RETRO RÁDIÓ

Energiakisokos: 13+1 égető kérdés! Minden, amit a rezsiváltozásról tudni szeretnénk, de nehezen értjük





Segítünk eligazodni a rezsicsökkentés szabályainak rejtelmeiben. Az utóbbi napokban mindenki azt számolja, mennyit kell majd fizetnie az áramért és a gázért. 



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.28.
Metropol tippek

Tanultunk egy új kifejezést is: jelleggörbe. De valljuk be, kevesen értjük pontosan, hogy mit takar. Többek között erre, valamint az elmúlt időszakban feltett leggyakoribb kérdésekre kerestük a válaszokat.

A Metropol kisokosa segít a rezsiváltozás megértésében Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

1. Mi az a jelleggörbe?

A jelleggörbe a lakosság fogyasztási szokásait havi lebontásban ábrázolja. Ezen értelemszerűen a téli értékek, a fűtési szezon miatt sokkal magasabbak. Egy ilyen táblázat szerint például az éves gázfogyasztásunk 19,43 százalékát használjuk el januárban, míg 0,8 százalékát júliusban. A megjelent kormányrendelet szerint, a havonta diktáló felhasználók esetében a fogyasztási jelleggörbe alapján számítják a kedvezményesen felhasználható gáz mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy az 1729 köbméteres limitet osztják fel arányosan, hónapról hónapra. Emiatt januárban közel 336, júliusban viszont alig 14 köbméter fogyasztásig jár majd a kedvezményes ár.

2. Kik a lakossági fogyasztók?

Lakossági fogyasztók azok a felhasználók, akik saját háztartásuk – lakóépület, lakás, üdülő vagy hétvégi ház, továbbá lakossági célra használt garázs – számára érvényes szerződés alapján vásárolnak áramot, és ezzel a villamos energiával nem folytatnak gazdasági vagy üzleti tevékenységet. 2022. augusztus 1-jétől lakossági fogyasztónak minősülnek az önkormányzati bérlakásokban élők, ahol a helyi önkormányzat az ingatlan tulajdonosa. Az állami bérlakásokban és a szállóférőhelyeken élők ellátása biztosításának mértékéig, az állami bérlakások, a szállóférőhelyek munkásszállók vagy krízisszállók – üzemeltetői.

3. Hogy számolhatjuk ki, hogy mennyi lesz a rezsi?

A lakossági rezsikalkulátorral áram esetében két adat (1. illetékes elosztó kiválasztása, 2. általános egyzónaidős vagy idősávos vezérelt-különmért éves fogyasztás), gáz esetében három adat (1. illetékes elosztó kiválasztása, gyermekek száma és tervezett éves fogyasztás) bevitele után kiszámolható az augusztus 1-je és december 31-e közötti időszak elektromos áram és gáz rezsije. A kalkulátort itt találja.

Bárki kiszámolhatja nagyjából milyen rezsiszámlára számíthat Fotó: Shutterstock

4. Mit jelent az, ha a kedvezményes mennyiség időarányosan jár?

Ha valaki 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakban adott napokon nem rendelkezik egyetemes szolgáltatási szerződéssel, így nem egyetemes szolgáltatási felhasználó (pl. versenypiaci kereskedővel köt szerződést, felhasználási helyét újonnan kapcsolták be, valamiért véglegesen felhagy az áramvételezéssel), akkor az éves kedvezménynek csak az az időarányos része vehető figyelembe az elszámolásnál.

5. Milyen segítséget kapnak a gyermeket nevelő családok?

A háromgyermekes családok 600 köbméterrel több kedvezményes tarifájú gázt kapnak, a nagyobb családoknál pedig gyermekenként további 300 köbmétert. Hagyományosan a családokban addig jár a kedvezmény, ameddig a családi pótlék: a gyermek 18 éves koráig vagy középiskolai tanulmányai befejezéséig.

6. Milyen segítséget kapnak a fogyatékkal élők?

Kormányrendelet határozza majd meg a fogyatékossággal élők által használt eszközök energiafogyasztása után járó támogatás mértékét és igénylésének módját. Ennek megjelenéséig várni kell.

7. Mi a helyzet a többgenerációs családi házaknál?

A többgenerációs családi házaknál, ahol egy mérő méri a több külön lakás fogyasztását, nem lehet lakásszámot rögzíteni, és nem lehet lakásonként figyelembe venni az éves 1729 m³ (59 132 MJ) kedvezményes mennyiséget. Az éves 59 132 MJ (1729 m³) kedvezményes mennyiség felhasználási helyenként jár.

8. Hol lehet nyomon követni a fogyasztásunkat?

Az aktuális fogyasztás mértékét kizárólag az órán követheti nyomon, nincs erre kifejezetten online felület.

A saját fogyasztásunkat, ahogy eddig is az órákon következitek nyomon Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország

9. Mi van akkor, ha augusztus 1-jéig már elfogyasztottuk a kedvezményt?

Nem kell kifizetni a piaci árat ebben az esetben sem. A kedvezményes mennyiség 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között vehető igénybe, és éves szinten biztosított, mérőnként, időarányosan, amennyiben egész évben egyetemes szolgáltatótól vételez. A 2022. augusztus 1-jét megelőző időszak elszámolása a jelenlegi szabályok alapján történik.

10. Hogyan érinti az előrefizetőket a változás?

Az előrefizető mérők feltöltése 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakban 2523 kWh feltöltés mennyiségig az alacsonyabb szinten, ezen szint felett a lakossági piaci áron lesz elszámolva.

11. Mi a H-tarifa?

Kedvezményes áramtarifák hőszivattyúk, hőszivattyús klímaberendezések és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített rendszerek esetén igénybe vehető áramszolgáltatás a H-tarifa, amely csak fűtési szezonban vehető igénybe.

12. Mi a Geo-tarifa?

A GEO kedvezményes tarifa a H-tarifával szemben kizárólag az Elmű és az ÉMÁSZ szolgáltatási területein elérhető el, újonnan telepített vagy meglévő hőszivattyús rendszerek áramellátására vehető igénybe. A GEO-tarifa egész évben rendelkezésre áll hűtésre és fűtésre.

13. H vagy Geo?

A H-tarifa ára: az éjszakai áramnál (B-tarifa) nem lehet magasabb bruttó ára kb. 24-25 Ft/kWh

GEO-tarifa ára: a mindenkori A1 lakossági tarifa 35 százaléka kb. 23-24 Ft/kWh

+1 Ezek a pályázatok érhetők el azoknak, akik energiatakarékosságra törekednek

Magánszemélyek által igénybe vehető pályázati támogatások, a palyazat.gov.hu weboldalon található kereső rendszer alapján:

  • Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálásához nyújtott támogatás: a támogatás maximum összege 11 millió 300 ezer forint.
  • Lakóépületek energiahatékonyságának és megújulóenergia-felhasználásának növelését célzó hitel: a támogatás maximumösszege 10 millió forint.
  • Kertészeti üzemek megújításának támogatása: a támogatás maximális összege 25 millió forint.




  • Ezeket olvastad már?
    Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

    Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

    Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

    Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

    Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás