Egy Szotyi nevű yorki kutyus volt az áldozata a legutóbbi kutyatámadásnak a budai Várban. Két héttel ezelőtt egy nagyobb testű kutya felkapta és eltörte a gerincét. A Zsombor nevű vizsla, aki a támadásért volt felelős, korábban is agresszíven viselkedett más kutyákkal szemben is. Emiatt már veszélyesnek nyilvánították, azonban gazdája nem tartotta be a kötelezettségeit, szájkosár és a fojtónyakörv nélkül vitte sétálni kutyusát.

Szotyi ártatlanul halt meg, egy felelőtlen gazdi miatt (Olvasói fotó)

Bár a mostani támadás alkalmával volt egy vékony póráz a vizsla nyakán, a járvány óta egyre több olyan incidens történt, amely során póráz nélkül sétáltatott négylábúak generáltak összetűzést a szabályosan sétáltatott kutyákkal szemben. Ezekben az esetekben ráadásul a pórázon sétáltatott kutyák hátrányból is indulnak, ugyanis nem tudnak olyan szabadon mozogni, mint a rájuk támadó ebek.

kutyaoktatás,

A kutya sosem vétkes, mindig a gazda az, akinek tudnia kell irányítania őt (Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images)

A gazdik korábban az I. kerületi önkormányzattól vártak segítséget a sorozatos balhék megoldására, ám eddig nem történt semmi. Mostanában ezért egyre többen kezdtek el maguknál gáz- vagy éppen paprikaspray-t hordani önvédelmi megfontolásból.

A Metropol felkereste Angyal Zsoltot, az Akela Kutyaiskola vezetőjét, hogy néhány tanáccsal tudjunk segíteni a magukat veszélyben érző gazdiknak az ilyen helyzetek kezelésére.

Ha kíváncsi rá, hogy mik történtek a kerületben és mit tehet ön is a tragédia megelőzésére, akkor keresse keddi lapszámunkat a terjesztőinknél, vagy látogasson el a Metropol.hu-ra.