel tűnhet idősebbnek ezektől a karikáktól” - közölte a felfedezés kapcsán Dr. Mark Binette öregedéstudományi szakértő.

A szem alatti sötét táskák a leggyakoribb bőrpanaszok közé tartoznak. Vékony kapillárisok okozzák őket, amelyek beszivárogtatják a vért a bőr alá. Ez itt oxidálódni kezd, ettől alakulnak ki a zúzódásokhoz hasonló foltok. A téli hónapokban jellemző sápadt arcszínen válik mindez feltűnővé, nyáron általában kevésbé vagyunk kimerültek, és a bőr is sötétebb egy kicsit, így könnyebben elrejthetőek a karikák. Ráadásul a meleg hónapokban a kimerültség is kevésbé jelentkezik, mivel napfény segít a boldogsághormonok termelődésében.

A New York-i AMA Laboratóriumban végzett kutatás szerint a 27-60 év közti nők 82 százaléka küzd télen a szem alatti karikákkal, ez az arány nyáron csak 38 százalék. Nyáron, ahogy a táskák eltűnnek, a fiatalos külső is visszatér. A karikákat sajnálatos módon sehogy sem lehet teljesen eltüntetni, de halványítani lehet a színükön azzal, ha napközben szundítunk egy keveset, hűsítő borogatást és K-vitaminos kenőcsöt használunk, és kerüljük a túl sós ételeket.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás