Rossz hír, a Covid így hat a férfiasságra

Egy német egyetemen végzett friss tanulmány szerint a vírus befolyásolja a férfi nemzőképességet és hímivarsejtjeik alakját.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.01.29.
tanulmány

A szakértők legújabb kutatásai szerint a koronavírus fokozhatja a spermiumok pusztulását és gyulladást is okozhat.

84 koronavírusos férfit vizsgáltak, akiknél felfedezték, hogy a spermiumok alakja 400 százalékban megváltozott a betegség során, és ez részben megmaradt a fertőzést követően is. Ez nehézséget okozhat a fogantatásban.

„Az hogy képesek voltak a kutatók ezt kimutatni a vírus elkapását követő 60 napban, úgy hogy 10 naponta megismételték, még nem annyira nagy eredmény. Mivel a sperma megújulása alig 3 hónapot vesz igénybe, véleményem szerint túl hamar fejezték be a vizsgálatot, még 30 napig érdemes lett volna megfigyelni az alanyokat.” - mondta el a The Sunnak Sheffieldi Egyetem professzora Allan Payec professzor.

A professzor elmondta, hogy ha egy nem koronavírusos és egy koronavírussal fertőzött férfit vizsgálnának meg 90 nappal a fertőzött személy betegsége után, már csak nagyon minimális különbséget lenne a két vizsgált ember hímivarsejtjeiben.

- Azonban a koronavírus fertőzés alatt, és az azt követő időszakban átmenetileg alacsonyabb spermaminőséggel és csökkent termékenységgel jár a betegség. - mondta el a The Sunnak Behzad Hajizadeh Maleki vezető kutató. Majd hozzátette:

- Bár ezek a hatások az idő múlásával javulnak, a tünetek mértéke a Covid-19 lefolyásának súlyosságával is összefüggésben áll.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás