Közel nullára csökkenthető egy átlagos család villanyszámlája, ha napelemeket szereltetünk a tetőre. Ez persze csupán első ránézésre magától értetődő, hiszen egy tervezett telepítés számos kérdést vet fel. A legfontosabb, hogy azzal tisztában legyünk, mennyi áramot fogyasztunk egy hónapban-évben. Nézzük sorban a kérdéseket.

Érdemes napkollektort beszerezni sokat spórolhatunk vele Fotó: Shutterstock

210 kWh-ig árcsökkentett az elektromos áram

Mielőtt nekifogunk a számolgatásnak legyünk tisztában a célszámmal: a rezsicsökkentés átalakításáról kapott jelenlegi információk szerint az árcsökkentett energiaáras keret elektromos áram esetében havonta 210 kWh, azaz éves szinten 2523 kWh.

Mennyi áramot fogyasztok?

Ezt kiszámolni a lehető legegyszerűbb. Nem kell mást tennünk, mint megnézni villanyszámlánkat, ahol a fogyasztást kWh mértékegységben találjuk. Egy kellően ferde tetőre szerelt, jól tájolt rendszerrel évente 1200 kWh áramtermelés érhető el. Éves villanyfogyasztásunkat tehát osszuk el 1200-zal, így megkapjuk hány kW-os rendszerre van szükségünk. Lássunk egy példát: amennyiben havi fogyasztásunk 300 kWh, ez évente 3600 kWh fogyasztást jelent, ezt elosztjuk 1200-zal, máris látjuk, hogy 3 kW-os rendszert szükséges telepítenünk. Ezzel közel 12 ezres villanyszámlát tudunk lenullázni! Példánkban 1077 kWh-al fogyasztunk többet az évi árcsökkentett keretnél!

Hány darab panel kell?

Ne próbáljunk okoskodni, mindig szakértő segítségével számoljuk ki. Egy átlagos, négy fős család szükségletét nagyjából 10-16 panel képes biztosítani. Egy napelem körülbelül 1,65 m2 alapterületű. Az egyszerűség kedvéért számoljunk 10 panellel, amelyekhez nagyjából a tetőn 17 négyzetméter felületre van szükségünk. Mivel egy darab napelem súlya átlagban 17-20 kg, 10 panellel számolva a tetőnek 170-200 kg plusz terhet kell elbírnia.

Hogyan tájoljam?

A legoptimálisabb természetesen a déli tájolás. A tető dőlésszögénél a 30-35 fok a befutó, ez azonban tartószerkezettel korrigálható. Lapostetős épület esetén maga a tartószerkezet adja majd a kellő dőlést.

Csak szakemberrel!

Nemcsak ráfizetés, de életveszéllyel is járhat, ha hozzá nem értő tervezi és kivitelezi napelemparkunkat. Mindig leinformált szakembertől kérjünk részletes kivitelezési és költségvetési tervet, olyantól, aki rendelkezik referenciákkal és ügyfél-visszajelzésekkel.

Kérjük szakember segítségét a napelemek felszerelésekor Fotó: Shutterstock

Karbantartás, biztosítás

Legyünk tisztában azzal, hogy a napelemes rendszert is ugyanúgy karban kell tartani, mint bármi mást, hiszen ezzel jelentősen növelhető a panelek élettartama. Alapesetben 15-20 éves időtartammal számolhatunk, de gondos karbantartással ez 25 évre is kitolható. Bár mozgó, forgó alkatrészek nincsenek ugyan, de 3-4 évente érdemes átnézetni a rendszert! Egyes időjárási káresemények miatt, például jégeső, érdemes olyan biztosítást kötni, ami a lehető legtöbb biztosítási eseményre vonatkozik. Ezt már a kiépítéskor tegyük meg.

A napelem felszerelésének 10 lépése:

 1. Tervezés, helyszíni szemle
 2. A tető statikai ellenőrzése
 3. A tartósín rögzítők és edzett acél kampók felszerelése
 4. Speciális profillal kiképzett alumínium tartósínek elhelyezése
 5. A napelem táblák rögzítése
 6. Inverter felszerelése
 7. A napelemek és az inverter rendszerbe kötése
 8. Védelmi berendezések felszerelése
 9. Próbaüzem
 10. Villanyóra cseréje

Mit vegyünk figyelembe elektromos fogyasztásunk kiszámításakor?

 • elektromos tűzhely
 • hűtőszekrény
 • mosógép
 • mikróhullámú sütő
 • klíma
 • elektromos fűtés
 • számítógépek (asztali, laptop)
 • internetmodem
 • játékkonzol
 • televízió
 • hajszárító
 • villanyégők darabszáma és fogyasztásuk