Dr. Rusvai Miklós virológus szerint a 4. hullám esetében meg kell különböztetni a fertőzöttek számának növekedését a betegek, a lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak számának növekedésétől.

(Fotó: Origo/Talán Csaba)

„A fertőzöttek számának növekedése elkerülhetetlen, és már most is látszik, hogy hétről hétre Magyarországon is egyre magasabb, nem beszélve egyes környező országokról. Az oltás a fertőzést nem akadályozza meg. Ha a fertőzöttek száma növekszik, de a betegek és az elhunytak száma nem, akkor ez azt jelenti, hogy a vakcina teljesíti a kötelességét. Ettől nem kell bepánikolni, ezt el kell fogadni, mint természetes velejáróját minden fertőző betegségnek. Aggodalomra az adhatna okot, hogy ha a betegek száma és az elhunytak száma is növekszik – üzeni a Metropol olvasóinak a virológus.

Megállíthatja bármi is a 4. hullámot?

Rusvai Miklós úgy véli, ha minél többen beoltatnák magukat, nagyban segítene elkerülni azt.

„Emellett, a fertőzési számok attól is függenek, hogy például a nyaralásokról hányan hoznak haza vírust, és milyen variánst. Hogyan alakul a gyerekek oltása az iskolaév kezdetekor, hányan lesznek már immunizálva közülük. Nagyon sok tényező befolyásolhatja a következő hetekben, hogy pontosan mikor és milyen számokkal jelentkezik majd a hullám. Akik már be vannak oltva, azok nagyobb biztonságban lesznek” – jelentette ki a virológus.