Égbe szöknek az árak: mostantól sokkal drágább a taxizás Budapesten – Videó!





Hétfőtől egy ezresről indul a taxizás, a tarifák átlagban 35 százalékkal emelkedtek Budapesten. Arányával körülbelül ugyanannyival, amennyi taxis otthagyta a szakmát az elmúlt időszakban...



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.09.
tarifa

Hétfőtől közel 35 százalékkal drágább lesz a taxival való közlekedés. A tárgyalássorozat 2021 novembere óta tartott a fővárosi önkormányzat és a BKK munkatársai, valamint a taxicégek és érdekképviseletek képviselői között – aztán az emelést csak a parlamenti választások után jelentették be...

24 év alatt 3 tarifaemelésre került sor, ezek közül a mostani a legnagyobb Fotó: Shutterstock

Az elmúlt 24 év alatt a mostanival együtt 3 tarifaemelés volt, amelyek közül az idei az eddigi legnagyobb. Összesen közel 35 százalékkal kerül majd többe egy fuvar.

Ennyivel drágul a taxizás

Mától jelentős emelésekre kell számítani a taxis óradíjakban:

  • az alapdíj 700-ról 1000 forintra,
  • a kilométerdíj 300-ról 400-ra,
  • a percdíj 75 forintról 100 forintra nő.
  • Mélyen a pénztárcájába kell majd nyúlni azoknak, akik taxiznának Fotó: Metropol

    2000 taxis hagyta ott a pályát a koronavírus-járvány alatt

    Az emelésre a taxisok szerint már nagyon nagy szükség volt, ugyanis az égbe szökő költségek miatt már nemhogy nem lehetett megélni a taxizásból, de nullszaldóra is alig jött ki sok taxisnak, hogy dolgozott. Nem véletlen, hogy a koronavírus-járvány alatt nagyon sokan elhagyták a pályát, és sokan azóta sem tértek vissza. Néhány héttel a megegyezés előtt Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke adott interjút lapunknak, aki részletesebben elmondta, hogy szerintük miért van szükség a jelentős emelésre.

    Metál Zoltán, az Országos Taxi Szövetség elnöke a Metropolnak elmondta a drágulás legfőbb okait Fotó: YouTube/Pirkadat

    „2019-ben több mint hétezer taxinak volt fővárosi droszthasználati engedélye. Jelenleg ez a szám stabilan ötezer taxi, azaz a taxisok közel 30 százaléka tekinthető pályaelhagyónak” – mondta el a Metropolnak a taxisszövetség elnöke. A pandémia idején sok sofőr fukarkodásba, autóbuszozásba kezdett, vagy visszatért az eredeti szakmájához.

    Megkérdeztük a budapestieket is

    A Metropol megkérdezte a budapestieket, hogy mit gondolnak az emelésről. A vélemények vegyesek voltak: vannak, akik megértik az emelést, míg mások szerint felháborító. Annyiban mindenki egyetért, hogy nagyon drága lesz a fuvarozás...

    Krisztián: „Én támogatom, nekem pont egy ismerősöm most megy taxizni, és egyetértek, minden ára emelkedett. Szerintem, aki taxizik, az fizesse meg, tehát ez egy luxusszolgáltatás szerintem” – fejtette ki véleményét Krisztián.

    Péter: „Fel vagyok háborodva, és nem is fogok emiatt már taxival utazni” .

    Mária: „Aki megengedheti magának, az meg fogja engedni. Úgyhogy, gondolom, azért fogják használni ugyanúgy, ahogy eddig is. Nem vagyok nagyon egy taxizós típus, engem így nagyon nem érint ilyen szempontból. Alapból magasabbak az árak az utóbbi években, mert ha ezt még emelik, az egy kicsit úgy horror” .

     

    Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!





    Ezeket olvastad már?
    Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

    Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

    Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

    Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

    Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

    Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

    Tragikus hírt kaptunk: meghalt a Széchenyi-díjas kutató

    Tragikus hírt kaptunk: meghalt a Széchenyi-díjas kutató

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás