RETRO RÁDIÓ

A fővárosnak „nincs pénze”, de a tanácsadók luxusfizetéseire mindig akad néhány millió





Hatalmas pénzekért adnak tanácsokat a Karácsony Gergely mellett dolgozó tanácsadók, és az álomfizetések egyre csak nőnek.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.07.24.
városháza

Komoly fizetéseket kapnak a fővárosi tanácsadók – írja cikkében a Magyar Nemzet. A lap munkatársai többször is keresték a fővárosi önkormányzatot a főpolgármester mellett dolgozó tanácsadók fizetésének változásával kapcsolatban, ám választ nem kaptak. Ettől függetlenül már régóta tudott: a főpolgármesteri hivatalban Gál J. Zoltán továbbra is stratégiai főtanácsadói pozícióból segíti Karácsony Gergely városvezetői munkáját.

A fővárosnak „nincs pénze”, de a tanácsadók fizetésemelésére mégis van

Korábban többször fordult a lap a fővárosi önkormányzathoz azzal kapcsolatban, hogy mennyit változott a főpolgármester mellett dolgozó szakértők, tanácsadók havi juttatása tavalyhoz képest. Karácsony Gergely ugyanis rendre úgy nyilatkozik, hogy „a kivéreztetett fővárosi önkormányzatnál” semmire nem jut forrás. Amikor legutóbb megkereste a lap a fővárost a tanácsadók illetményével kapcsolatban, azt a választ küldték, hogy a kért adatokat korábban már kiadták a Magyar Nemzetnek. Márciusban egy teljes listát kaptak a tanácsadók, főtanácsadók fizetéséről, fizetésemeléseikről. Az erre vonatkozó adatokból – amely a 2021. január 1. és a 2022. február 1. közötti időszak tanácsadói kifizetéseiről szól – viszont kiderült: a legtöbb esetben jelentősen emelkedett a főpolgármester tanácsadóinak fizetése.

Karácsony Gergely gondoskodik tanácsadói magas jutatatásairól Fotó: Metropol/MK

Egymillió körüli fizetésekért adnak tanácsokat havonta Karácsony emberei

Mint az korábban kiderült, a főpolgármester tanácsadóinak bőven jutott illetményfejlesztés. Sőt akadtak olyanok is, akiknek 50 vagy akár 100 százalékkal is nőtt a havi fizetésük: Jávor Benedek ugyan nem tanácsadó, de ő is jelentős pénzhez jut a baloldali vezetésnek hála, hiszen ő a főváros brüsszeli képviseletének vezetője, és az adatok szerint már 990 ezer forintért vezeti a főváros brüsszeli irodáját. Illetményfejlesztésben részesült többek között Misetics Bálint lakhatási és szociális főtanácsadó, aki kilencszázezer forintért ad szociális tanácsokat a főpolgármesternek. Akadtak 27, 32, 50 és 99 százalékos emelések is a tanácsadói listában. Volt, akinek nem változott a fizetése: Korányi Dávid diplomáciai tanácsadó – ahogy azt a Metropol kiderítette – jobbára New York-i otthonából, távmunkában továbbra is 900 ezer forintért végzi a munkáját.

Korányi Dávid New York-i luxusingatlanából, milliókért ad tanácsokat az óceánon túlra

A legutóbbi megkeresésünkre a fővárosi önkormányzat kifejtette azt is, hogy Gál J. Zoltán, aki tavaly októberben Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt kampányával kapcsolatban a kampányfőnöki feladatokat látta el, majd erről a pozícióról lemondott Karácsony Gergely visszalépése után, a stratégiai főtanácsadói állását nem adta vissza. A legutóbbi, márciusban a főpolgármesteri hivatal által küldött összehasonlító listában még mindig önkormányzati főtanácsadóként szerepelt.

Gál J. Zoltán a havi egymillióhoz még 15 százalékos emelést kapott

Mint beszámoltunk róla: Gál J. Zoltán a városháza egyik legbefolyásosabb embereként a főpolgármester Facebook-posztjaiért is felelős volt, az idei évre 15 százalékos emelést kapott, egymillióról 1,15 millió forintra emelkedett az apanázsa, amit valószínűleg még hirtelen jött lemondása előtt állapítottak meg neki. Gál 2002-ben az MSZP országos listájáról ország­gyűlési mandátumot szerzett, majd a Medgyessy-kormány szóvivője lett. Sajtóhírek kiemelik, hogy a Medgyessy-kabinet bukása után közeli kapcsolatot alakított ki Gyurcsány Ferenccel, akinek kormányában államtitkári pozíciót töltött be. Később újságíróként a Vasárnapi Hírek főszerkesztője és a Népszava főszerkesztő-helyettese volt, ezután 2018 óta Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányát segítette, majd a városházán vállalt tanácsadói feladatkört. Legutóbb pár héttel ezelőtt fordultunk újra közérdekű adatigényléssel a tanácsadói fizetésekkel kapcsolatban a fővárosi önkormányzathoz, de eddig még nem kaptunk választ megkeresésünkre.





Ezeket olvastad már?
Összeveszett a barátnőjével, ennek köszönheti az életét

Összeveszett a barátnőjével, ennek köszönheti az életét

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás